Vulin ponavlja: Rešenje za Kosovo je razgraničenje

„Moj stav je da nam je potrebno razgraničenje i zaustavljanje širenja ‘velike Albanije'“ – ministar vojni, Aleksandar Vulin, danas ponavlja svoj stav, odgovarajući na pitanje šta je za Srbiju prihvatljivo, kompromisno rešenje.

U intervjuu za Kurir, sa naslovom „Pregovori s Vučićem nisu dobri po Prištinu“, nije detaljnije pojasnio svoju ideju, kao što to nije učinio ni u ranijim slučajevima kada je pominjao „razgraničenje“ i „zaustavljanje Velike Albanije“.

Ideju o razgraničenju Aleksandar Vulin je prvobitno izneo početkom februara – tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenut na inicijativu srpskog predsednika, Aleksandra Vučića. Dve nedelje kasnije ponovo je predložio razgraničenje, što je učinio i sredinom juna. Nijednom, međutim, nije bilo reakcije zvaničnog Beograda na ovu ideju.

Tokom februara u kosovskim medijima zabeleženi su i naslovi o tome da Aleksandar Vučić, Edi Rama i Hašim Tači navodno razgovaraju o podeli Kosova, odnosno razmeni teritorija, odnosno etničkom razgraničenju, a potom i Tačijevi demantiji, te snažne osude međunarodne zajednice, kao i igumana Visokih Dečana Save Janjića koji je upozorio da će u slučaju podele Srbi nestati. Da su ovakvi razgovori vođeni, demantovao je potom i Aleksandar Vučić.

Tema razgraničenja, odnosno podele i razmene teritorija aktuelizovana je ponovo ove nedelje, a dodatno nakon intervjua američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija.


Pročitajte još:

Vulin ponovo: Razgraničenje je rešenje za Kosovo

Vulin predložio razgraničenje između Srbije i „Velike Albanije“ – na Kosovu i Metohiji

Unutrašnji dijalog o KiM: Adresa za rešenje srpsko-albanskog sukoba – Tirana, ne Priština

Haradinaj: Podela za mene znači rat

Posle naslova prištinskih i beogradskih medija: Šta je stvarno rekao Delavi?

Trajkovićeva i Spahiu: Podela bi dovela do sukoba

Rašiti: Razmena teritorija ne rešava konflikt

Express: Kabinet Visoke predstavnice traži realan sporazum između Kosova i Srbije, nisu komentarisali podelu

PR će da nastavi sa „pokušajima da se dijalog prekine“, teško prihvataju da Briselski sporazum ne radi za njih

Ali se zato osvrnuo na briselski dijalog.

Ministar vojni očekuje da će Priština „nastaviti s provokacijama i pokušajima da se dijalog prekine“.

„Oni znaju da pregovori s Vučićem nisu dobri po njih. Briselski sporazum ne radi za njih, a to teško prihvataju,“ kazao je Vulin.

Vulin će podržati Predsednika jer zna: „Nema nikoga ko bi se kao on borio za položaj Srba i interese Srbije“

I dok srpska opozicija kritikuje eventualni referendum o Kosovu na kojem bi se građani izjasnili o predlogu za KiM, navodeći da bi takav referendum bio neustavan, a uz ocenu da se na taj način srpski predsednik krije od odgovornosti, Vulin u odgovoru na pitanje da li podržava ideju o raspisivanju referenduma, kaže:

„Predsednik Vučić je hrabar čovek koji se ne krije. Izaći pred naciju sa stavom o kome treba da se izjasni čin je političke i lične hrabrosti. Da hoće da se krije, imao bi i Skupštinu i Vladu na koje bi mogao da prebaci odgovornost, ali on nije takav. Podržaću ga, jer znam da nema nikoga ko bi se kao on borio za položaj Srba i interese Srbije.“

Vulin ocenjuje: Nikome kao Srbiji nije stalo da se ubistvo Ivanovića razreši, Prištini i međunarodnoj zajednici odgovara da se ne dođe do rešenja

Kurir je Vulinu postavio pitanja i u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića.

„Prištini, a i mnogim činiocima međunarodne zajednice, odgovara da se ne dođe do rešenja. Ovako se uvek lako mogu optužiti Srbi, izvršiti pokušaj smene Srba u Kosovskoj policiji sever, jer nisu rešili slučaj i puštati laži i poluistine,“ ocenio je Vulin.

A na pitanje da li veruje da će taj slučaj biti rešen, naveo je:

„Nikome kao Srbiji nije stalo da se zločin razreši i krivci kazne. Voleo bih da imamo punu kontrolu koja bi nam omogućila da razrešimo zločin, ali nemamo i zato su naše mogućnosti sužene. Nećemo prestati da tragamo i bez podrške Prištine i međunarodne zajednice.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.