Trajkovićeva i Spahiu: Podela bi dovela do sukoba

Most na Ibru
Foto: RTV Kim

Komentarišući izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da bi podela Kosova za njega značila rat, Trajkovićeva objašnjava da podela ne znači pomirenje, već dodatno udaljavanje dve strane.

„Tako da je sukob neminovan i samim tim vrlo opasan za region. Zaista ne mogu da razumem projekat podele, koji je u suštini projekat destabilizacije regiona, kao i projekat destabilizacije svih stanovnika na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na nacionalnu pripadnost,“ rekla je Trajkovićeva za RTV Kim.

Istog mišljenja je i analitičar iz Kosovske Mitrovice, Nedžmedin Spahiu, istakavši da „incident po incident uzrokuje novi rat“.

„Mislim da je (Ramuš Haradinaj) ispravno rekao. To se videlo u zadnjoj dekadi XX veka kada su počele ideja o prekrajanju granica i onda je došlo do krvavih ratova. Tako da, nije moguće prekrajati nove granice, a da svako bude zadovoljan time. Niko neće svojevoljno da napusti svoju kuću i imanje zbog toga što su se tamo neki dogovorli da kroje nove granice i prave nešto što se razlikuje od postojaćeg,“ rekao je Spahiu.

Rada Trajković je napomenula da je stanovništvu u regionu potreban mir, a ne stvaranje mogućnosti za nove oružane sukobe.

Suština – izjave dolaze iz iste kuhinje, dok je stanovništvu potreban mir

„Sada govori Ramuš o podeli koja mora da ide u sukobe, sa druge strane, Đurić govori o sukobu i mogućem ratu ako se ne postigne sporazum, Vučić nas plaši nekim kompromisom. Suština svega je da te izjave dolaze iz iste ’kuhinje’, a stanovništvu ovog prostora potreban je mir koji podrazumeva normalizaciju u smislu normalizacije života,“ istakla je Trajkovićeva.

Spahiu veruje da se Amerikanci neće upuštati u nešto tako kao što je podela.

„Ako se oni odluče na to, to znači da su se odlučili da naprave neki novi sukob na Balkanu,“ rekao je.

„Američki ambasador ‘promenio ploču’, sad može o podeli“; „Delavi: Dve strane da odluče o podeli Kosova“; „Delavi ne isključuje mogućnost podele Kosova“; „Delavi okleva da govori o crvenim linijama“; „Deda reaguje na ambasadora Delavija koji ne isključuje razgovore za podelu Kosova“; „Delavi nije isključio mogućnost podele Kosova: ovo je Pacolijev odgovor“; „Delavi: Beograd i Priština da odluče o eventualnoj podeli Kosmeta“ – bili su samo neki od naslova srpskih i kosovskih medija protekla dva dana. Usledili su nakon intervjua odlazećeg ambasadora u Prištini, Grega Delavija, za prištinsku KTV.

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi pozvao je potom, u petak, preko Tvitera sve zainteresovane da pročitaju šta je zaista rekao, prilažući transkript intervjua, ali i uz poruku „Ignorišite lažne vesti“.

Odbijajući da komentariše sadržaj tzv. pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine za koji se očekuje da se donese, naveo je da je američka podrška Kosovu konzistentna, nepromenljiva, da ne oseća bilo kakve promene.

„Naša posvećenost Kosovu je dvopartijska (ima podršku obe američke partije, prim. red.) i nastavljena je još iz 90-ih. Nemam nikakav savet od nove administracije o bilo kakvoj promeni te pozicije,“ rekao je Delavi, naglašavajući više puta da je na samim građanima Kosova i političkim partijama da donose odluke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.