Rašiti: Razmena teritorija ne rešava konflikt

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Analitičar Naim Rašiti ocenio je da je teško da bi konflikt između Kosova i Srbije morao da se reši razmenom teritorija.

U različitim kancelarijama razmatra se nekoliko opcija za Kosovo, iako nisu zvanično na glavnom pregovaračkom stolu – Asocijacija sa izvršnim ovlašćenjima, mirovni sporazum, ali nisu uključeni ni priznanje, autonomija za sever u zamenu za priznanje od Srbije i razmena teritorija između dve zemlje.

U intervjuu za Zeri, Naim Rašiti, direktor Balkanske grupe za politiku na Kosovu, naglasio je da se ni u Beogradu ne govori o podeli Kosova bez razmene sa dve opštine u Preševskoj dolini.

„Sprovođenje takvih sporazuma je veoma složeno pitanje i s obzirom na kontekst i odnos između dve zemlje, teško da bi konflikt bio rešen kroz teritorijalne promene. Ovo može da bude deo zaključka mira, ali neće po automatizmu voditi u mir, jer će biti vrlo izazovno ako se eventualno odluči da se ide u tom pravcu,“ rekao je Rašiti.

Rašiti je takođe govorio o viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom. Prema njegovim rečima, nakon dobijanja pozitivne preporuke za vize iz Evropske komisije, građani Kosova će na kraju ove godine putovati bez viza. To je zato što, prema njemu, unutar organa Evropske unije postoji spremnost i pozitivno mišljenje o ovom pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.