Vulin predložio razgraničenje između Srbije i "Velike Albanije" – na Kosovu i Metohiji

"Velika Albanija je najveća pretnja za mir na Balkanu. Ideje o tome da svi Albanci žive u jednoj državi ili da imaju jednog predsednika jesu dokaz Velike Albanije. Upravo zbog toga, ja sam predlagao i predlažem da se razgraničenje između nas i Velike Albanije mora ustanoviti na Kosovu i Metohiji. I na KiM-u širenje Velike Albanije mora da bude zaustavljeno" – ovo je danas rekao, u prisustvu vojnih lica, srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin. On, međutim, u video snimku koji je objavio Tanjug, nije prezicirao kada, kako i gde bi se moglo tačno na Kosovu i Metohiji dogoditi razgraničenje između Srbije i, kako on formuliše, "Velike Albanije", odnosno kako će Srbija de jure formulisati status dela KiM-a, u slučaju takvog razgraničenja. Takođe, nije precizirao kako bi se, u takvom slučaju, izvršilo etničko preseljenje pripadnika najmanje jednog naroda, koji narod bi bio u pitanju, s obzirom na to da na KiM-u, uprkos za sada kompaktnim etničkim sredinama, u njima i dalje jedni pored drugih žive i Srbi i Albanci.

"Velika Albanija mora da stane. Velika Albanija je velika pretnja bezbednosti i miru svih balkanskih naroda i međunarodna zajednica mora da pokaže koliko je odlučna u očuvanja mira i stabilnosti na prostoru Balkana. Ako nije u stanju – mora to da kaže i mora to da uradi, onda će svako od nas koji živi na Balkanu morati da kaže da smo veoma zabrinuti i za mir i za stabilnost," rekao je Vulin u Šabačkoj kasarni.  

Kosovo i Metohija je, po Kumanovskom sporazumu čiji je zvanični Beograd potpisnik i važećoj Rezoluciji 1244  – pod upravom NATO-a i misije Ujedinjenih nacija, što je UN kasnije preneo na Evropsku uniju. U međuvremenu je, 2008., Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost koju je priznalo između 110 i 115 država. Srbija je takođe potpisnik Briselskog sporazuma 2013. U Briselu na ekspertskom i najvišem nivou od tada pregovara i dogovara sporazume sa kosovskim vlastima. U međuvremenu, ukida svoje izvršne i zakonodavne državne institucije na Kosovu i Metohiji i integriše ih u kosovske.


Uprkos egzodusu više puta kroz istoriju i ratovima, Srbi i dalje žive na Kosovu i Metohiji. Osim na Severu i jugo-istoku gde su i najgušće koncentrisaani, ima ih u centralnom delu, i na zapadu. Širom Kosova i Metohije nalaze se i najznačajniji srpski manastiri i crkve. 

"Ukoliko međunarodna zajednica nema hrabrosti to da kaže, evo reći ćemo mi," dodao je Vulin.

KiM pravi prostor da se "Velika Albanija" zaustavi

"Svako mora da zna i da razume koliko Albanci govore o tome da će imati jednu spoljnu politiku i jednog predsednika. Biće jako teško objasniti, na primer, Srbima da nije jednog predsednika ili jednu spoljnu politiku. Budući da i mi živimo u nekoliko država na prostoru Balkana," naveo je, takođe. 

Za kraj, poručio je:

"Velika Albanija mora konačno nakon vekova da bude zaustavljena u svojoj ekspanziji i svom širenju. Ja verujem da je KiM pravi prostor da se Velika Albanija zaustavi."

I početkom februara isti ministar je govorio o "trajnom i sigurnom" razgraničenju Srba i Albanaca, te tome da je prava adresa o tome Tirana, a ne Priština. Neposredno nakon njegove izjave usledili su napisi, prvo u kosovskoj štampi o tome da Aleksandar Vučić, Edi Rama i Hašim Tači navodno razgovaraju o podeli Kosova, odnosno razmeni teritorija, odnosno etničkom razgraničenju, a potom i Tačijevi demantiji, te snažne osude međunarodne zajednice, kao i igumana Visokih Dečana Save Janjića koji je upozorio da će u slučaju podele Srbi nestati.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.