Snežana Mladenović živi u stambenom kontejneru: Gračanički mladići i opština olakšali joj život, dobija vodu

Foto: (Gracanicaonline – Ivan Miljković)

Šezdesetsedmogodišnja udovica Snežana Mladenović iz Kosovske Kamenice javnosti je poznata po teškom životu i životnoj priči – iz reportaže o tome da živi u najlonskom skloništu, koje je potom zamenila limenom garažom. Pre dve godine dobila je stambeni kontejner. Ipak, u kontejneru do skoro nije bilo struje, vode, ni osnovnog pokućstva. Na inicijativu trojice mladića iz Gračanice – Dušana Danilovića, Đorđa Popovića i Aleksandra Blagića, te dodatnu pomoć opštine, Snežanin život biće bolji i lakši. Gračanički mladići pozivaju i druge ljude dobro volje da Snežani pomognu.

Snežana Mladenović je radila i živela u jednom od hotela u Kamenici do pre dve godine. Ipak, iseljena je, uz obećanje tadašnjeg čelnika lokalne samouprave da će joj opština plaćati smeštaj, objašnjava jedan od inicijatora akcije pomoći – Dušan Danilović.

Smeštaj je plaćan neredovno i na kraju je izbačena iz stana. Pred stanom iz kojeg je prvobitno iseljena spavala je tri nedelje i na kraju je odustala, dodaje.

Pomoć je zatražila od lokalnog paroha, uz zahtev da spava u dvorištu crkve. Međutim, paroh je odlučio da joj da na korišćenje parče zemlje – crkvenog dvorišta, na kom je ona sagradila sklonište od naljona, ponudivši joj i da svakodnevno uzima obroke iz narodne kuhinje humanitarne organizacije „Majke devet Jugovića“.

Stambeni kontejner
Foto: (Gracanicaonline – I.M.) Stambeni kontejner

Nakon najlonskog skloništa, iznajmila je limenu garažu, posle skoro godinu dana na istom parčetu zemlje, u saradnji Crkve, Kancelarije za zajednice pri kancelariji kosovskog premijera i Kancelarije za KiM Vlade Srbije, Snežani je obezbeđen stambeni kontejner.

Tada je najavljeno i da preostaje da se pronađe investitor za izgradnju kuće, međutim, Snežana i dalje živi u kontejneru.

„Njenu priču pročitao sam na društvenim mrežama i odlučio da joj sa još dvojicom prijatelja pomognem, kako i koliko mogu,“ kaže Danilović.

Preko prijatelja stupio je u kontakt sa sadašnjim zamenikom predsednika opštine Kamenice, Bojanom Stamenkovićem.

Snežana ima dva sina. Jedan od njih živi u centralnoj Srbiji, a drugi je na lečenju.


Humanost ljudi, nezavisno od verske pripadnosti ovde je i te kako bila vidljiva, kaže Dušan, dodajući da su joj i komšije Albanci pomagali iz trgovinskog centra u blizini koji su joj ponekad donirali nešto novca i hrane mimo crkve.

Zajedno sa Stamenkovićem i prijateljima, Dušan je obišao Snežanu.

Stamenković joj je, kaže, ponudio i da se useli u stan koji je upražnjen, gde je mogla da živi doživotno:

„Ali je ona poučena prethodnim iskustvom, ponudu skromno odbila, rekavši da je njoj ovde sasvim dobro i da stan treba porodici i deci.“

Snežana Mladenović
Foto: (Gracanicaonline – I.M.) Snežana Mladenović

Međutim, Snežana, iako zadovoljna svojim smeštajem, dodaje mladi Gračaničanin:

„Nema gradsku vodu i nepristupačan je teren za sprovođenje, pa vuče balonima vodu dva kilometra, nema kupatilo, nema ogradu, ni frižider, kao ni šporet. Struju je samostalno sprovela od pozajmice.“

Zato su trojica mladića izdvojila sredstva za kupovinu šporeta i hidrofora, postavili stubove za ogradu:

„A što se ostalih radova tiče, opština je obećala radnu snagu za pravljenje bušotine, žicu za ogradu i frižider, cevi za bušotinu, crevo za vodu, kao i hranu i vodu za sve one koji se uključe u akciju.“

Zavšetak započete akcije i svih radova očekuje se sredinom sledeće nedelje, kaže Danilović.

On apeluje na sve koji su u mogućnosti da pomognu Mladenovićevoj na bilo koji način:

„Da starost provede u uslovima dostojnim 21. veka.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.