Express: Kabinet Visoke predstavnice traži realan sporazum između Kosova i Srbije, nisu komentarisali podelu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, izjavio je u petak da je pogrešno shvaćen kada je tokom televizijskog intervjua izbegavao da odgovori na pitanje da li će podela Kosova biti prihvatljiva za Vašington, što je izazvalo spekulacije da se stav SAD-a po pitanju Kosova promenio. Kancelarija visoke predstavnice EU Federike Mogerini, koja posreduje u dijalogu između Prištine i Beograda, navodi da su strane te koje definišu zajedničku osnovu za obostranu saglasnost.

Oklevanje američkog ambasadora u davanju direktnog odgovora na pitanje da li SAD isključuje podelu kao rešenje dijaloga između Kosova i Srbije, stvorilo je konfuziju na Kosovu i izazvalo reakcije političara sa Kosova koji se protive ovoj ideji.

Na pitanje da li razmena teritorija ili podela mogu da budu deo dijaloga između Kosova i Srbija, iz kancelarije Federike Mogerini stiže odgovor da su strane te koje definišu zajedničku osnovu za obostranu saglasnost.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini, izjavila je za portal Gazeta Express da rešenje između Kosova i Srbije znači održivo, realno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom.

Odgovarajući na pitanje da li je podela ili razmena teritorija na pregovaračkom stolu, Kocijančič ističe: “Strane definišu zajednički osnov za obostranu saglasnost.”

“Dijalog kojim posreduje EU ima za cilj promovisanje trajne saradnje između dve strane, pružanje pomoći u postizanju napretka na putu ka Evropi i poboljšanje života ljudi. Trajno rešenje znači održivo, realno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom. Strane definišu zajednički osnov za obostranu saglasnost,” istakla je Kocijančič u pisanoj izjavi za Gazeta Express.

Predsednik Tači je tokom konferencije za štampu, koja je održana nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu, istakao da je to bio jedan od najtežih sastanaka koji je imao u poslednjih šest godina.

Međutim, iz kancelarije Federike Mogerini, koja je posredovala tokom sastanka, navode da su dva predsednika imala intenzivnu i produktivnu diskusiju o okviru sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

“Tokom dijaloga na visokopolitičkom nivou koji je održan 24. jula, gde je domaćin bila visoka predstavnica, predsednici Tači i Vučić su imali intenzivnu i produktivnu diskusiju u okviru sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Složili su se da intenziviraju rad u narednim nedeljama. Na poslednjem sastanku dijaloga na visokopolitičkom nivou, 18. jula gde je domaćin bila visoka predstavnica, dva predsednika su razmotrila postignuti napredak i dogovorila se da se ponovo sretnu početkom septembra,“ izjavila je Kocijančič.

Gazeta Express je ranije ove godine izveštavala da su kosovski predsednik Hašim Tači i srpski predsednik Aleksandar Vučić razgovarali o podeli ili razmeni teritorija na njihovim tajnim sastancima.

Ali razgovor na ovu temu je obustavljen nakon što su predstavnici međunarodne zajednice garantovali da granice na Balkanu ne mogu da se promene.

U februaru 2018. godine ambasador Delavi je izjavio za Gazetu Express da oni ne podržavaju ideju o razmeni teritorija. Američki ambasador je u četvrtak u intervjuu za KTV odbio da komentariše da li će podela biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati u Briselu. Njegova ćutnja je izazvala spekulacija širom Kosova. Međutim, Delavi je u petak na Tviteru objasnio da je njegova izjava pogrešno protumačena.

“Ignorišite lažne vesti. Ja sam rekao sledeće: Kosovo mora da utvrdi koji su njegovi ciljevi, treba da pokuša da postigne neku vrstu konsenzusa na osnovu tih ciljeva, a to je ono na šta se trenutno fokusiram,“ napisao je Delavi na Tviteru i objavio transkript njegovog intervjua na zvaničnom sajtu američke ambasade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.