Uoči 19 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca Starog Gracka: Jevtić traži da se istraga ponovo otvori

Sutra se navršava 19 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku. Uoči obeležavanja ovih nerasvetljenih ubistava potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, uputio je pismo najvišim kosovskim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice sa zahtevom da se istraga u ovom slučaju ponovo otvori, saopšteno je iz njegovog kabineta. Pismo je upućeno – Predsedniku Kosova, Predsedniku Vlade Kosova, Predsedniku Skupštine Kosova, ministru unutrašnjih poslova Kosova i pravde, ambasadorima Kvinte i šefici misije EU na Kosovu. Tekst pisma, dostavljen medijima, prenosimo u celosti.

Poštovani,

U ponedelјak, 23. jula 2018. godine, navršava se 19 godina od ubistva 14 žetelaca u mestu Staro Gracko, u opštini Liplјan.

Ni posle 19 godina nema odgovora ko je u predvečerje 23. jula ubio 14 žetelaca koji su na njivi sakuplјali letinu.

Nema odgovora ko ih je i za čiji račun rafalima zaustavio: neke na putu detinjstva i mladosti, a neke u svom najbolјem životnom dobu.

Skoro dve decenije njihove porodice, majke, očevi, braća i sestre traže istinu za njih, svoje najmilije. Žive rane za koje je istina, ma kakva bila, jedini lek koji ne može da ih izleči, ali može da ih umiri i smiri duše ubijenih.

U ime pravde, istine, u ime porodica žrtava, a ponajviše u ime budućnosti, tražim, zahtevam od vas da uložite najveće napore i podržite nas u tome da se počinioci ovog najgnusnijeg zločina pronađu i konačno privedu pravdi, kao i da iz vaše pozicije utičete na nadležne organe da se istraga ponovo otvori, jer je prekidom i zatvaranjem iste bukvalno još jednom ubijeno 14 nevino stradalih žetelaca, a porodicama nanet još jači udarac. Nije moguće da u vremenu u kome živimo ovakav zločin ostane bez odgovora ko ga je i zašto počinio.

Porodice ubijenih, kao i svi mi, i dalјe čekamo da se zločinci privedu pravdi, da pravda bude dostupna i da istina o zločinu bude otkrivena.

Zlo se ne sme zaboraviti, nevina krv 14 žetelaca zaslužuje jedino pravdu i istinu.

Dalibor Jevtić, potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak

U Starom Gracku je 23. jula 1999. godine, iz neposredne blizine, na njivi, ubijeno četrnaest Srba – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Istragu su odmah sprovele jedinice britanskog KFOR-a, da bi predmet potom bio predat UNMIK-u. Godinama se spekulisalo da ga UNMIK nikad nije procesuirao, uprkos detaljnoj istrazi britanskih vojnika.

Slučaj nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, uhapšen još 2007. On je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza – pušten iz pritvora. Da je istraga i zvanično zatvoreno za KoSSev je potvrđeno maja prošle godine. Porodice su, međutim, o tome zvanično obaveštene, po sopstvenom priznanju, dva meseca kasnije.


Pročitajte još:

18 godina od ubistva žetelaca u Starom Gracku: „Ne zaboravljamo ih, saučestvujemo u njihovoj žrtvi“

EULEX potvrdio: Slučaj Staro Gracko zatvoren


U Starom Gracku se svake godine služi parastos za ubijene. Sutrašnjem će, prema dosadašnjim najavama, prisustvovati Jevtić, kao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Dušan Kozarev.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.