Vučić: Nema ništa od ZSO, njihov jedini cilj je kako da se zauzme Sever

„Ništa“. „Ništa, kao i obično ništa. Rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam vam ja rekao pre četiri meseca, rekao sam – neće biti ništa. Njihov jedini cilj je kako da se zauzme Sever Kosova. I oni nemaju drugi cilj. Njih ne zanima ZSO, to ih uopšte nikad nije zanimalo“ – i danas je javnosti poručio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sa Ostružnice, gde sa svojim kineskim partnerima, odgovarajući na novinarsko pitanje ‘šta će biti sa ZSO’, obilazi radove na obilaznici oko Beograda.

Ponavlja da je „najlakše kritikovati“ i to „svaki predlog rešenja za KiM“, te da u Srbiji „niko nije ni za kakvo rešenje“:

„U Srbiji niko nikada nije ni za kakvo rešenje. Svi znaju da su protiv svega, ali niko ne zna zašto je to. Kada ih pitate koje je to rešenje – ne znaju i nemaju sta da kažu“, rekao je Vučić u izjavi novinarima u Beogradu.

„Prodaje ko gde šta stigne, samo vi Srbi da ne prodate nigde ništa. E ne može tako“

Vučić je komentarisao i tvrdnje Prištine o navodnim isporukama oružja kao sredstvu za lobiranje za povlačenje priznanja Kosova:

„Vidim da nešto bi neko da optuži Srbiju za nešto. Nikako nisam razumeo. Vi nas optužujete za ono čime se ja hvalim? Još više ćemo da prodajemo oružje, gde god je to dozvoljeno, naravno. I video sam neki stručnjaci kažu – ‘ovde smo videli srpsku pušku’. Ma nemoj? A ja video američke puške svuda. Gde god se ratuje, vidim i američke puške, češku municiju, prodaje ko gde šta stigne, samo vi Srbi da ne prodate nigde ništa. E ne može tako. Mi prodajemo u skladu sa pravilima međunarodnog javnog prava, toga se držimo i nastavićemo da zarađujemo novac po tom pitanju, sve u skladu sa zakonima ove zemlje i u skladu sa međunarodnim zakonom.“

On, međutim, „zna sta traži“ i šta bi mogao da „ponudi narodu“, ali i da „sve to teško ide“, da „nije siguran i nije optimista da će uspeti“, jer o tome mora da se postigne dogovor sa drugom stranom i svim međunarodnim faktorima – SAD, EU, Rusija, Kina.

Odgovarajući na pitanja novinara, komentarisao je i, kako su mediji preneli, stavove Velike Britanije o Kosovu.

On je naveo da su Englezi „za to da se prizna nezavisnost Kosova“.

„Iz njihovog ugla to je za njih rešenje, tako da tu Srbija ne dobije gotovo ništa. To za nas nije kompromisno rešenje. Srbija je za kompromisno rešenje. Da li su oni jedini? Nisam siguran. Ali da to nedvosmisleno govore, to je njihova pozicija još od 2008. godine. To je njihova pozicija i od ranije nego su se malo pravili Englezi do 2008., kada su konačno priznali nezavisnost Kosova i oni se nadaju i očekuju da bi Srbija mogla da u punom kapacitetu prizna nezavisnost kako je to učinila Velika Britanija. To je ono što se oni nadaju a ne moram da vam govorim koliko je to realno,“ zaključio je Vučić.

Od početka juna zabeležen je niz poruka srpskog predsednika o  „Oluji“, „Bljesku, „egzodusu“, „okupaciji“ i „gladi“ Albanaca  za „zauzimanjem“ Severa:

Pasionirana želja da zauzmu Sever

„Opsesija Severom“: Uslov za razgovor – nema pokušaja zauzimanja teritorije Severa

Vučić: Spremni smo za kompomis ali nećemo dozvoliti nove Oluje, novi egzodus

Vučić: A šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova? Bar smo obezbedili mir da niko ne gine. Tači: Težak sastanak, pozitivni tonovi

Vučić: Glad za zauzimanjem Severa Kosova, na putu im je Zelene transverzale

Vučić: Ne idite u kosovsku vojsku, hoće da Srbin udari na Srbina, da okupirate Sever

Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

Vučić: Šta ćemo da radimo ako Albanci krenu da zauzmu Sever?

Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

Večernje novosti ponovo posle izveštaja o „planu za odsecanje Severa“: „Tači sa Amerikom ‘Zlatnom sabljom’ otkida sever KiM“

Vučić: Jedino što Albance zanima je kako da okupiraju Sever

Vučić: Zabrinut sam, Albanci imaju nečiju prećutnu podrškuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.