Vučić: Ne idite u kosovsku vojsku, hoće da Srbin udari na Srbina, da okupirate Sever

„Mi imamo precizne podatke, jer su oni varali te naše Srbe i nude ogromne plate samo za Srbe, da im se upišu. I ja se pridružujem apelu Gorana Rakića da to ne rade – oni nemaju pravo na formiranje vojske – da to ne rade i da ne učestvuju, da su dosta Srbi bili u različitim vojskama. Mi imamo jednu svoju vojsku – Vojsku Srbije. I to je moja molba i moj apel.“ Ovako je danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić, još jednom pozvao Srbe da ne pristupaju Kosovskim snagama bezbednosti.

„Kad kritikuju oni koji mrze Srbiju, lažni predstavnici Srba, kad me napadaju strane agenture, znam da sam nešto mnogo dobro uradio za Srbe na Kosovu“

Kaže i da je iz „jednog sela“ u novobrdskoj opštini „veliki broj“ onih koji su se „prijavili u kosovsku vojsku“. Nije, međutim, precizirao o kojem se selu radi, navevši da „neće da govori“ koje, te dodao:

„Radimo sve što možemo na terenu. A kao što vidite, strane agenture i mnogi drugi optužuju odmah Srbiju i sve druge. A zamislite šta je to što hoćete, hoćete da sutra ti ljudi dođu da okupiraju sever, da udari Srbin na Srbina.“

Srbima je i ranije stizalo više poziva od zvaničnika da ne pristupaju KBS-u. Ipak, u javnosti je prethodno zabeležena i nešto drugačija poruka upravo iz novobrdske opštine. Istovremeno zabeležen je niz incidenata proteklih meseci u vezi sa srpskim pripadnicima KBS-a. Detaljnije u vestima:

Stefanović o srpskim pripadnicima KBS-a, slučaju Ivanovića, Srpskoj listi

Srpska policija uhapsila srpskog pripadnika KBS-a, Haradinaj potvrdio

Đurić: Srbi da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci, ilegalna aktivnost kažnjiva sa do 10 godina zatvora

Potkupljuju srpske mladiće za KBS

Srpska lista: Svako ko uđe u KBS, po starom kolašinskom običaju da se izopšti, ni u crkvu ni u kafanu, ni na radost ni na žalost

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

Svetislav Ivanović protiv formiranja Vojske Kosova: U interesu našeg naroda, ne možemo da ignorišemo postojanje KBS-a 

Ministarstvo KBS potvrdilo paljenje auta njegovom pripadniku na Severu: Institucije, KP i KFOR, da se ozbiljno angažuju

Kallxo: Preteće poruke pripadnicima KBS-a u Zubinom Potoku 

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

MSP Kosova: Zadržani srpski pripadnici KBS-a, BG da napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba

Dvojica srpskih pripadnika KBS-a pušteni na slobodu

„Inače, svaki put kad me za nešto kritikuju oni za koje znam da mrze Srbiju, ja znam da sam nešto dobro uradio,“ dodao je dalje Predsednik Srbije i objasnio kako zna da je „nešto mnogo dobro uradio za Srbe na Kosovu“:

„Kad ih vidim, od onih koji gostuju u pojedinim televizijama, lažne predstavnike Srba sa Kosova koji dobijaju 0.01 % glasova, jer Srpska lista predstavlja narod na Kosovu…kad krenu razne agenture da me napadaju, strani predstavnici itd., ja sam uvek zadovoljan, jer znam da sam nešto dobro uradio, jer to su predstavnici koji su već priznali nezavisnost Kosova, posebno sa samog Kosova, jer oni grčevito rade na tome da Kosovo dobije stolicu u UN, a da Srbija ne dobije ništa.“

Ipak, nije precizirao koji su to, kako je naveo, lažni predstavnici Srba sa Kosova.

Za rešenja koja bi trebalo da obeleže našu budućnost potrebna EU i druge velike sile

Odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se i na dijalog Beograda i Prištine. Nakon  navoda da bi i neke druge zemlje mogle da se uključe u dijalog, što je potom i demantovano, danas je Politika prenela autorski tekst ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina, koji je naveo da postoji mogućnost da se Rusija „još dublje uključi“ u rešavanje kosovskog problema, ako takvi predlozi budu stizali.

Mi smo spremni da razgovaramo uvek, ali za velika rešenja i rešenja koja bi trebalo da „obeleže našu budućnost mirom, ekonomskim prosperitetom i kompromisom“, za to je potrebno da imate Evropsku uniju, ali morate da imate i velike sile poput Amerike, Rusije, Kine i mnogih drugih, kazao je danas srpski predsednik, navodeći:

„Mi ćemo da pregovaramo pod okriljem EU, pregovarali smo i do sad, nastavićemo, što se nas tiče, u istom formatu. Ali ako neko misli da nešto možete da završite, a da o tome nisu obavešteni ili da u tome ne učestvuju, na jedan ili drugi način, Vašington i Moskva, ja mislim da to nije realno. Ako već učestvuje i Vašington, izvinite, naš je interes da se za određene stvari pita i Moskva. Da bude i neko ko nije priznao nezavisnost Kosova.“

Vučić odbacio „neke nacrte“, papir EU nije video ni kao nacrt

Vučić je na pitanje novinara o, kako je javio Tanjug, navodima da je jedna od zemalja EU zatražila uvid u nacrt konačnog sporazuma, koji je pripremila Unija, rekao:

„Papir EU nisam video ni kao nacrt, ni kao predlog, video sam neke druge nacrte koje sam odbacio, a kao papir EU nisam video, nikada mi ga nisu pokazali. Kada nešto dobijete iz Prištine, vi znate da iza toga ne stoji samo Priština, kada nešto dobijete sa druge strane Atlantika, takođe znate da su neki u Evropi pitani, tako da, kada dođe nešto ozbiljno – ja ću vas obavestiti.“

Najnovije poruke Srbima, o Kosovu i dijalogu, srpski predsednik uputio je sa otvaranja logističkog centra „Lidl“ u Novoj Pazovi.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.