Vučić: Spremni smo za kompomis ali nećemo dozvoliti nove Oluje, novi egzodus

Foto: Tanjug

„Mi ne pretimo nikom, spremni smo uvek za kompromise, dijalog i mir, ali nismo spremni, ponavljam, i nećemo nikada prihvatiti nekakve nove Oluje, niti smo spremni za novi egzodus i zločin nad Srbima. Nikome to nećemo dozvoliti“ – i danas srpski predsednik Aleksandar Vučić opet o Oluji i egzodusu Srba i to u obraćanju nakon zajedničke vojno-policijska vežbe „Zajednički udar 2018“ u Kraljevu.

„I upravo danas to i pokazujemo – našu reakciju u slučaju napada na našu zemlju i na naš narod, našu sigurnost u spremnost da se odbranimo i da zaustavimo svakoga ko misli da probleme danas treba da rešava nasiljem,“ dodao je srpski predsednik.

Referendum kad narod bude imao o čemu da odlučuje

A u obraćanju medijima, Predsednik Srbije, odgovorio je na pitanje novinara ‘da li možemo da očekujemo referendum ili izbore ili i referendum i izbore’.

„Referendum ili narodno odlučivanje – biće doneta odluka o tome kada narod bude imao o čemu da odlučuje. U ovom trenutku ne znam o čemu bi narod odlučivao,“ odgovorio je srpski predsednik, dodajući:

„Ali svakako da u trenutku u koliko bismo mogli da dođemo do toga da mi se čini da je nešto kompromisno rešenje i da bi to značilo bolju budućnost za građane Srbije, za naš narod na KiM-u i tako dalje. A ako ne, nema ništa od svega toga, a daleko smo u ovom trenutku od toga.“

Ja ću izaći pred narod i reći šta je moj predlog, neću da se krijem, a narod će da donese odluke

A odgovarajući na pitanje o ocenama opozicije da bi se raspisivanjem referenduma srpski predsednik „krio“ iza naroda, navodi da se nije krio kada su smanjene plate i penzije i kada su povećane, te dodaje:

„Istovremeno, kada govorimo o Kosovu, hoćete da vodim politiku da ćutim kada nam neko ruši naše krstove po crkvama, kada neko proglašava nezavisnost, da se hvalim kada međunarodni sud pravde donosi odluku, po mojoj inicijativi, da je legalno bilo otcepljenje Kosova od Srbije? Ja to neću da radim. Narodu ću reći, nemam šta da se smejem, ništa tu lepo nema, ničeg tu lepog nema oko Kosova što možemo ni da dobijemo, ni da ponudimo narodu, samo muke i teške stvari. I sve što je teško i sve što su muke ja ću izaći pred narod i reći šta je moj predlog. Uopšte neću da se krijem, a narod će da donese odluke o svojoj budućnosti.“

Današnja poruka samo je jedna u nizu koje je srpski predsednik u proteklim nedeljama uputio o Oluji, „zauzimanju“ i „okupaciji“ Severa Kosova. Poslednja je od nedelje nakon njegovog razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Istovremeno sa porukama srpskog predsednika, pojedini beogradski listovi i mediji obaveštavali su javnost takođe o planovima, kako su ih kvalifikovali, „otkidanja Severa“ i „upada na Sever“ od strane kosovsko-albanskih trupa, uz podršku NATO jedinica i SAD-a.

Detaljnije u vestima:

Vučić: A šta ako u toku leta neko krene da zauzima Sever Kosova? Bar smo obezbedili mir da niko ne gine. Tači: Težak sastanak, pozitivni tonovi

Vučić: Glad za zauzimanjem Severa Kosova, na putu im je Zelene transverzale

Vučić: Ne idite u kosovsku vojsku, hoće da Srbin udari na Srbina, da okupirate Sever

Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

Vučić: Šta ćemo da radimo ako Albanci krenu da zauzmu Sever?

Vučić: Nije bilo vojske, neću da se pravdam ni kad bude bilo, baš me briga šta će da pišu

Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

Večernje novosti ponovo posle izveštaja o „planu za odsecanje Severa“: „Tači sa Amerikom ‘Zlatnom sabljom’ otkida sever KiM“

Vučić: Jedino što Albance zanima je kako da okupiraju Sever

Vučić: Zabrinut sam, Albanci imaju nečiju prećutnu podršku

Vučić: „Sporazum sa Albancima uz saglasnost i volju naroda“

Šta pišu Večernje novosti: „Albanci planiraju da odseku sever uz pomoć NATO da proizvedu psihološki efekat kod Srba na severu Pokrajine da su odsečeni od centralne Srbije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.