Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

U seriji tekstova Večernjih novosti o Kosovu, a posle navoda da „Albanci planiraju da odseku sever uz pomoć NATO-a“, te da „Kosovske bezbednosne snage uz logističku podršku Amerikanaca spremaju u septembru upad na sever Kosova“, danas novi tekst. „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je radni dokument u vezi sa rešavanjem kosovskog problema poznatiji kao ‘američki paket’ i ocenio ga nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za našu zemlju, tako da sa njim nije ni hteo da upoznaje javnost,“ javio je beogradski list. Tekst „Novosti saznaju propao plan SAD: Vučić odbio paket za KiM“ prenosimo u celosti:

„Postojanje ovog ‘non pejpera’ o kome je prvi pisao naš list, a koji je nedavno neformalnim diplomatskim kanalima prosleđen na Andrićev venac, u subotu je potvrdio i zamenik premijera tzv. Kosova Enver Hodžaj, uzalud se nadajući da će Beograd prihvatiti taj papir kojim se od nas traži da praktično indirektno priznamo nezavisnost lažne države.

Đurić tvrdi: „Hodžajev papir“ nepostojeći

KoSSev: Iako Večernje novosti navode da „non pejper“ postoji, a da je to potvrdio juče i zamenik kosovskog premijera, Enver Hodžaj, dirktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, reagovao je juče upravo na Hodžajeve tvrdnje, navevši da je „Hodžajev papir nepostojeći“.

„Mi interese našeg naroda čuvamo. Ne pada nam na pamet da prihvatimo ni formiranje ‘lažne vojske Kosova’, niti da prihvatamo bilo kakve ultimatume i, u ovom slučaju, nepostojeće Hodžajeve papire“ – kazao je Đurić.

Kako je komentarisao i izjavu kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, dalje je poručio da Haradinaj i Hodžaj „pokazuju svoju nervozu“.

„Ako bilo ko od njih misli da obmanjivanjem i lažima domaće i međunarodne javnosti može da ostvari svoje ciljeve, duboko će se razočarati,“ zaključio Đurić.

Predstavnicima Kosova i Srbije predstavljena su četiri stuba za istorijski sporazum. Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između dve zemlje je međusobno priznanje i to je papir koji u rukama ima i Beograd.

– Sledi učlanjenje Kosova u UN, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma između Srbije i Kosova – kazao je Hodžaj.

Ova očekivanja vlasti u Prištini su iluzorna pošto je dokument o kome govori Hodžaj ostao mrtvo slovo na papiru jer predstavlja, kako nam je rečeno, poniženje napora Beograda da se dođe do kompromisnog rešenja za decenijsku kosovsku agoniju.

Uloga Rusije

Hodžaj nije isključio mogućnost da se u dijalog Beograda i Prištine uključi i Rusija. Na tu kartu Srbija bi trebalo da igra, a naročito je značajna nedavna ocena ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina koji je ocenio da osnova budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa treba da bude Rezolucija 1244.

Podsećamo, ključne zemlje Zapada su predsedniku Vučiću uputile radni dokument sa jakim „autorskim pečatom“ SAD koji se oslanja na četiri stuba koja i pominje Hodžaj, a to su:

* Zajednica srpskih opština dobija šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

* Zajednica bi tesno institucionalno bila vezana za potpredsednika kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

* Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, pre svega u UN.

* Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Dakle, od naše države zapadne sile očekuju da u zamenu za ZSO, čije formiranje Priština minira više od pet godina, ne blokiramo učlanjenje tzv. Kosova u UN. To je za našu stranu bilo apsolutno neprihvatljivo i logično je da ovu ‘ponudu’ šef države nije ni uzeo u razmatranje.

Očigledno je da Hodžaj perfidno u igru ponovo vraća mrtvi ‘američki paket’ kako bi se u međunarodnim krugovima ostavio dojam da Beograd opet odbija ‘galantnu’ ponudu čime bi se prst krivice za pat-poziciju u dijalogu uperio ponovo u našu stranu.

Nažalost, održavanje političkog vakuuma na KiM samo podgrejava paklene namere Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija da uz pomoć SAD zauzmu sever pokrajine, o čemu su Novosti pisale u broju koji je izašao u subotu.

Tamošnja administracija, uz prećutnu saglasnost zapadnih mentora, novom spiralom nasilja nad Srbima suspenduje Briselski sporazum, a potajno pripremajući plan za zaokruživanje ‘suvereniteta’ lažne države na celoj teritoriji.

U kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji nikako ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom koji su važne strateške tačke.

Kako će se zapad odnositi prema Vučićevom potezu da praktično prezre ‘američki paket’ zasada se može slutiti samo na osnovu uhodanih zapadnih instrumenata odmazde. Tako je našim zvaničnicima već ‘natuknuto’ da bi Srbija daljom, kako oni kažu, nekooperativnošću oko Kosova mogla da ugrozi svoj put u EU. Drugi faktor rizika je, kako se procenjuje, smanjenje direktnih stranih investicija, pre svega, iz država Unije, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu koja polako podiže glavu.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.