Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

Albanci pričaju o energetici zato što „hoće da na sve načine faktički zauzmu Sever Kosova“. „To je suština svega“ – predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je još jednom ponovio svoje ranije tvrdnje o „zauzimanju“ Severa a o čemu Večernje novosti i pojedini beogradski listovi kroz seriju tekstova pišu.

„Energetiku hoće da bi mogli da zauzmu Valač i da bi Gazivode mogli da zauzmu fizički,“ rekao je Vučić.

„I rekao sam im – ne može, i milion puta sam rekao međunarodnim predstavnicima – ne može,“ kazao je dalje srpski predsednik.

Ponovio je da ne postoji sporazum o energetici, već da će se diskusija nastaviti.

„Obaveza iz Briselskog sporazuma je da se nastavi diskusija o energetici i telekomu“.

Sa druge strane, Vučić je potvrdio da je sporazum o telekomunikacijama postignut i sproveden, zbog čega Srbi sa KiM-a imaju pravo, kako kaže, da „pozivaju bez pozivnog broja“, dok „Albanci imaju svoj pozivni broj“.

„Ispunite Briselski sporazum pa ćemo da razgovaramo o svemu drugom,“ kaže Vučić, podsećajući da se šest tačaka sporazuma tiče ZSO.

„To je jedna obaveza koju su Albanci imali i ne pada im na pamet da je ispune,“ navodi. Sa druge strane, „u igri je ponovo zakon o Trepči“.

Aleksandar Vučić je danas odgovorio i na pitanje novinara, kako je preneo Tanjug – „može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i spekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo ‘uvede’ hiljadu pripadnika svojih snaga bezbednosti, kako to predviđa rezolucija UN“.

„Odgovor je obično kada god pomenete Rezoluciju 1244 i to sam više puta dobio nedvosmisleno upozorenje – ‘ukoliko biste pokušali da uđete svojom vojskom i policijom na Kosovo, na bilo koji način, NATO bi to tretirao kao neprijateljski akt i bili biste sa najmoćnijim silama sveta’. Dakle, ja govorim ovo zbog našeg naroda, da naš narod zna. Nisam naročito ni fasciniran, ni uplašen i mnogo se toga u svetu promenilo, ni ne znam čime, samo vam govorim koliko je situacija po tom pitanju ozbiljna i koliko ljude uopšte ne interesuje pravo i koliko ih ne interesuje rezolucija koju su donele UN, već sila i faktičko stanje,“ kazao je Vučić.

„Važi pravo sile i mi u skladu sa tim moramo da se ponašamo da sačuvam o mir,“ dodao je.

„Pa sve što rade, sve se samo tiče Severa,“ kao što se, dodaje, Severa ticalo i „zastrašujuće maltretiranje i pokušaj ponižavanja“ Marka Đurića, naveo je i ponovio:

„Oni imaju samo jedan san – zauzimanje Severa Kosova.“

Osim što hoće Sever, srpski predsednik takođe tvrdi da Albanci „nemaju pravo da ulaze svojim trupama ili bilo kakvim bezbednosnim snagama na Sever“, bez dvostruke saglasnosti – NATO-a i lokalnog stanovništva, ali i da su to dva puta učinili, a da je to bio slučaj i sa „lažnim vozom“ koji, kaže, „nisu ni videli“.

Uprkos svemu ovome srpski predsednik do sada je, kako kaže, uspeo da sačuva mir i stabilnost, ali to, kako priznaje, postaje sve teže:

„..I zbog činjenice da je među Albancima nervoza sve izraženija i da oni očigledno žele po svaku cenu da zauzmu sve ono što oni misle i čini im se da im po pravu koje su im dali SAD i neke druge zapadne zemlje  bombardujući Srbiju, rušeći Srbiju, uništavajući našu vojsku i Srbiju.“

Činjenice

Od potpisivanja prvog Briselskog sporazuma 2013. godine na Severu Kosova se, odlukom zvaničnog Beograda, gase institucije Republike Srbije, a službenici ovih institucija se integrišu u kosovske.

Vučić 2015: Srbija spremna da Valač postane mešovita firma; spremna na kompromis u vezi sa jezerom Gazivode, ali ne može celo Gazivode da da

Podsetimo se šta je srpski predsednik, tadašnji premijer govorio o Valaču i Gazivodama početkom 2015., u emisiji koja danas više ne postoji „Stav Srbije“ autora Dragana Bujoševića:

Srbija trenutno vodi “važne” pregovore u vezi sa Valačom, pod argumentom da se Valač ne može oduzeti od Srbije, jer ga je “Srbija gradila i pravila”, ali da je spremna da Valač postane mešovita firma – nova kompanija u kojoj će devet srpskih radnika biti zadržano.

On je, takođe, pomenuo da je Srbija spremna na kompromis kada je u pitanju i Gazivode, ali da ne može “celo Gazivode da da” – “svu vodu i struju da da za Metohiju”, onako kako su “oni zamislili,” te da je zadatak Srbije da štiti svoje interese.

“Naše je da štitimo interese našeg naroda, to ćemo nastaviti da radimo. Mnogo teških odluka je pred nama, mnogo teških odluka smo doneli, ali moraju i zapadne sile dobro da razumeju da ne možete da uzmete sve i da kažete da je to potpuno normalno, a da nas ništa ni ne pitate,” naglasio je Vučić.

Pripadnici srpske policije na Severu su zvanično integrisani u Kosovsku policiju. Od tada građani sa KiM-a za lične karte i pasoše odlaze u izmeštene policijske uprave širom centralne Srbije, odnosno u Beograd.

Na administrativnim linijama, kako to navodi Beograd, odnosno „integrisanim graničnim prelazima“ vrši se takozvano integrisano upravljanje – srpskih i kosovskih institucija, dok se istovremeno grade „trajni objekti“, kako to ističe Priština.

U kosovske institucije integrisani su i pripadnici Civilne zaštite, kao i srpske sudije i tužioci.

Održani su po prvi put i lokalni i parlamentarni izbori „Republike Kosovo“.

Raspuštene su srpske lokalne samouprave, odnosno SO-i, te su sada na terenu prisutni takozvani privremeni organi, dok su održavani srpski parlamentarni i predsednički izbori i i to uz organizaciju OEBS-a, ali ne i lokalni. Funkcionišu skupštine opština u kosovskom sistemu i njima rukovode gradonačelnici „Republike Kosovo“.

MTS je na Kosovu prestao sa radom u okviru srpskog sistema, te sada funkcioniše, kako to iz zvanične Prištine ističu, po vremenski ograničenoj dozvoli od kosovskih institucija, a nakon što je MTS i registrovan u kosovskom sistemu. Po istom sporazumu, Kosovo je dobilo pozivni broj +383, koji će, prema najavama, u potpunosti da bude operativan od novembra.

Ista sudbina očekuje, prema sporazumima, i srpski EPS. Registracija se, međutim, po odluci Prištine, više puta odlagala.

Imenovani su i oficiri za vezu sa Prištinom i Beogradom, a Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova usko sarađuju i održavaju redovne sastanke.

Što  se tiče dogovora o energetici, jedan takav sporazum postignut je septembra 2013., da bi dve godine kasnije Beograd i Priština postigli dogovor o, kako Beograd navodi – „zaključcima EU posrednika o sprovođenju Sporazuma o energetici iz 2013. godine“.


Vučić: Nije bilo vojske, neću da se pravdam ni kad bude bilo, baš me briga šta će da pišu

Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

Večernje novosti ponovo posle izveštaja o „planu za odsecanje Severa“: „Tači sa Amerikom ‘Zlatnom sabljom’ otkida sever KiM“

Vučić: Jedino što Albance zanima je kako da okupiraju Sever

Vučić: Zabrinut sam, Albanci imaju nečiju prećutnu podršku

Vučić: „Sporazum sa Albancima uz saglasnost i volju naroda“

Šta pišu Večernje novosti: „Albanci planiraju da odseku sever uz pomoć NATO da proizvedu psihološki efekat kod Srba na severu Pokrajine da su odsečeni od centralne Srbije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.