„Sporazum sa Albancima uz saglasnost i volju naroda“

FOTO: Kurir

U interesu je Srbije da postigne pravno obavezujući sporazum sa Albancima i da za njegovo postizanje mora postojati široka saglasnost i većinska volja srpskog društva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„U interesu Srbije je da postignemo sporazum s Albancima, bez obzira na to da li ćemo postati članica EU ili ne. Ali, kada bi se to dogodilo, uveren sam da bi vrata bila ne odškrinuta, već širom otvorena,“ kazao je on.

Vučić je u intervjuu za Večernje novosti kazao da će sa svojim predlogom za rešenje kosovsko-metohijskog pitanja izaći kada „bude ocenio da je to dobro za zemlju“ i kada „bude moguće dobiti određeni rezultat“.

„I da upetostručimo BDP i budemo šampioni reformi, EU će nas na kraju usloviti rešavanjem pitanja Kosova. Nema sumnje da je to ključna stvar i kad god nam kažu nešto drugo, u stvari misle na Kosovo. Zato želimo da postignemo neku vrstu kompromisnog rešenja,“ priznao je Vučić.

On je kazao da niti je realno, niti je moguće da Srbija „sve da“, a da „ne dobije ništa“, kao i da Albanci to moraju da razumeju, jer ni oni neće imati budućnost, ako ne bude dogovora.

Upitan o prihvatljivosti dosadašnjih predloga za rešenje kosovskog čvora, Vučić je kazao da je od „pojedinih velikih igrača na svetskoj pozornici“ dobijao nešto što liči na načela, principe, što predstavlja „non – paper“.

„I da je bila pitana da li tako nešto prihvata ili ne, Srbija bi teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor,“ kazao je on i dodao da velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje Kosova i Metohije rešeno tako što su dobili nezavisnost.

On je kazao da oni od toga neće da odustanu, ali da Beograd pokušava da vidi šta može da dobije i za Srbe na Kosovu i Metohiju i za Srbiju.

„To nije pitanje samo Srba na Kosovu i Metohiji. Oni su najvažniji, njihova bezbednost, sigurnost, život, ekonomski napredak, perspektiva, budućnost. Ali, to nije jedino pitanje za njih, to je pitanje i za sve ostale koji žive u Srbiji“, poručio je Vučić.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.