Vučić: Zabrinut sam, Albanci imaju nečiju prećutnu podršku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je veoma zabrinut poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji.

„Plašim se da su rešili da unesu dodatan strah na Sever“

„Plašim se da su rešili da uz nečiju prećutnu podršku, ne samo da unesu nemir i strah u Srbe, posebno Srbe povratnike južno od Ibra, već da i ono što su radili sa Markom Đurićem i sa nesprovođenjem istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, unesu dodatan strah na sever Kosova,“ kazao je Vučić za RTS.

Plašim se da će preduzeti i neke druge mere, međunarodna zajednica da vodi računa o tome

On je rekao da se „plaši da će u jednom trenutku preduzeti i neke druge mere“, ne navodeći i koje, te je zamolio „ljude u međunarodnoj zajednici“ da vode računa o tome.

Predsednik Srbije je dodao da zna kako je sve to funkcionisalo do 2003. godine na Kosovu i Metohiji.

„Tada smo imali usaglašenu priču, standardi pre statusa, a oni ni tada nisu postojali kao ni danas. Klik i okidač za davanje nekakve nezavisnosti kosovskoj autonomiji su bili nemiri i neredi 2004. kada Albanci preuzimaju stvar u svoje ruke i uvek uz direktnu podršku pojedinih zapadnih zemalja,“ istakao je on.

Upitan kako međunarodna zajednica reaguje na sva dešavanja na Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da „oni sve vreme pričaju o sporazumu koji ne postoji“.

„Šta će da kaže međunarodna zajednica, sede i gledaju u mene i spuste glavu. Oni sve vreme pričaju o sporazumu koji ne postoji, ne znaju šta da rade sa sobom,“ kazao je on.

On je dodao da su izjave predstavnika sa Kosova „zastrašujuće“, jer oni u lice kažu celoj Evropi i svetu da ih ne interesuje ZSO.

„Njih ne interesuje Briselski sporazum,“ dodao je Vučić.

„Niko neće ništa kriti od građana Srbije, jedan od načina i referendum“

Predsednik Srbije je izjavio da u vezi sa rešenjem statusa Kosova i Metohije „niko neće ništa kriti“ od građana Srbije, kao i da je referendum jedan od mogućih načina izjašnjavanja građana o tom pitanju.

„Od ljudi niko neće da krije ništa, kada budemo imali nešto sa čim budemo mogli da izađemo pred ljude, izaći ćemo pred narod, a jedan od načina je i referendum. Ako budete želeli da menjate Ustav, moraćete da idete na referendum,“ kazao je Vučić.

„Održavanjem festivala Srbija pokazala razliku“

Komentarišući održavanje festivala „Mirdita dobar dan“ u Beogradu, Vučić je kazao da je time „Srbija pokazala razliku, kojom građani Srbije treba da se ponose“.

„Srbija je postala normalna i pristojna zemlja, treba da se dičimo demokratskim kapacitetima Srbije,“ ocenio je predsednik.

On je dodao da je održavanje tog festivala pogodilo mnoge građane Srbije i da je imao mnoge političke rasprave po tom pitanju.

„Mi se ponosimo, jer imamo tu vrstu demokratskog kapaciteta. Naša policija je na normalan način zaustavila ljude,“ kazao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.