Vučić: Glad za zauzimanjem Severa Kosova, na putu im je Zelene transverzale

„Postoji potreba kod dela Albanaca za formiranjem takozvane Zelene transverzale, i na putu Zelene transverzale nalazi se Sever Kosova. Sever Kosova se tačno nalazi između Južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, ili Skenderaja kako ga oni nazivaju, i ovamo Ribarića, Novog Pazara, tog centralnog dela Srbije, Raške oblasti ili Sandžaka, kako god da nazovete. I zato im toliko smeta teritorija Severa Kosova“ – nova je poruka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, iz Beograda.

Predsednik Srbije je u nastavku komentara na jučerašnju izjavu potpredsednika Demokratske partije Kosova, Redžepa Hotija – da podela Kosova „nije na dnevnom redu“, te da „ne može da je bude ako Kosovo ne uzme Sandžak“, „Preševsku dolinu“ i „svoj deo u Crnoj Gori“, pred novinarima dalje naveo:

„Da malo razmisle i o Vojvodini, Beogradu, ako može, Šumadija se podrazumeva, pa sad da pitamo Orbana da li će da im da i Kečkemet ili misli onaj severoistočni deo sa Miškovcem i … A šta da vam kažem na to? Naravno da se šalim, ali šta da vam kažem na to? Prosto nisam znao da su Albanci i Bošnjaci isto,“ naveo je takođe srpski predsednik.

„Ali ja ne mogu uvek o svemu da govorim svima, zato što će neko to na pogrešan način da razume. I kada govorim o njihovoj gladi za zauzimanjem Severa Kosova, uvek sam imao sve te argumente – i Gazivode i Valač i njihovu potrebu da održe tu vrstu zelene linije na kojoj su uvek insistirali i koju sada, kao što vidite, jedan od tih političara više ne može da sakrije, pa makar se ne radilo više o albanskom pitanju i o albanskom narodu. To je ono što smo videli, to je ono što mi znamo, to je ono što mi osećamo i to je nešto što se neće dogoditi.“

„Brojni organizovani incidenti, sve rade po komandi“

Hotijeva izjava usledila je nakon poruke ministra vojnog Srbije Aleksandra Vulina – da on smatra da je rešenje za Kosovo „razgraničenje“ i da je to način da se „zaustavi širenje Velike Albanije“.

Na Vulinovu poruku nije, međutim, bilo reakcija iz zvaničnog Beograda.

Novinarka Pinka pitala je takođe Predsednika Srbije: „A šta ako oni krenu na Sever Kosova? Kako tu Srbija može da reaguje, kako predstavnici Srba?“

„To sam ja jedanput pitao sve vas, pa nisam dobio odgovor. Ali naš je posao da uradimo sve, da sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost i da garantujemo sigurnost našem narodu svuda na Kosovu i Metohiji. U najvećem delu smo to do sada uspevali, uprkos brojnim organizovanim incidentima, jer kod njih nema slučajnih incidenata. To su priče za malu decu. Oni to rade po komandi i uvek su radili po komandi, ali to i dalje nije dramatičnih razmera. Nije malih, nije beznačajnih, ali nije dramatičnih razmera. Upravo zato što, čini mi se, smo uspevali da vodimo odgovornu i pametnu politiku,“ odgovorio je srpski predsednik.

Upozorenja o „zauzimanju“ Severa

Tvrdnje o Zelenoj transverzali prethodno su iznešene u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja je takođe reagovala na Hotijevu poruku. Detaljnije u vesti:

Kancelarija za KiM: Hoti preti nepostojećom silom, aktuelizuje snove o ‘Velikoj Albaniji’

Podsetimo, Predsednik Srbije od početka meseca upozorava javnost Srbije da sve što Albance interesuje je „zauzimanje“ i „okupacija“ Severa.

Sa druge strane, pojedini beogradski listovi i mediji obaveštavali su javnost o planovima, kako ih kvalifikuju „okupacije Severa“ i „upada na Sever“ od strane kosovsko-albanskih trupa, uz podršku NATO jedinica i SAD-a. Tako su Večernje Novosti imale seriju šokantnih najava i upozorenja po srpsko stanovništvo.

Pročitajte još:

Vučić: Ne idite u kosovsku vojsku, hoće da Srbin udari na Srbina, da okupirate Sever

Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

Vučić: Šta ćemo da radimo ako Albanci krenu da zauzmu Sever?

Vučić: Nije bilo vojske, neću da se pravdam ni kad bude bilo, baš me briga šta će da pišu

Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

Večernje novosti ponovo posle izveštaja o „planu za odsecanje Severa“: „Tači sa Amerikom ‘Zlatnom sabljom’ otkida sever KiM“

Vučić: Jedino što Albance zanima je kako da okupiraju Sever

Vučić: Zabrinut sam, Albanci imaju nečiju prećutnu podršku

Vučić: „Sporazum sa Albancima uz saglasnost i volju naroda“

Šta pišu Večernje novosti: „Albanci planiraju da odseku sever uz pomoć NATO da proizvedu psihološki efekat kod Srba na severu Pokrajine da su odsečeni od centralne Srbije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.