Vučić: Šta ćemo da radimo ako Albanci krenu da zauzmu Sever?

„Kosovo je noćna mora za sve nas, a pre svega mene kao najodgovornijeg, pa na kraju krajeva i vrhovnog komandanta, jer šta ćemo da radimo ako Albanci, uz logističku podršku zna se već koga, krenu da zauzmu sever?“ – iz Beograda danas nova poruka srpskog predsednika Aleksandra Vučića o „zauzimanju Severa“, a koju je preneo B92.

Vučić je dalje, kako prenosi B92 – dodao: „Pitam i one što komentarišu po medijima – šta ćemo da radimo? Šta je naša reakcija? Zato želim da postignemo dogovor.“

Nije, dalje je naveo, pitanje da li će on biti smatran krivcem ako „Albanci krenu u okupaciju severa Kosova“, već je pitanje „šta će nam još uzeti ukoliko se ne branimo, a ako se branimo i reagujemo jesmo li time ugasili našu budućnost ili je ugrozili“.

„Šta nam je izbor, recite mi? Umete li da sagledate?“ – bilo je novo pitanje srpskog predsednika.

Seriju incidenata na Kosovu u kojima su, prema izveštajima medija, meta bili Srbi i njihova imovina, srpski predsednik ocenio je kao „koordinisane i isplanirane“

„To nije slučajno, uopšte. Ne možete reći da nije etnički motivisan napad ako napadnete sveštenika i decu,“ rekao je srpski predsednik.

„Na sve to, Evropa je ćutala. Da budem fer, odlično je reagovao američki predstavnik na Kosovu koji je te napade nazvao pravim imenom,“ dodao je, prenosi B92.

Podsetimo, u vezi sa incindentima na Kosovu, oglasio se, pored kosovske vlade, OEBS-a i UNMIK-a, i američki amabasador u Prištini, Greg Delavi, koji je izrazio zabrinutost zbog, kako je istakao, uznemirujućeg broja incidenata prema pojedincima iz srpske zajednice na Kosovu, dodajući da su oni u potpunosti neprihvatljivi. On je, međutim, istovremeno poručio: „Moram da kažem da tvrdnje kao što su ‘organizovani teror’ ili ‘upadi na sever’ služe samo porastu tenzija između zajednica i stvaraju veću nesigurnost za sve. Sve strane, uključujući i medije,

treba pažljivo da mere svoje reči, vode računa o posledicama svojih reči i učine napore da doprinesu bezbednosti i sigurnosti na Kosovu.“

„Moj posao nije da pratim toliko dnevno političke događaje već strateški da sagledam, da vidim šta je realno a šta ne. Najlakše mi je da opsujem i kažem im šta mislim, i verujte mi da im to kažem u lice i da sam hrabriji nego što mislite, ali moj posao je da sačuvam mir i da im ne dam bilo kakav povod za bilo kakvu akciju,“ zaključio je Vučić.

„Ja u njihov moral ne verujem…Da li im verujete kada kažu da neće krenuti da zauzimaju Sever? U to više niko ne veruje,“ ocenio je Predsednik Srbije, prenosi B92.

Predsednik Srbije od prošle nedelje upozorava javnost Srbije da sve što Albance interesuje je „zauzimanje“ i „okupacija“ Severa.

Sa druge strane, pojedini beogradski listovi i mediji danima obaveštavaju javnost o planovima, kako ih kvalifikuju „okupacije Severa“ i „upada na Sever“ od strane kosovsko-albanskih trupa, uz podršku NATO jedinica i SAD-a.

Tako su Večernje Novosti imale seriju šokantnih najava i upozorenja po srpsko stanovništvo.


Vučić: Nema sporazumа o energetici, Albanci hoće da zauzmu Sever Kosova

Vučić: Nije bilo vojske, neću da se pravdam ni kad bude bilo, baš me briga šta će da pišu

Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

Večernje novosti ponovo posle izveštaja o „planu za odsecanje Severa“: „Tači sa Amerikom ‘Zlatnom sabljom’ otkida sever KiM“

Vučić: Jedino što Albance zanima je kako da okupiraju Sever

Vučić: Zabrinut sam, Albanci imaju nečiju prećutnu podršku

Vučić: „Sporazum sa Albancima uz saglasnost i volju naroda“

Šta pišu Večernje novosti: „Albanci planiraju da odseku sever uz pomoć NATO da proizvedu psihološki efekat kod Srba na severu Pokrajine da su odsečeni od centralne Srbije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.