Vučić: Jedino što Albance zanima je kako da okupiraju Sever

Foto: Tviter nalog Predsednika Republike Srbije

„Moja molba međunarodnim predstavnicima je ne samo da čuju, već da slušaju šta je to što Albanci govore, da dobro razumeju njihove poruke i da se spreči njihov eventualni pokušaj i za nasilnim upadom na Sever i za daljim napadima ka srpskom stanovništvu“ – nova je poruka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Nikome nećemo da dozvolimo da proteruje, ubija i vrši pogrom nad Srbima na apokaliptičan način kao 1995 – i ovog puta osvrće se na Oluju i ubijanje Srba.

U novom obraćanju javnosti, u pauzi konferencije o podršci žrtvama i svedocima krivičnih dela, komentarišući navode iz Prištine o sporazumu o energetici, poručuje i da je jedino što Albance interesuje „zauzimanje“ i „okupacija“ Severa.

Albanci beže od Briselskog sporazuma, EU ga se ne pridržava

„Kao što vidite, od Briselskog sporazuma beže Albanci, a nažalost njega se ne pridržavaju ni oni koji su, ili pod čijim je okriljem sklopljen Briselski sporazum i njih ne zanima sprovođenje u delo briselskog sporazuma. Srbija je, ponavljam, po ko zna koji put, svaku tačku Briselskog sporazuma provela u delo koja se odnosila na njene obaveze.“

„Što se tiče pitanja energetike, ne postoji sporazum o energetici. Suština je u tome da oni smatraju da zbog pritiska koji postoji od dve zapadne zemlje, mi moramo brže bolje da im damo Gazivode i Valač, što sam već sto puta rekao – ne može tako kako ste zamislili. I to sam vam rekao još pre pet godina kada smo mi ispunili svoju obavezu i krenuli u razgovore oko energetskog sistema, jer to je smisao uzimanja Severa pod svoju kontrolu. To je sve što oni hoće, i to je jedino što ih zanima – kako da okupiraju Sever Kosova. To je jedina tema koja njih zanima,“ kaže Predsednik Srbije.

„Sporazuma nema, lažu, izmišljaju, to rade neskriveno“

Dodaje i da je „smisao energetike“ da „oni hoće da uzmu i našu elektro-prenosnu mrežu“.

„Mi smo im čak nudili 5+5, zajednički upravljački menadžment, svašta smo nudili, ništa od toga nisu hteli. Gazivode, koje se nalaze i jednim delom na teritoriji centralne Srbije, a najvećim delom na teritoriji opštine Zubin Potok, jedne od četiri severno-kosovske opštine, dakle, oni nikada nisu bili zainteresovani da čuju, slušaju argumente srpske strane. Ali to uopšte nije važno, mi taj sporazum nemamo, dakle. To ljudi moraju da razumeju. Oni lažu, izmišljaju, i to rade otvoreno, neskriveno, dakle. I svi ćute i svi se prave kao da ništa ne čuju i ništa ne vide,“ kaže.

Ekonomija preduslov za mir i stabilnost, nećemo dozvoliti nikome da ubija Srbe

Ističe i da „nama predstoji mnogo toga što nije lako u narednom periodu“:

„Ali što se ekonomije tiče, ona ide dobro, i ići će još bolje i kao jedini uslov za takav ubrzani napredak i za pravo zlatno doba Srbije jeste da sačuvamo mir i stabilnost i zato ćemo dati sve od sebe da razgovaramo, da pregovaramo, ali nikome nećemo dozvoliti da ubija Srbe, vrši pogrom nad Srbima, ili proteruje Srbe na, rekao bih, apokaliptičan način, kao što je to bio slučaj 1995. godine.“

Vučić je svoju zabrinutost javnosti preneo i jutros, gostujući na RTS-u.

„Plašim se da su rešili da uz nečiju prećutnu podršku, ne samo da unesu nemir i strah u Srbe, posebno Srbe povratnike južno od Ibra, već da i ono što su radili sa Markom Đurićem i sa nesprovođenjem istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, unesu dodatan strah na sever Kosova,“ kazao je Vučić za RTS. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.