Vučić – „gromobran“: Evropskim predlogom predviđeno de fakto priznanje, zato nisam potpisao, neću ni implementaciju za UN

„Bio je razgovor, nismo se dogovorili, razgovarali smo, nastavićemo, biće još više razgovora, ništa više od toga“, ovako je predsednik Srbije objasnio ono šta se juče dogodilo u Briselu. Kaže da nije hteo da potpiše predlog EU, jer je on „defakto priznanje Kosova“. Iako tvrdi da je manevarski prostor Srbije „nikakav“, Vučić precizira da tek treba da se razgovara „kako bi se dogovorilo šta je to što će da se implementira“, ali i da nikako neće da implementira članstvo u UN. Pre svega treba da se formira ZSO. Iako je „gotovo uveren“ da to Kurti neće da učini, kaže da će neko morati i onda slede razgovori o „teškim temama za Srbiju“. Predsednik je večeras potvrdio i da će ove nedelje da razgovara sa roditeljima mladića koji su stradali u kafiću „Panda“.

Predsednik je u večerašnjem intervju krenuo od samog početka – ideje Šolca i Makrona, odnosno papira koji su savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika doneli u Beograd i Prištinu.

Kaže da su oni doneli papir i da „nikoga ništa nisu pisali“.

„Nije bilo uopšte mogućnosti za pregovore, rekli su uzmite ili ostavite“, podcrtava Vučić.

Kaže da bi svako ko ima „bilo kakvu emociju i trunku ponosa rekao – ‘ajde sklanjajte se odavde.

Međutim, kada vodite državu, ne možete samo time da se rukovodite, jer ima posledica, podcrtava.

Posledice direktnog odbijanja plana značile bi prekid EU integracija, povlačenje direktnih investicija, gubitak posla za mnoge radnike koje zapošljavaju firme EU, ali i „sveobuhvatne mere“ – i danas je kazao Vučić.

Tvrdi da bi to značilo da bi Srbija bila „parija“, odnosno izolovana od sveta.

Ponosan je jer se to nije dogodilo, ali i kaže da istovremeno čuva nacionalne i vitalne interese.

Srpski predsednik, sa druge strane, tvrdi da ne zna čime Zapad uslovljava Prištinu.

Što se Prištine tiče, šta god da urade, oni će da ih čuvaju

Šta mislite, zašto nisam potpisao nešto za šta su govorili da ću da potpišem?

Kao odgovor onima koji kažu da Srbija nije ni na koji način reagovala i da je sa svime saglasna, Vučić je novinaru RTS-a pokazao odgovor od šest „gusto kucanih“ stranica – non pejpera koji je, kako kaže, precizan, temeljan, oštar, ozbiljan, utemeljen na međunarodnom pravu.

Tvrdi da je ovaj dokument u kojem piše čemu se Srbija protivi, predao međunarodnim zvaničnicima.

Kaže da su ga iz EU vratili uz kozmetičke izmene i rekli „ili uzimate ili ne uzimate“.

Nisam učestvovao ni u kakvim razgovorima i pregovorima, ovo nam je doneto, ovo nam je postavljeno, ili hoćete ili nećete

Kaže da je tada rekao da je važno da se razgovara, jer:

„Kada ste za pregovaračkim stolom, ne može bez vas da se odlučuje o vašoj koži, a kada niste, a bili bismo izbačeni unapred da smo to sve tako olako odbacili i odbili…. Dakle, ili da ostanemo u razgovorima ili da sve napustimo i trpimo teške posledice kakve smo imali 90-tih…“, ocenjuje Vučić.

Podseća da je potom kazao da je Srbija „spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz plana“, ali i da je izneo „jednu veliku primedbu“.

Tu primedbu nije otkrio javnosti, sve do večeras.

Kaže da više ne želi da krije i da je to kazao Makronu i Šolcu u Minhenu i drugim „velikim“ liderima.

„Reč je o tome da ne želim i da ne sme da se razgovara o međusobnom priznanju i o ulasku Kosova u UN. Za sve ostalo sam otvoren da razgovaramo“, kazao je Vučić.

Tvrdi da je sve ostalo dobro za odnose Srba i Albanaca, odnosno da se o tome razgovara.

„Ima bezbroj tačaka koje su važne – kakvo je regionalno predstavljanje, hoćemo li da imamo njihovo veće prisustvo, hoće li da prolaze preko centralne Srbije, ili će da idu preko Crne Gore i Hrvatske na Zapad Evrope, hoćemo li da otvorimo administrativne prelaze, da možemo da imamo slobodan protok ljudi, robe, usluga. Imate sedam sporazuma od 2011. od carinskih pečata i tablica – hajde da sednemo da se dogoovrimo da to završimo. Da možemo mirno da živimo da niko više ne puca na našu decu na KiM“, rekao je Vučić.

Sa druge strane, pitanja koja se tiču Ustava Srbije i države Srbije, Vučić kaže da je nedvosmisleno i na svakom mestu jasno govorio.

„Šta mislite zašto nisam potpisao nešto za šta su govorili da ću da potpišem, govorili svi ovde – ide Vučić da potpiše„, dodao je.

Ne stidim se normalizacije, ali ako hoću da kupujem vreme i varam Zapad, što me ne pustite

Povodom navoda visokog predstavnika EU da su se juče Kurti i Vučić složili da nisu potrebni novi razgovori o predlogu, Vučić kaže da je te reči upotrebio jer nije mogao da kaže – „podržali, prihvatili, odobrili“.

„Naravno, vrlo neodređeno, jer ja sam govorio o konceptu i okviru. Nije problem – koncept, okvir, da razgovaramo o svim ovim temama. To bi suštinski dovelo do normalizacije, jer ja smatram da mi treba da razgovaramo o tome u Srbiji, jer mi na to nismo spremni. Nama je potrebna normalizacija odnosa sa Albancima, i neće to biti lako, ali to nema veze sa ovim državnim pitanjima…“, kazao je Vučić.

A onima koji misle da Vučić ne želi normalizaciju i da želi da „kupuje vreme“ poručuje, da se ne stidi normalizacije.

„Ali evo – hoću da kupim vreme, hoću da ih lažem i varam sve na Zapadu, što me ne pustite to da radim, što morate da budete denuncijati, što morate da budete neko ko će da prijavljuje to da radim, što to radite. To ne radite protiv mene, nego protiv države Srbije… Odakle potreba da idemo protiv države Srbije“, upitao je Vučić.

Od zemljotresa u Turskoj do navodnih manipulacija i širenja laži od strane medija

Na kritike otpozicije da će da potpiše izdaju, odnosno da neće sada, nego kasnije, tj. da će to navodno srpska premijerka da uradi, kaže da je Srbima uvek lakše da poveruje u to da je CIA izazavala zemljotres u Turskoj, odnosno u „budalaštne“.

Vučić podcrtava da se ne krije nijedan sporazum postignut u Briselu i da svi građani mogu da ih pronađu na sajtu Kancelarije za KiM.

Govoreći o neproverenim informacijama koje se objavljuju, Vučić je nakon kritike na račun RTS-a i drugih medija da šire manipulacije, laži i neistine, večeras u kontektstu potrage za informacijama upitao novinara RTS-a – „što vi ne idete na prave adrese uvek iz ove kuće“.

„Vi ste pričali o ovakvim teorijama zavere, baš u ovoj kući ste pričali o svim zavereničkim poduhvatima i onome šta se sve krije iza raznih sporazuma i tajnim razgovorima i to ne jedanput. Malo gosti, a novinari potpomognu, onako, prave se naivni pa im nije jasno gde se to i kako se dešava“, tvrdi Vučić.

Gostovanje predsednika za RTS prošlo je skoro bez ikakvih pitanja novinara u prvih pola sata, kada je novinar upitao predsednika – da li može da postavi par pitanja.

Kaže da je juče kada je „sav iscrpljen seo u avion“ nakon teških razgovora rekao sebi – „nismo loš posao napravili“, a da je, kada je sleteo morao da sluša „najgore moguće laži – da smo izdali vitalne i nacionalne interese“.

Na navode opozicije i medija da je to „loš plan“, Vučić kaže da je poenta bila u tome da se kaže „pogledajte bednog izdajnika šta je prihvatio“.

„A gde piše da je prihvatio? A to je ono – ‘nije potpisao, ali sutra će, ne, ne spremio se za mart, ako ne u martu, onda u aprilu’…“.

Spreman je da se bori za svoju zemlju, a onima koji ne veruju da radi dobar posao poručuje da je spreman i na to da  ide „na proveru“ – da li uživa poverenje naroda.

I večeras je iskoristio reč „tastatura ratnici, kako bi opisao „one“ koji bi, kako kaže, „svakog dana da se biju protiv pola sveta jer su mnogo jaki, a neko šamar da im udari, onesvešćeni bi bili tri dana“.

„Oni bi tuđom decom da ratuju, svačiju decu da šalju u ratove, a kada oni kreću na Kosovo, onda se vrate sa prelaza i kažu ‘nisu nam dali zbog PCR testa“.

Njih pita – „i krenemo u rat i šta onda – izgubimo 10.000, 100.000 ljudi, opet izgubimo rat od NATO-a i šta onda“.

A kada kažu „mi to hoćemo mirnim putem“, Vučić pita – „kako da ubedite Albance da budu u suštinskoj autonomiji u Srbiji?“

„Hajde da prekinemo sebe da lažemo. To se nikada više neće dogoditi. 99.999 odsto Albanaca su za nezavisno Kosovo i to se neće promeniti“, kazao je Vučić.

Neću da implementiram članstvo u UN

Vučić je večeras potvrdno odgovorio na pitanje da li tačka Evropskog plana u kojoj stoji da Srbija neće da se protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama uključuje i Ujedinjene nacije, te podseća novinara da je o tome govorio i na Skupštini.

„Mene čudi kako se svi pravite naivni, probudili ste se juče i ne znate da se Francuzi, Nemci i Englezi zalažu za nezavisno Kosovo. Pa ne, sada će da nam donesu plan i da kažu – „pa ne to je srce Srbije i napravićemo suštinsku autonomiju“.

Upitan kakav je manevarski prostor Srbije i šanse da se nešto promeni, Vučić je kratko odgovorio – „nikakve“.

Ipak, kaže da se sada razgovara o mapi puta, kako bi se „dogovorilo šta je to što implementiramo“.

„Dakle neću da implememtiram UN i članstvo u UN, niti bilo šta slično“, podcrtava Vučić.

„Mi pravimo implementacioni plan, zbog toga će da dolazi Lajčak ovde i u Prištinu. Kada dođe i kod nas i kod njih, mi i oni ćemo nešto da predložimo. I ja vam kažem, o svemu drugom sam spreman da razgovoram i pregovaram, kao o implementacionom planu, ali ovo neću da potpišem. Kao što sam i obećao“, dodao je Vučić.

Kaže da ga novinar tera da „oda“ sve što Srbija radi kako bi svi koji su protiv mogli da smisle što je moguće bolji plan protiv Beograda.

Potom je i saopštio na čemu će da se radi.

„Radićemo na implementacionom planu kako da uredimo regionalno predstavljanje. Veoma važna tema. Kako da uredimo carinske pečate – o sporazumu Borka Stefanovića iz 2011. godine, radićemo na tome kako da uredimo slobodu i protok roba i kapitala i usluga, kakva su prava od eksteritorijalnosti do posebne zaštite za srpsku crkvu“, rekao je Vučić.

Podcrtava da je u lice Makronu, Šolcu, Lajčaku, Borelju i svima u skupštini 50 puta rekao da neće da učestvuje u implementacij pojedinih stvari.

„Dok sam predsednik Republike neću prihvatiti ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, ni ulazak u UN, a posle mene gledajte šta ćete i kako ćete“, kazao je Vučić.

On kaže da u Evropskom predlogu nije predviđeno „nezavisno Kosovo“, ali suštinski „da“.

„Evo ja sam saglasan sa vama da je defakto priznanje“ rekao je Vučić novinaru i dodao – „eto zato nisam potpisao“.

Upitan šta će da se dogodi sa evropskim predlogom, Vučić kaže da će „oni da ga drže kao svoj okvir“.

„To je defakto odlukom od 13. decembra postao okvir za pregovarački proces Srbije“, ponovio je Vučić.

EU hoće u martu da vidi šta mi to radimo

Predsednik Srbije govorio je i o predstojećim susretima u sklopu dijaloga. Govoreći o razgovorima koje je najavio za kraj marta, Vučić kaže da Borelj ide u Severnu Makedoniju, te da EU očekuje da uoči zasedanja Evropskog Saveta dobije informaciju „šta mi to radimo“.

„Ako ne radimo dovoljno neće da nam otvore neke klastere, a ako radimo, otvoriće nam“.

Kazao je i da Lajčak dolazi da ga „ugnjavi“, da ne misli ništa loše kada to kaže, te da će da razgovaraju dva-tri dana.

Podcrtava da sada ne postoji opasnost od sankcija i da je neće biti neko vreme, jer se razgovara o evropskom predlogu.

„Pritisaka će ipak biti, jer niko neće da pusti da stvari idu u nedogled“, dodao je sa druge strane Vučić.

Kurti u Briselu nije izrazio spremnost da formira ZSO

Srpski predsednik kaže i da je očekivao da će EU juče izaći sa saopštenjem da Kurti nije spreman da formira ZSO, ali da je, sa druge strane, znao da do toga neće doći.

„Ja sam znao da se to neće dogoditi, nego da će to da bude neka balansirana poruka“, dodaje Vučić.

Upitan gde se nalazi ZSO na mapi puta, Vučić ponavlja da se čeka formiranje, pa tek onda ide dalje.

„Ne znam kojim putem da idete ukolko niste prvu stepenicu preskočili. Ja mogu da skočim do druge stepenice, ali mnogo je teško na osmu. Ne mogu da skačem, mator sam za skakanje“, kazao je.

Upitan da li evropski predlog oživljava Briselski sporazum ili ga redifiniše, Vučić kaže da ga „ne zanimaju sporazumi, već suština“.

„Videćemo, zavisi od toga koliki će pritisak biti na one koji ne žele da ispune svoje obaveze iz Briselskog sporazma, ali je suština u onome što donosi ZSO ,a ne u tome šta stoji na papiru“.

Ipak, kaže da ne očekuje da će Kurti da formira ZSO, ali i da će neko morati.

„Gotovo sam uveren da neće u skorijem periodu da formira ZSO. Da li će to biti mesec, dva tri ili šest, videćemo, ali će neko morati da formira ZSO. Kada budu formirali ZSO, onda ostaje na nama da sednemo i razgovaramo o svim ovim stvarima o kojima sam govorio, od regionalnog predstavljanja do svih drugih ne lakih i teških tema za nas“.

Vučić tvrdi da u Briselu Kurti kaže da ne može da prihvati obaveze koje su neki pre njega preuzeli, da je to bila „kriminalna vlada“ a da je on „oslobodilac“ koji je „obećao narodu da neće da ispuni.

Četiri sporazuma o ZSO i nadležnosti i principi

Kazao je da postoje četiri sporazuma o ZSO – prvi od 2013, drugi – Delokrug i mandat upravljačkog tima, treći – Plan implementacije sporazuma i četvrti – Prvi sporazum o principima.

Potom je izlistao nadlažnosti koje bi ovo telo trebalo da ima:

„Jačanje lokalne demokratije, nadzor lokalne ekonomije, obrazovanja, primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, urbanog i ruralnog planiranja, životnih uslova za povratnike na Kosovu, za istraživačke aktivnosti, da promoviše i predstavlja zajedničke interese za članice ZSO i predstavlja ih ispred centralnih vlasti u Prištini, da čini i da obavlja javne usluge, pre svega se misli na brojne komunalne delatnosti, da sprovodi monitoring nad sprovođenjem svojih ciljeva, pravljenje drugih asocijacija i saradnje sa drugim organizacijiama i udruženjima i dalje dodatne nadležnosti.

Vučić navodi i da bi se ZSO sastojala od skupštine, predsednika, saveta, odbora i administracije.

„Bave se i imaju pravo da poseduje pokretnu i nepokretnu imovinu, da imaju svoje kompanije koje sprovode važne komunalne usluge, zaključuju ugovore, imaju svoje simbole, svoj grb, svoju zastavu ZSO itd. Odluke se donose dvotrećinskom većinom, dakle biće potrebno 7 opština od 10“, dodao je srpski predsednik.

Vučić se osvrnuo i na principe ZSO, navodeći da je dokument o njima potpisao on sa Isom Mustafom.

Ocenjuje da tačka 16 govori o onome što je od presudnog značaja.

„ZSO se finansira preko priloga, dobrovoljnih zajmova, kao i donacija putem finansijske podrške drugh asocijacija i organizacija domaćih i međunarodnih, kao i iz Republike Srbije u realizaciji svojih ciljeva“, pročitao je Vučić ovu tačku, rekavši da je to bitno u slučaju da neko u Prištini kaže „hajde da blokiramo platni promet“.

Vučić ove nedelje sa roditeljima mladića stradalih u „Pandi“

Vučić je ujedno potvrdio da će do kraja nedelje da razgovara sa roditeljima šestorice mladića koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u kafiću „Panda“ u Peći.

Nakon serije zahteva da ih primi, večers je kazao da će to da učini u četvrtak ili petak, jer je otkazao posetu Azerbejdžanu.

Vučiću je večeras tokom emisije donet papir, te je predsednik obavestio novinara RTS-a da je Ivanu Todosijeviću potvrđena presuda od strane Apelacionog suda zbog izjave o Račku.

„To vam pokazuje da tamo zbog verbalnog delikta hoće da isele sve Srbe sa KiM i to pokazuje koliko je teško sa takvim ljudima i razgovarati i i praviti bilo kakav dogovor“, rekao je Vučić.

O jučerašnjem sastanku, izjavama iz Evropske unije, reakcijama iz Beograda i Prištine, čitajte u posebnim vestima:

PKS poziva Srbe na pružanje otpora: Jedan čovek hoće da trampi Kosovo zarad opstanka na vlasti

Za Osmani „teški“ delovi predloga EU o SPC i samoupravi za srpsku zajednicu

Za razliku od opozicije u BG i PR, međunarodni zvaničnici pozdravljaju susret u Briselu, pozivaju na potpisivanje Mape puta

Srpska lista šalje podršku Vučiću – Jedini tračak nade, ZSO, opozicija naziva porazom

Opozicija u Beogradu o evropskom predlogu: „Izdaja“, „Prihvatanje nezavisnosti Kosova“

Stano: Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija

Bisljimi: Potpuna normalizacija odnosa zahteva uzajamno priznanje i poštovanje prava manjina

O evropskom predlogu/sporazumu: Šta se (nije) izgubilo u prevodu

Vučić: Izborili smo se za budućnost Srbije u miru

Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o tome šta smo se dogovorili

Koha: Kurti u Briselu u pratnji britanskog profesora Marka VeleraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.