Opozicija u Beogradu o evropskom predlogu: „Izdaja“, „Prihvatanje nezavisnosti Kosova“

FOTO: KoSSev

Vest se ažurira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglasili su se juče da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni.

Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

Dokument ima 11 članova i preambulu u kojem se navodi da će dve strane uzajamno razvijati dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Uzajamno će priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske oznake i carinske pečate. Srbija se neće protiviti članstu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i razmeniće stalne misije.

Opozicija u Beogradu snažno kritikuje srpskog predsednika, optužujući ga za „izdaju“ i „priznanje nezavisnosti Kosova“.

Ponoš: Potpuni krah Vučićeve spoljne politike

„Ovaj list menja sve, bez obzira šta je Vučić uradio do sada i šta će uraditi, istorija će ga pamtiti po ovome“, kazao je danas predsednik Pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš. On je ocenio da je evropski predlog, odnosno sporazum, velika pobeda za Prištinu, te da je Kosovo „dobilo mnogo, a građani verovatno ništa“, a da su jedini dobitnici – međunarodni akteri.

„Ima razloga da, onaj ko to želi, čestita Prištini jer su oni na putu da dobiju ono što im treba – međunarodno priznanje, i otvoreni put ka međunarodnim organizacijama. Ima razloga i da se čestita onima koji su kreirali sporazum čiji cilj je bio da se stvori prostor da pet nepriznavača EU mogu da tumače stav Srbije kao saglasnost da priznaju Kosovo ili da mu se otvori put u NATO i eventualno kasnije u UN, gde Rusija drži rampu“, istakao je Ponoš.

S druge strane, smatra da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, to neće učiniti „preko noći“, ali je prostor za to otvoren.

Prihvatanje evropskog predloga, ocenjuje Ponoš, suštinski je priznanje da je Kosovo samostalan entitet u međunarodnim odnosima, odnosno država:

„To tako ne piše, ali to to znači“.

U odnosu na papir koji je, kako je kazao, imao prilike da vidi početkom decembra, promenjena je samo tačka 5 sporazuma u kojoj je, kaže, pisalo da će Srbija i Kosovo podržavati jedni druge na evropskom putu, a sada piše da jedni drugima neće smetati.

Da je promenjen samo član 5. i dodat član 11 kazao je i politikolog Boban Stojanović, uz poruku da je „konačno završeno mesec i kusur agonije sa pravdanjem ‘Ne znamo šta piše u sporazumu'“.

„Pa ne bi niko ‘pretio’ i ne bi se digla tolika frka da ne piše sve što piše“, poručio je Stojanović.

„Suštinski, nije promenjen zarez. Šta je Vučić radio ova dva meseca, zašto je maltretirao Srbe na severa Kosova, zašto smo maltretirali, pomerali Vojsku, što su nas zaluđivali kada ništa nije urađeno“, upitao je Ponoš.

„Ovo je potpuni krah Vučićeve spoljne politike, ništa nije postignuto, tu smo gde smo bili na samom početku“

Ponoš ujedno poručuje i da period implementacije dogovora osigurava srpskom predsedniku ostanak na vlasti, a ocenjuje da će posle prihvatanja sporazuma – „vlast pokušati da stvar minimalizuje“.

„Da je taj sporazum neki uspeh, o tome bi se slavodobitno pričalo…Vučić je sinoć direktno u kameru slagao šta su se dogovorili, radiće se da se prebaci odgovornost na opoziciju i verovatno će se izmišljati spektakl događaji, tipa Atlantida ispod Jajinaca“, kazao je.

Obradović: Najveća manipulacija, a to je prevara o ZSO

Da će srpski predsednik pokušati da minimalizuje prihvatanje evropskog predloga poručuje i Boško Obradović.

„Sledi najveća politička i medijska manipulacija koja za cilj ima skretanje pažnje sa Vučićevog prihvatanja antiustavnog, kapituantskog i izdajničkog francusko-nemačkog sporazuma, a to je prevara o ZSO! ZSO je rešavanje manjinskih pitanja Srba u nezavisnom Kosovu, u drugoj državi“, poručio je Obradović u objavi na Tviteru.

I Obradović Vučića optužuje da je „priznao Kosovo“, „kapitulirao“, da „stvara Veliku Albaniju“, te da krši Ustav i Rezoluciju 1244 SB UN.

Milivojević: Izdaja je blaga reč za ono što radi Aleksandar Vučić

Optužbama za „izdaju“ na račun Aleksandra Vučića pridružio se i poslanik iz redova Narodne stranke, Srđan Milivojević.

„3,500,000 srpskih glava koje smo ugradili u temelje slobode Vučić je izneo na licitaciju i kazao, evo vam kosti ovih heroja, evo vam Srbija, evo vam sve, samo mi vlast ne dirajte, makar Srbija bila park na Andrićevom vencu! Izdaja“, poručio je Milivojević u objavi na Tviteru.

Na Tviteru se oglasio i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, poručivši kratko – „Veleizdaja“, uz link teksta evropskog predloga.

Mladen Obradović: Ne damo Kosovo

Sa sličnim optužbama na račun Aleksandra Vučića oglasio se i Mladen Obradović, vođa Obraza. I on prihvatanje evropskog predloga ocenjuje kao izdaju, te priznanje nezavisnosti Kosova.

„U prvi dan Časnog posta stiglo je najveće iskušenje od nečastivog: odricanje od Kosova i Metohije“, poručio je na Tviteru.

Za njega prihvatanje sporazuma kojim Srbija pristaje da razvija dobrosusedske odnose, priznaje simbole, razmenjuje misije i ne protivi se ulasku Kosova u međunarodne institucije znači – de fakto priznanje nezavisnosti.

„Prihvatanjem ovog sporazuma Aleksandar Vučić je počinio najgoru izdaju! Svi rodoljubivi Srbi – organizacije i pojedinci – moraju se ujediniti u borbi protiv protiv Vučićeve izdaje i laži! NE DAMO KOSOVO!“, poručio je Mladen Stojanović.

Novi DSS: Sporazum se morao odbiti na samom početku

Novi DSS ocenjuje da se sporazum, koji nazivaju sporazumom „o priznanju KiM kao nezavisne države“, a o kome je „sramota uopšte i govoriti“, od početka morao biti odbijen.

„Za takav sporazum je Vučić rekao da je spreman da prihvati koncept i radi na implementaciji. Takvo antidržavno delovanje, rušenje ustavnog poretka nećemo dopustiti“, poručili su iz ove stranke na svom Tviter nalogu.

Manojlović: Vučić u Briselu sve prihvata, hrabar samo na Pinku

I lider Pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović mišljenja je da je potpisivanjem, odnosno prihvatanjem evropskog predloga Vučić „suštinski i definitivno priznao Kosovo“, kojim, kaže, Srbija više nema nikakvu kontrolu nad pitanjem međunarodne međunardnog subjektiviteta ove teritorije, a samim tim i smanjen uticaj na zaštitu imovine, života i bezbednosti državljana Srbije na kosovsko-metohijskom području.

„Ostalo je samo da se dogovori njegova primena i sporazum potpiše. Vučić očigledno u Briselu sve prihvata, a grmi i galami samo na Pinku“, ocenio je on.

Osim priznanja, Manojlović tvrdi da je sada omogućeno da pet zemalja članica EU koje ne priznaju Kosovo, to sada promene.

„Jedina sporna tačka je očigledno samo Zajednica srpskih opština koju Aljbin Kurti ne želi da dozvoli, iako je to dogovoreno još 2013. godine. Ona je potrebna Vučiću da bi njenim formiranjem proglasio nekakvu veliku pobedu“, naveo je Manojlović.

Prema njegovim rečima, ZSO u ustavnopravnom smislu nema nikakvih ozbiljnijih pravnih ovlašćenja karakterističnih za federalne jedinice, pa ni pokrajine, i u tom smislu pravljenje nekakve paralele s Republikom Srpskom je potpuno neosnovano.

Dodao je da priča o ZSO podseća na glavu šećera, po istoimenoj pripovetki Milovana Glišića, „gde prostodušan narod (Beograd) kupuje istu glavu šećera kako bi umilostovilo tadašnju vlast (međunarodnu zajednicu)“.

„Ovim sporazumom se ceo region, ali i svet gura u veliku nesreću. Labavo međunarodno pravo tek sada će svako tumačiti kako želi. Ovaj sporazum još više će rasplamsati i rat u Ukrajini, a otvoriti i neka druga žarišta“, istakao je Manojlović.

Trajković: Davno nas neko nije ovako unazadio

Na Tviteru se oglasila i savetnica ministra za zajednice i povratak pri kosovskoj vladi Rada Trajković poručivši da su Srbi na Kosovu nepripremljeni za dogovor, te da su, kako navodi, blizu masovne seobe.

I dok predstavnici opozicije kritikuju Vučića, oglasila se Srpska lista pružajući mu podršku. O tome više u posebnoj vesti.

„Ni on ni Kurti ne trude se da ih stabilizuju. Bojim se da je plan pustiti ih da odu“, poručila je i dodala:

„A bez Srba nema razloga za ZSO. ‘Problem’ rešen!“.

Vučić je hteo da bude De Gol a bojim se da će ga istorija pamtiti kao Čarnojevića

Srpskog predsednika optužila je da je učinio sve da oslabi poziciju Srba sa Kosova.

„Izveo ih je iz institucija na barikade i od njih napravio bezbednosni problem (ostavivši ih na cedilu). Kada sam ja prozivala kriminalce imenom i prezimenom, umesto da se od njih distancira, on ih je izjednačavao sa čitavim narodom.

Davno nas neko nije ovako unazadio. I to u trenutku kada trebamo biti najmudriji

Više o pregovorima u Briselu:

Stano: Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija

Bisljimi: Potpuna normalizacija odnosa zahteva uzajamno priznanje i poštovanje prava manjina

O evropskom predlogu/sporazumu: Šta se (nije) izgubilo u prevodu

Vučić: Izborili smo se za budućnost Srbije u miru

Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o tome šta smo se dogovorili

Koha: Kurti u Briselu u pratnji britanskog profesora Marka VeleraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.