Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

FOTO: Gazeta Express

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručio je nakon sastanka u Briselu, da je bio spreman da potpiše današnji sporazum, ali da je to odbila srpska strana. S obzirom na to da se novinarima obratio isključivo na albanskom, ono što je kazao, prenosimo na osnovu izveštaja medija na albanskom.

Za njega je to, što, kako je kazao, ništa nije potpisano u vezi sa predlogom – šteta.

„Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali kosovski premijer i srpski predsednik. U Berlinu smo potpisali tri sporazuma sa još četiri premijera Zapadnog Balkana. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano i što smo se dogovorili. Sporazum je trebalo da bude potpisan, to nije uradila srpska strana, iako je pristala“, poručio je on, javlja Koha.

Za njega je to i dalje sporazum koji „u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana“.

„To je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao, jer druga strana nije bila voljna da potpiše“, ponovio je još jednom.

Kaže da je Zajednica srpskih opština u članu deset, odnosno poslednja rečenica poslednjeg člana.

„Vreme je da ne dajem dominantna tumačenja baš u trenutku kada će uskoro tekst moći da čitaju svi“, potvrdio je kratko.

Kaže da je dobro da tekst sporazuma pročita što više građana: „Ali i stručnjaka za različite dokumente međunarodnih odnosa i pravnih aspekata, da bi se o tome vodila neka demokratska javna rasprava“.

Poručuje da će plan implementacije zapravo biti plan kako da se na terenu prethodni sporazumi pretoče u realnost.

„Prema evropskom predlogu, koji su ranije pokrenule Francuska i Nemačka, a koje su priložene emisaru EU još 9. septembra kada je predlog dat. To su sve stvari koje se moraju sprovesti”, poručio je Kurti.

Zahvalio se evropskim zvaničnicima Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku na dosadašnjem radu, rekavši da veruje da su već na „jednosmernom putu normalizacije odnosa“ između Beograda i Prištine.

A današnji sastanak je samo potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv, poručio je Kurti, potvrdivši da će diplomatije biti i sledećeg meseca.

Kako je prethodno kazao Aleksandar Vučić, krajem marta održaće se sastanak u Severnoj Makedoniji, gde evropski šef diplomatije boravi u zvaničnoj poseti.

Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o napretkuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.