Apelacioni sud potvrdio Todosijeviću kaznu zatvora od godinu dana zbog „izazivanja mržnje“

Ivan Todosijević/Foto: KoSSev/

Izvor: Zakletva za pravdu (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Apelacioni sud doneo je rešenje kojim je potvrđena prvostepena presuda kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave iz redova Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanje mržnje, nacionalne, rasne, verske ili etničke podele ili netrpeljivosti.

Osnovni sud u Prištini je 19. oktobra 2022. godine objavio osuđujuću presudu protiv bivšeg ministra Todosijevića, kojom je Todosijević osuđen na godinu dana zatvora.

Apelacioni sud je u saopštenju za javnost saopštio da je potvrđena odluka ovog suda, prenosi „Zakletva pravde“.

U obrazloženju presude navodi se da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK) i branioca osuđenog Todosijevića, advokata Nebojše Vlajića.

U odluci Apelacionog suda navodi se da su neosnovane tvrdnje Tužilaštva u pogledu pogrešne i nepotpune provere činjeničnog stanja za koje tužilaštvo tvrdi da su prouzrokovale povredu krivičnog zakona, a koje se odnose na prekvalifikaciju krivičnog dela.

Takođe, prema Apelacionom sudu, neosnovana je tvrdnja Tužilaštva da je Todosijević učestvovao na skupu kao funkcioner-ministar i počinio krivično delo iz člana 147. stav 2.

Ovaj sud je zaključio da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i pravilno postupio kada je izvršio prekvalifikaciju krivičnog dela i kada je Todosijevića proglasio krivim za krivično delo iz člana 147. stav 1. KZRK.

„Pošto se ispostavilo da su elementi krivičnog dela iz člana 147. stav 1. KZRK pojavljuju u radnjama optuženog, prema tome je krivični zakon pravilno primenjen u odnosu na optuženog koji je proglašen krivim za ovo krivično delo“, navodi se dalje u rešenju po žalbi.

Takođe, Apelacioni sud utvrđuje da su neosnovane tvrdnje Tužilaštva da prvostepeni sud nije pravilno „odvagao“ okolnosti za odmeravanje kazne.

Međutim, u pogledu tvrdnji odbrane za bitne povrede odredaba krivičnog postupka, Apelacioni sud je utvrdio da presuda nije obuhvaćena navedenim povredama koje bi uslovile njeno poništavanje.

„Tačnije, presuda u dispozitivu sadrži sve okolnosti činjenica koje kao takve oodražavaju postojanje elemenata krivičnog dela za koje je okrivljeni proglašen krivim. Odredba je jasna i konkretno pokazuje vreme krivičnog dela, odluku o tome gde je krivično delo počinjeno, konkretnu radnju okrivljenog i rizik kojim može da naruši javni red“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Žalbeno veće je takođe ocenilo neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja definisanom EKLjP.

„Ovakvi iskazi okrivljenog, u kontekstu okolnosti, u potpunosti odražavaju umišljaj mržnje, a to zbog činjenice da su skup organizovali građani srpske zajednice, kada govori, koristi pogrdne i uvredljive izraze sa epitetima za drugu nacionalnu grupu, u konkretnom slučaju za Albance, jer opisuje okolnosti događaja 1999. godine – Račak, kao izmišljotinu, što je uvredljiv i pogrdan izraz za zajednice, ali posebno za žrtve koje su stradale u tom događaju, koriste se i epiteti za čitavu zajednicu ‘albanski teroristi’. Ova rečenica sama po sebi ističe nacionalnu nestrpljivost kao cilj, jer uključuje zajednicu sa epitetom ‘albanski teroristi’ kao celina“, navodi se u odluci žalbe.

KoSSev: Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića 19. oktobra prošle godine, na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Osnovni sud u Prištini proglasio ga je u decembru krivim, navodeći da je u vremenskom razdoblju dok je bio ministar za lokalnu samoupravu kosovske vlade, „podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa“.

Podsetimo, Ivan Todosijević osuđen je 2019. na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom 2020, potvrdio presudu Osnovnog suda, a potom ju je Vrhovni sud poništio i suđenje je vraćeno na početak.

Prvo ročište na ponovljenom suđenju održano je krajem prošlog jula meseca u Osnovnom sudu u Prištini.

 

Neposredno nakon izjave zbog koje je završio na sudu, Ivan Todosijević je smenjen sa pozicije ministra u kosovskoj vladi.

U međuvremenu, nastavio je da obavlja funkciju predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, a na istoj poziciji je i danas.

 

Petković: Ivanu Todosijeviću uručena presudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.