Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

U Briselu je danas održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, završena u večernjim satima. Nakon kratkih izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ishod sastanka finalizovan je objavljivanjem sadržaja predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“, koji je bio netransparentan još od njegovog prvog spominjanja u septembru prošle godine. Premda Evropljani večeras nisu potvrdili da su se strane složile sa sadržajem budućeg sporazuma, saopštili su to neposredno – dalje diskusije o sadržaju nisu ni potrebne. 

Iako se srpska zajednica na Kosovu spominje samo u jednom članu od ukupno 11, uz spominjanje i samuoprave, a sama Zajednica srpskih opština ni u jednom, opozicija na Kosovu nastavila je da po tom pitanju kritikuje svog predstavnika u Briselu. Kritikuju ga i što je Kosovu doneo još jedan sporazum u kom nema konkretnog priznanja.

Krasnići: Kosovo izgubilo priznanje, dobilo Zajednicu

Među prvima, takvu poruku je poslao lider PDK Memlji Krasnići koji je ocenio da se večeras dogodilo ono na šta je ta stranka mesecima unazad i upozoravala – da je “Kosovo izgubilo priznanje, a dobilo Zajednicu srpskih opština”.

“Desilo se ono na šta smo upozoravali. Uslovi i stavovi su se istopili pred ličnim interesima i ambicijama za vlast premijera Aljbina Kurtija. Kosovo je izgubilo priznanje, i dobilo Zajednicu. Mora se glasno i jasno reći, već je zvanično i evidentno da evropski predlog ne predviđa uzajamno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu zemlju”, naveo je Krasnići.

Ovaj opozicioni lider zamera i to što u tekstu Evropskog predloga nema ni reči o „priznanju nezavisnosti Kosova“ od strane pet zemalja članica Evropske unije: „Kao ni o otvaranju puta ka članstvu u NATO, niti o dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU“.

„Dakle, 27. februar 2023. za Kosovo, sa premijerom Aljbinom Kurtijem, označava izgubljenu priliku da naša zemlja zauvek okonča zamrznuti sukob sa Srbijom”, napisao je Krasnići.

Čitaku zamera ZSO

I potpredsednica ove stranke zamerila je to što „usaglašen evropski plan sadrži ZSO“.

„Dakle, i premijer Kurti i srpska strana su se složili oko evropskog plana koji sadrži Asocijaciju i prethodne sporazume. Faze implementacije biće dogovorene na narednim sastancima“, objavila je Vljora Čitaku.

Abdidžiku: Kurti se složio bez priznanja, plus ZSO i SPC

I lider LDK Ljumir Abdidžiku Kurtiju zamera što se složio sa nečim u čemu nije naznačeno „uzajamno priznanje“.

“Izjave premijera, o već prihvaćenom predlogu, koji nije predstavljen skupštini, potvrđuju zabrinutost LDK. Predlog nije konačan i može se dvosmisleno tumačiti politički status dve zemlje. Sve osim priznanja, to je bio cilj Srbije“, smatra Abdidžiku.

I on je kritikovao Kurtija da je ovim dokumentom zapravo pristao na formiranje Zajednice srpskih opština, a zasmetao mu je i poseban status za Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Premijer samo treba još da se dogovori o datumu osnivanja Zajednice, pošto je prihvatanjem implementacije preliminarnih sporazuma, pristao da je uspostavi

Molićaj: Kurti se predao

„Kosovo je zvanično dobilo zakonsku obavezu, večeras, uz saglasnost Aljbina Kurtija, da prihvati štetan sporazum u čijem središtu je Asocijacija“, prva je reakcija predsednika PSD, Dardana Molićaja.

Smatra da se Kurti predao: „Narednih dana nastavljaju se pregovori o datumima implementacije Asocijacije i drugih sporazuma“.

Ponovio je ono što i ranije, da će se isto tako i narednih dana nastaviti otpor građana protiv ovog sporazuma.

„Predaja Aljbina Kurtija neće biti predaja Kosova!“

I partijska saborkinja kritikuje Kurtija?

Mediji su kritiku prepoznali čak i kod pojedinih istaknutih članova njegove sopstvene stranke.

Gazeta Express prenosi reakciju jedne od najuticajnijih članica Samoopredeljenja, Dejone Mihalji, koja je postavila pitanje Zašto Vučić večeras nije potpisao?. 

Ona je pitanje postavila nakon što je lider njene stranke u Briselu nakon razgovora, obraćajući se novinarima, istakao da je on hteo da potpiše sporazum, ali da to nije učinio Vučić.

Mihalji je javnosti potom dala i Vučićev odgovor: „Nema sporazuma. Zajednica mora da bude prva“.

Seljimi: Skromniji ciljevi

Petrit Seljimi, bivši kosovski ministar spoljnih poslova i diplomata je, retvitujući Boreljevo obraćanje, poručio „Ah, u pitanju je ‘sporazum o putu za normalizaciju’, a ne ‘Sporazum o normalizaciji’.

Prečuo sam konferenciju za medije. Nekako je skromniji i realističniji cilj, valjda…ovo zapravo nije dugo traženi uzajamno pravno obavezujući sporazum sa uzajamnim priznanjem u centru“, naveo je Seljimi.

Haradinaj pohvaljuje : Veliko dostignuće

Ipak, lider AAK, Ramuš Haradinaj za sada je jedini, makar kada je opozicija u pitanju, koji je pružio reči podrške večerašnjim razgovorima u Briselu. Za njega je dogovor o prihvatanju evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije – „veliko dostignuće“.

„Sporazum predstavlja faktičko prihvatanje nezavisnosti Kosova, čime se vraća politička i bezbednosna normalnost, perspektiva evroatlantskih integracija i nova priznanja“, kaže Haradinaj.

Kaže da jednako važna ostaje i naredna faza razgovora o drugim otvorenim pitanjima.

„Za koja želim da verujem da će se naći najbolja rešenja, čime će se završiti poglavlje ‘de jure’ priznanja Kosova i Srbije!“, dodao je.

Više o pregovorima u Briselu:

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o tome šta smo se dogovorili

Koha: Kurti u Briselu u pratnji britanskog profesora Marka VeleraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.