Za Osmani „teški“ delovi predloga EU o SPC i samoupravi za srpsku zajednicu

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Ovo je pozitivan momenat, ocenjuje kosovska predsednica, Vjosa Osmani, nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu. Sa druge strane, smatra da pojedini predlozi „nisu laki“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglasili su se juče da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni. Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

Juče, međutim, nije bilo potpisavanja dokumenata, što je očekivao Kurti, dok je, sa druge strane, stigla potvrda da će se o planu implementacije razgovarati u budućnosti.

U predlogu koji je objavila Evropska unija, među 11 tačaka, jedna se odnosi na Srpsku Pravoslavnu Crkvu i Srbe na Kosovu.

Za kosovsku predsednicu ovo „nisu laki predlozi“.

U izjavi za prištinsku Kohu, savetnik Osmani za medije, Bekim Kupina, kaže da Osmani „dogovor“ strana o sadržini predloga smatra pozitivnim momentom.

„To doprinosi miru i stabilnosti u zemlji i regionu. Predsednica Republike Kosovo ocenjuje da bi sporazum, ukoliko se sprovede, definisao važne principe za odnose između strana, uspostavljajući ih kao ravnopravne, uz uzajamno poštovanje i u skladu sa osnovnim principima Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući i princip poštovanja teritorijalnog integriteta“, navodi Kupina.

Osmani je, međutim, ocenila da plan ima „teške predloge“ jer, prema njenim rečima, nisu razjašnjene njihove implikacije.

„Ovim sporazumom su juče prihvaćeni neki teški predlozi koji se odnose na samoupravljanje srpske manjine na Kosovu i regulisanje pravnog statusa Srpske Pravoslavne Crkve. Tekst sporazuma ne razjašnjava u potpunosti implikacije ovih i nekih drugih pitanja, koja se nužno moraju razjasniti pre finalizacije Plana implementacije. Predsednica Osmani ističe da svaki rezultat dijaloga mora da očuva teritorijalni integritet, suverenitet i unutrašnju funkcionalnost Kosova“, navodi se u odgovoru za Kohu.

Osmani je, kao i drugi prištinski zvaničnici, uključujući i Kurtija, ponovila da bi proces dijaloga trebalo da se završi uzajamnim priznavanjem i dodala da bi konačnu reč o sporazumu trebalo da ima Skupština Kosova.

„Teški predlozi“, za kosovsku predsednicu nalaze se u sedmoj tački „Predloga EU – Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

U njoj se navodi da se obe strane obavezuju da će da uspostave posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio „odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova“.

U sedmoj tački takođe stoji da će strane da formalizuju status Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i pruže „snažan nivo“ zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

I dok Osmani ipak, ono što je juče dogovoreno u Briselu smatra „pozitivnim momentom“, opozicija u Prištini, ali i u Beogradu snažno kritikuje vlast, odnosno, svako svoje lidere – za izdaju nacionalnih interesa.

Sa druge strane, iz međunarodne zajednice stižu poruke podrške i čestitke uz pozive na potpisivanje „Mape puta“ za implementaciju. Ujedno stižu najave o novoj poseti Lajčaka Beogradu i Prištini, ali i mogućem susretu marta meseca.

O jučerašnjem sastanku, izjavama iz Evropske unije, reakcijama opozicije u Beogradu i Prištini, kao i Srpske liste, čitajte u posebnim vestima:

Za razliku od opozicije u BG i PR, međunarodni zvaničnici pozdravljaju susret u Briselu, pozivaju na potpisivanje Mape puta

Srpska lista šalje podršku Vučiću – Jedini tračak nade, ZSO, opozicija naziva porazom

Opozicija u Beogradu o evropskom predlogu: „Izdaja“, „Prihvatanje nezavisnosti Kosova“

Stano: Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija

Bisljimi: Potpuna normalizacija odnosa zahteva uzajamno priznanje i poštovanje prava manjina

O evropskom predlogu/sporazumu: Šta se (nije) izgubilo u prevodu

Vučić: Izborili smo se za budućnost Srbije u miru

Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o tome šta smo se dogovorili

Koha: Kurti u Briselu u pratnji britanskog profesora Marka VeleraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.