Vučić: Izborili smo se za budućnost Srbije u miru

„Analiziram šta se sve dogodilo. Borili smo se koliko je bilo moguće u teškim uslovima i izborili i za budućnost Srbije u miru, za nastavak investicija u našu zemlju. A čuvamo i ja svoju zakletvu i Ustav Srbije i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros, a nakon jučerašnjih sastanaka u Briselu.

Vučić je ujedno najavio i sopstveno gostovanje na RTS-u u 21 čas i to na sledeći način:

„Govoriću o svim manipluacijama, lažima, neistinama koje šire ne samo tastatura ratnici, tajkunski mediji, već i RTS, Tanjug i mnogi drugi. Za nas nema druge Srbije, imamo jednu, čuvaćemo je i branićemo je“.

Srpski predsednik danas se javnosti obratio još jednim video snimkom na Instagramu zahvalivši se narodu na brizi i podršci „u teškom danu juče“.

„Pobedićemo ih. Pobediće Srbija“, poručio je Vučić.

Srpski predsednik se juče u Briselu sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem sa kojim je razgovarao o evropskom predlogu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj po završetku sastanka javnost je obavestio da su se dvojica zvaničnika usaglasila da novi pregovori u vezi sa ovim predlogom nisu potrebni, premda nije neposredno potvrdio da su se strane i složile sa sadržajem ovog dokumenta.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da se radi o sporazumu dve nezavisne zemlje, sporazumu simetrije i dobrosusedstva, ali da ga nije potpisao jer, kako on kaže, druga strana nije bila zainteresovana za to.

Vučić nasuprot njemu kaže da nema nikakvog sporazuma sve dok Priština ne oformi ZSO, i da je to preduslov.

Ishod sastanka finalizovan je objavljivanjem sadržaja predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“, koji je bio netransparentan još od njegovog prvog spominjanja u septembru prošle godine.

Ne analizira samo Vućić sastanak, izdaja je dominantan komentar u opoziciji, u prvim reakcijama nakon sastanka. Međutim, opozicija je na isti način bila glasna i pred njegov odlazak u Brisel.

Više o pregovorima u Briselu:

Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o tome šta smo se dogovorili

Koha: Kurti u Briselu u pratnji britanskog profesora Marka VeleraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.