Bisljimi: Potpuna normalizacija odnosa zahteva uzajamno priznanje i poštovanje prava manjina

FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, govorio je danas pred poslanicima EP u Komitetu za spoljnu politiku Evropskog parlamenta u Briselu.

Govorio je o jučerašnjem sastanku Kurti – Vučić i procesu dijaloga.

„Pokazali smo posvećenost, spremnost i konstruktivnost u procesu dijaloga, gde smo se usaglasili sa predlogom EU i uskoro će uslediti novi pregovori za njegovu implementaciju. Smatramo da potpuna normalizacija odnosa zahteva uzajamno priznanje kao centralnu tačku sporazuma i poštovanje prava manjina u obe zemlje“, rekao je Bisljimi.

Kazao je i da je Kosovo spremno da preduzme dodatne korake u cilju intenziviranja napora da se približi Briselu. Pomenuo je i ratifikaciju sporazuma koji su proizišli iz Berlinskog procesa.

„Dokazali smo da se naša zemlja zalaže za uspešnu regionalnu saradnju i napredak u implementaciji zajedničkog tržišta i radujemo se što će to odobriti i druge zemlje Zapadnog Balkana“, poručio je.

Poslanicima EP poručio je da su bezbednost i mir u regionu i širom Evrope neophodni.

„U stanju smo da napredujemo uprkos svim izazovima i preprekama. Naše obaveze ostaju iste. Poruka Kosova je glasna i jasna: Evropa je sadašnjost, Evropa je budućnost. Naš glas se mora čuti“, kazao je Bisljimi.

Bisljimi: ZSO je nevladina organizacija

Izvor: Gazeta Express (Tekst je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

„U sadašnjim sporazumima je samo naveden mehanizam koji omogućava koordinaciju između opština sa srpskom većinom u formatu Asocijacije, koja će biti nevladina organizacija“, kazao je danas Bisljimi.

Dodao je i da to ne predviđa autonomiju za bilo koji deo Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.