PKS poziva Srbe na pružanje otpora: Jedan čovek hoće da trampi Kosovo zarad opstanka na vlasti

„Aleksandar Vučić ne može i dalje biti nazivan predsednikom Srbije, već isključivo izdajnikom Kosova i Metohije“, slično navodima opozicije u Beogradu, i Partija kosovskih Srba kritikuje srpskog predsednika nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu.

U Briselu je juče održana nova runda dijaloga na visokom nivou, nakon koje je saopšteno da su se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti usaglasili da novi pregovori u vezi evropskog predloga nisu potrebni.

Ubrzo nakon toga objavljen je sadržaj predloga EU – „Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije“.

Dokument ima 11 članova i preambulu u kojem se navodi da će dve strane uzajamno razvijati dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Uzajamno će priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske oznake i carinske pečate. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji i razmeniće stalne misije.

I dok iz međunarodne zajednice stižu poruke podrške i čestitke uz pozive na potpisivanje „Mape puta“ za implementaciju, te se najavljuju nove posete Lajčaka i mogući susreti u martu, opozicija u Prištini, ali i u Beogradu snažno kritikuje vlast, odnosno, svako svoje lidere – za izdaju nacionalnih interesa.

U sličnom tonu večeras je reagovala i Partija kosovskih Srba.

„Ustav Srbije prepoznaje Kosovo i Metohiju, ali ne prepoznaje pravo jednog lažnog patriote da odlučuje o sudbini Srba i njihove budućnosti na KiM“, naveli su iz ove stranke.

Ujedno su prokomentarisali reakciju Srpske liste koja je podržala srpskog predsednika u „nastavku borbe za formiranje ZSO“, i ujedno kritikovala komentare dela opozicije u Beogradu, navodeći da oni „biraju da sa strane kao šibicari gledaju kako da se domognu fotelja“.

„Njegovi sateliti iz Srpske liste dok kukavički podržavaju izdaju propalog vođe, bez prava i hrabrosti da mu se i rečju jednom suprotstave, polako pakuju kofere za beg ka Beogradu na već pripremljene rezervne položaje“, poručili su iz ove stranke.

Sa druge strane, kažu da članovi Partije kosovskih Srba „ni sada kada je najteže neće da beže od našeg naroda“.

„Nastavićemo zajedno da čuvamo ono što su i naši preci u mnogo težim i opasnijim vremenima sačuvali“, naglasili su.

Ujedno pozivaju sve Srbe sa Kosova da se ujedine:

„I zajedno pružimo jasan otpor ludilu i mahinacijama jednog čoveka koji pokušava da trampi Kosovo zarad svog opstanka na vlasti“.

O jučerašnjem sastanku, izjavama iz Evropske unije, reakcijama iz Beograda i Prištine, kao i Srpske liste, čitajte u posebnim vestima:

Za Osmani „teški“ delovi predloga EU o SPC i samoupravi za srpsku zajednicu

Za razliku od opozicije u BG i PR, međunarodni zvaničnici pozdravljaju susret u Briselu, pozivaju na potpisivanje Mape puta

Srpska lista šalje podršku Vučiću – Jedini tračak nade, ZSO, opozicija naziva porazom

Opozicija u Beogradu o evropskom predlogu: „Izdaja“, „Prihvatanje nezavisnosti Kosova“

Stano: Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija

Bisljimi: Potpuna normalizacija odnosa zahteva uzajamno priznanje i poštovanje prava manjina

O evropskom predlogu/sporazumu: Šta se (nije) izgubilo u prevodu

Vučić: Izborili smo se za budućnost Srbije u miru

Prve reakcije u Prištini: Sa izuzetkom Haradinaja, ostali kritikuju

Objavljen sadržaj evropskog predloga „Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“

Borelj: Vučić i Kurti usaglasili da nisu potrebne dalje diskusije o sadržaju predloga Sporazuma, u martu finalizacija aneksa primene

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Vučić: Sledeći susret u Makedoniji, krajem marta evropski posrednici žele izveštaj o tome šta smo se dogovorili

Koha: Kurti u Briselu u pratnji britanskog profesora Marka VeleraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.