Vučić: Nije bilo vojske, neću da se pravdam ni kad bude bilo, baš me briga šta će da pišu

„Vrhovni komandant (vojske) po Ustavu Republike Srbije je Predsednik Republike Srbije. Nisam znao kakve to veze ima sa albanskim medijima i nisam znao kada će oni da odlučuju gde će da se kreće naša vojska. A nešto nisam zainteresovan da se bilo kome pravdam i da bilo kome objašnjavam. Slučajno, naše vojske nije bilo tamo gde su oni govorili, a neću ni da im se pravdam ni kad bude bilo, niti me baš briga šta će oni da pišu i šta će oni da misle. U skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, raspoređivaćemo vojne jedinice Republike Srbije. Tačka.“ Ovako je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas komentarisao navode prištinskih medija da je redovna srpska vojska raspoređena u nedelju ujutro u blizini prelaza Jarinje.

Iste navode mediji su preneli kada je u pitanju srpska žandarmerija, za šta je Vučić naveo:

U međuvremenu su navode kosovskih medija demantovali sami kosovski mediji, ali i vojska i policija. 

U policiji za N1 neveli su da je situacija uobičajena i normalna i da su policijske snage prisutne na prelazima, kao i do sada, dok u Vojsci Srbije kažu da informacija o raspoređivanju Vojske u Rudnici nije tačna.

Pročitajte još: 

Metro: Navodi o srpskim vojnicima na Jarinju neistiniti

Gazeta Express: „Srbija šalje trupe na granicu sa Kosovom“

„Što se Žandarmerije tiče, Nebojša, žandarmi dobro rade, neka nastave tako da rade i samo neka u skladu sa Ustavom obavljaju svoje zadatke, a oni neka pišu šta god hoće.“

Vučić je takođe komentarisao jučerašnju izjavu kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, o tome da će „Kosovo pristati na pomirenje sa Srbijom u zamenu za priznanje“, a na koju su prethodno reagovali i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, ministar vojni, Aleksandar Vulin, kao i predsednik Odbora za KiM, Milovan Drecun.

„Negde sam shvatio iz ranijih razgovora u Briselu da oni to stvarno na taj način misle da bi za nas bila najveća čast da oni prihvate naše priznanje da bi oni valjda bili zadovoljni nama,“ kazao je Vučić i dodao:

„I onda vi stanete i kažete – ovo su neke različite realnosti u kojima živimo, različiti svetovi, ali se nadam da će biti dovoljno pameti. Danas su neke druge izjave sa Kosova i iz Prištine bile – nešto bolje i po malo ohrabrujuće. Nadam se da će ti tonovi dominirati u budućnosti, a opet nisam siguran i ne verujem do kraja u to. Ostaje da vidimo.“

Kaže i da se očekuju razgovori „u narednom periodu“, ali da još ne može da potvrdi „kada i kako“.

„Ali, da li nam od toga zavise radovi i bolja ekonomija, i sve drugo? Da, zavisi i od toga,“ zaključio je.

Današnje poruke srpskog predsednika u drugačijem su tonu od onih od pre tri dana kada je naveo da je jedino što Albance interesuje „zauzimanje“ i „okupacija“ Severa, te da se plaši „da su rešili uz nečiju prećutnu podršku, ne samo da unesu nemir i strah u Srbe, posebno Srbe povratnike južno od Ibra“, već i da „unesu dodatan strah na sever Kosova“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.