Nastavak dijaloga, Vučić i Tači u Briselu 24. juna

Vest je ažurirana u 15:00

Dijalog Beograda i Prištine u Briselu trebalo bi da se nastavi 22. juna, a 24. bi trebalo da se sastanu i predsednici, potvrdio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Razgovor predsednika potvrdila je u međuvremenu i Evropska unija, a svoj odlazak u Brisel potvrdio je i kosovski predsednik, Hašim Tači.

„Dobio sam i zvaničan poziv, iako smo mi već mesec dana znali vreme kada ćemo se sastati. Tako da će delegacija Srbije svakako ići, već od petka biće prisutna u Briselu na onome što nije toliko atraktivno medijski, a u nedelju će verovatno doći do mog susreta sa Tačijem,“ rekao je Vučić, obraćajući se novinarima u Beogradu, nakon susreta sa decom iz Hrvatske.

„Srbija nikada nije postavljala uslove za dijalog. Mi smo uvek bili spremni za razgovore, taj dijalog počeće nešto ranije, u petak. Videćemo da li će se produžiti iza nedelje, jer je bilo više ideja,“ dodao je.

„Nisam ni optimista, ni pesimista, naš je posao da štitimo interese našeg naroda, mi smo spremni za razgovore,“ zaključio je.

RTS je prethodno precizirao da će se pred sastanak Tačija i Vučića održati i runda tehničkog dijaloga.

Tači je, u međuvremenu, takođe potvrdio da će u nedelju otputovati u Brisel, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javio je Kljan Kosova.

„Potvrdili smo učešće Kosova. Sastaćemo se za intenziviranje procesa dijaloga za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije,“ rekao je Tači, prenosi isti portal.

Dodao je da će u narednim danima „imati kontakte sa međunarodnim prijateljima i lokalnim političkim spektrom“ kako bi bili „spremni“.

„Naši timovi sataće se sutra, a sastanak na nivou predsednika održaće se u nedelju,“ dodao je.

KoSSev je ranije danas od evropske Službe za spoljnu politiku i bezbednost zatražio potvrdu informacije o održavanju ovog dijaloga, kao i visokog političkog, te o temama razgovora, ali do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Iz službe EU za spoljnu politiku i bezbednost objavljeno je u međuvremenu saopštenje za medije da će se visoka predstavnica Federika Mogerini sastati 24. juna sa predsednicima, a u okviru dijaloga.

„Visoka predstavnica i predsednici nastaviće svoj rad na sveobuhvatnoj fazi dijaloga za normalizaciju, razmišljaće o postojećim sporazumima, informisaće o dosadašnjim postignućima i razmotriće sledeće korake u pogledu intenzivnog perioda koji sledi,“ stoji u saopštenju.

Poslednji sastanak Tačija i Vučića održan je 23. marta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.