Veze švercera i policije: Za običan kamion 50 evra, za kombi od 50 do 100

Akcija protiv šverca
Foto: Kosovska policija

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Višemesečna istraga tima kosovskog pravosuđa, koja je potom sprovedena u tri odvojena dela u januaru 2019., otkrila je ekskluzivni snimak krijumčarske veze između švercera i policajaca na severu Kosova. Ove veze između krijumčara i policijskih službenika prijavilo je jedno lice koje je i samo vršilo krijumčarenje robom preko ilegalnih puteva. 

On je detaljno objasnio kako je funkcionisao lanac, na kojim tačkama su šverceri ostavljali novac, pa do toga koji su policijski službenici bili umešani.

Lanac bi bio i pojačan, kada su šverceri tačno znali koji policajci su u pojedinim smenama i sa kim će razgovarati o omogućavanju šverca, a da ih niko ne ometa na ilegalnim putevima iz Srbije na Kosovo.

U saradnji sa policajcima za šverc bila su i dvojica od 13 Srba sa Kosova, Miljan i Miljojko Radisavljević, koji su nedavno sankcionisani od strane SAD.

U jednoj od emisija „Pravda na Kosovu“, jedan od švercera kazao je da su postojale neke prehrambene radnje i benzinske pumpe gde se ostavljao novac policajcima, a koji bi zatim dozvolili ulazak kamiona ilegalnim putevima, koji su prevozili raznu robu.

„Idem u prodavnicu ‘Guri’ gde se novac ostavlja policiji ili šefu smene. Za svaki ulazak ili izlazak dužni ste da platite i ostavite novac u prodavnici“, kaže građanin koji je, kao i mnogi drugi, ilegalnim putevima švercovao raznu robu.

Čak je dao i detalje na kojim su benzinskim pumpama ostavljali novac za policijske službenike, kako bi im dozvolili ulazak vozila sa krijumčarenom robom.

On je dalje istakao i objasnio da nisu sva vozila koja ulaze ilegalnim putevima plaćala isti iznos.

„Za običan kamion cena je 50 evra, a za kombi od 50 do 100 evra“, nastavlja se priča.

Na pitanje kako policajci saznaju da je plaćen ulazak kamiona, odgovorio je: „Moramo ih kontaktirati telefonom“.

Veza između švercera i policajaca potvrđena je u maju 2019. godine.

Uhapšena je 31 osoba, uključujući 19 policajaca u akciji kosovskog policijskog inspektorata, koja se iste godine odvijala na 12 lokacija.

Dvojica od onih, koje je sankcionisalo Ministarstvo finansija SAD, su Miljan i Miljojko Radisavjević.

Obojica se traže još od 2019. godine, jer se nalaze u dosijeu osumnjičenih za šverc koji se u to vreme desio na severu Kosova i koji su omogućili policajci, kao i Milan Radoičić, Zvonko i Žarko Veselinović, Željko i Andrija Bojić.

Na spisak sankcija Ministarstva finansija SAD stavljeni su i Srđan Vulović, Marko Rošić, Milan Mihailović, Radovan Radić, Siniša Nedeljković, Radule Stević.

Povezani tekstovi:

Okrivljeni za zloupotrebu službenog položaja i primanja mita u slučaju „Krijumčarenje“ pušteni da se brane sa slobode

Miljković: Podignuta optužnica protiv još 33 lica uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“; Tužilac odustao od od „učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi“

Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“; I svedoci saradnici se izjasnili da nisu krivi

Podignuta optužnica protiv pet osoba iz opštine Leposavić

Godina za nama: Kad policija hapsi policiju

Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe

Radule Stević o sankcijama SAD: Poslujem legalno; 20 godina se nisam video sa Veselinovićem

Vlasnik Metala o sankcijama SAD: Veću glupost nisam čuo, nikakve veze nemam sa Veselinovićem

Priština i međunarodni zvaničnici pozdravili uvođenje sankcija; Tadić: Udar na organizovani kriminal koji vlada Srbijom

Milionski tenderi preduzetnika sa severa Kosova kome su SAD uvele sankcije

SAD na listu sankcija dodale poznate Srbe sa Severa i njihove firme

Vučić o sankcijama SAD Veselinoviću i Radoičiću: SNS nikada ni dinar nije dobila od Veselinovića

SAD dale detalje o sankcionisanim Srbima sa SeveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.