Miljković: Podignuta optužnica protiv još 33 lica uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“; Tužilac odustao od „učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi“

Predrag Miljković
FOTO: KoSSev

Nakon optužnice protiv zbog sumnje da su izvršili krivična dela “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, “zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja”, “primanje mita”, kao i “krijumčarenje robe” i „davanje mita”, kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu i protiv još 33 lica uhapšenih u sklopu iste višemesečne akcije sprovedene maja i oktobra prošle godine, potvrdio je za KoSSev branilac jednog od okrivljenih, Predrag Miljković. Većina optuženih, tačnije 25, su policijski službenici.

Od 38 osoba uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“ koju su tokom 2019. sprovodili pripadnici Specijalnih jedinica Kosovske policije i Policijski inspektorat Kosova, sada su sve okrivljene, ali je u najnovijoj optužnici protiv 33 osobe tužilac odustao od krivičnog dela učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi, rekao je Miljković za KoSSev.

„Iz optužnice vidimo da je specijalni tužilac odustao od krivičnog dela učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi za razliku od prethodnog postupka gde su se sumnjičili i za ovo krivično delo. 33 okrivljenih optuženi za primanje mita, davanje mita, zloupotebu službenog položaja, krijumčarenje robe i u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja“, rekao je on.

Miljković, koji je uz Mira Delevića branilac okrivljenog Blagoja Lazovića iz policijske jedinice u Zubinom Potoku navodi da je iz Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini preuzeo optužnicu, ali ne i spise i dokazni materijal.

„Specijalni tužilac je u zakonskoj obavezi da dokazni materijal i spise predmeta dostavi najkasnije do podizanja optužnice“, navodi on.

Miljković podseća de je njegov branjenik, kao i svi ostali uhapšeni u ovoj akciji i dalje u pritvoru, za šta, smatra, nema razloga.

„Smatram da ne postoje razlozi za produžetak pritvora jer je istraga završena samim činom podizanja optužnice“, rekao je on i naveo da će podneti zahtev za ukidanje pritvora njegovom klijentu.

Hapšenja koja su sprovodile Specijalne jedinice Kosovske policije izazivale su veliku pažnju javnosti, a o njima su izveštavali i regionalni mediji. S druge strane, zvaničnici vlade Srbije oštro su kritikovali ove akcije navodeći da je njihov cilj kriminalizacija Severa odnosno predstavljane Severa kao sedišta organizovanog kriminala.

Ovaj slučaj, kao i drugi slučaj visokog profila u srpskoj zajednici na Kosovu, ubistvo Olivera Ivanovića, vodio je specijalni tužilac Sulj Hodža koji je penzionisan početkom ove godine, a i ovaj slučaj preuzeo je tužilac Bljerim Ćerinki.

Inače, protiv tužioca Sulja Hodže, oglašavala se i Srpska lista, dovodeći u pitanje njegov „kredibilitet, profesionalnost i zakonitost rada“ i optužujući ga da je slučajeve protiv Srba vodio kako bi dobio „vanredno unapređenje“ na mesto specijalnog tužioca.

Operacija „Krijumčarenje“

Udarna akcija za Kosovsku policiju protekle godine je bila akcija “Krijumčarenje”, i sprovođena je u više navrata, ali se najveća akcija odigrala u maju. Iako je sprovedena širom Kosova, akcenat je u javnosti i ovog puta stavljen na Sever. Naglo i visoko podigla je tenzije između Beograda i Prištine.

Bilans operacije za koju je tužilac rekao da je ona rezultat skoro jednogodišnje istrage Specijalnog tužilaštva Kosova i Policijskog inspektorata Kosova: Uhapšeno ukupno 30-oro (16 Albanaca, 11 Srba, 4 Bošnjaka), od čega 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika, zaplenjeno oružje, tehnička oprema i novac, pripadnik Kosovske policije za kojim se traga; izbili su nemiri u Zubinom Potoku, sa povređenima, uništenom imovinom, i bezmalo je došlo do međunarodnog incidenta u vezi sa privođenjem ruskog državljanina, službenika UNMIK-a i nasilja prema njemu, zbog čega su najviši predstavnici i u Beogradu i Prištini reagovali, ali i najviši međunarodni zvaničnici.

U ranim jutarnjim časovima 28. maja, specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšeno je 20 policajaca i 10 civila osumnjičenih za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Pored toga, tokom akcije hapšenja privedeno je i 10 građana koji nisu povezani sa širom istragom Policijskog inspektorata Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova i koji se terete da su navodno sprečavali službena lica u obavljanju službene dužnosti. Akcija Kosovske policije se nastavila i naredna dva dana kada su uhapšena još dva policijska službenika  i jedna pripadnica Kosovske policije iz Zubinog Potoka.

Tokom ove policijske akcije, pričinjena je veća materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca, uglavnom na teritoriji Zubinog Potoka.

Operacija „Krijumčarenje“ nastavila se i u oktobru. Policijski inspektorat Kosova (PIK) i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su tri policajca u ranim jutarnjim časovima u Severnoj Mitrovici. Uhapšeni su Z.R., Lj.V. i N.G. Tako se broj uhapšenih policajaca za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja popeo na 25.

Povezani članci:

Podignuta optužnica protiv pet osoba iz opštine Leposavić

Godina za nama: Kad policija hapsi policijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.