Okrivljeni za zloupotrebu službenog položaja i primanja mita u slučaju „Krijumčarenje“ pušteni da se brane sa slobode

Predrag Miljković
FOTO: KoSSev

Nema više nijednog pritvorenog u kosovskim zatvorima iz inicijalne grupe od 33 lica koja su bila okrivljena u slučaju poznatom kao „Krijumčarenje“, a koja se sada terete za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita. Pušteni su uz jemstvo i u daljem postupku braniće se sa slobode, potvrdio je večeras za KoSSev jedan od advokata Predrag Miljković. Grupa koju su mahom činili pripadnici Kosovske policije, prvobitno se teretila i za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi, da bi tužilac proletos naknadno odustao od ovog dela optužnice protiv većine iz ove grupe.

„Svi optuženi za krivična dela Zloupotreba službenog položaja i Primanje mita u predmetu PS.br.23/20, a koji su se nalazili u pritvoru, danas su uz jemstvo pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode“, kazao je u izjavi za KoSSev, advokat Predrag Miljković.

Miljković, koji je uz Mira Delevića branilac okrivljenog Blagoja Lazovića iz policijske jedinice u Zubinom Potoku, navodi da su kao branioci zadovoljni što je sud usvojio predlog za ukidanje mere pritvora uz određivanje jemstva, jer je petnaest meseci provedenih u pritvoru, kako kaže, veoma uticalo na psiho-fizičko zdravlje njihovog branjenika.

Miljković je objasnio da su okrivljeni iz ove grupe, a koji su se teretili po dve tačke optužnice, od 15. juna – kada je održano prvo saslušanje, puštani u tri navrata da se brane sa slobode.

„Od njih 20-ak koliko je bilo u pritvoru, ostalo ih je do tada, mislim, oko 13, jer su neki u međuvremenu pristali da svedoče i sarađuju sa sudom. Posle 15. juna, kada je održano prvo saslušanje, u ovoj grupi od njih 13, prvo je pušteno petoro, pa troje i danas ostali“, objasnio je Miljković.

Što se tiče daljeg toka suđenja u ovom postupku, Miljković dodaje da se čeka na odluku suda po podnetim zahtevima za odbacivanje optužnice od strane advokata.

U Prištini je danas ujedno nastavljeno saslušanje onih policijskih službenika iz ove grupe protiv koji su ostale optužnice na snazi za korupciju i organizovani kriminal – njih petoro.

Podsetimo, u Prištini je 16. juna počelo suđenje u slučaju „Krijumčarenje“ u kom je okrivljeno 33 lica, uglavnom pripadnika Kosovske policije koji su uhapšeni u policijskim akcijama organizovanim maja i oktobra prošle godine.

Kako je za KoSSev i tada potvrdio advokat Predrag Miljković, svih 33 okrivljenih, uključujući i tri svedoka saradnika, izjasnili su se da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Prethodno je kosovsko Specijalno tužilaštvo 18. maja podiglo optužnicu protiv 33 lica uhapšenih u sklopu višemesečne akcije sprovedene maja i oktobra prošle godine. Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. Većina okrivljenih, tačnije 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici.

Iako su se isprva ove osobe teretile i za krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, tužilac je naknadno odustao od ovog dela u najnovijoj optužnici.

Krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, ostalo je međutim, deo optužnice podignute protiv pet osoba iz Leposavića, a čije je suđenje odloženo 9. juna zbog toga što advokatima okrivljenih nije dostavljen prevod, javila je tada Zakletva za pravdu. Troje od pet okrivljenih u ovom predmetu su pripadnici i pripadnice Kosovske policije.

O operaciji „Krijumčarenje“

Udarna akcija za Kosovsku policiju protekle godine je bila akcija “Krijumčarenje”, i sprovođena je u više navrata, ali se najveća akcija odigrala u maju. Iako je sprovedena širom Kosova, akcenat je u javnosti i ovog puta stavljen na Sever. Naglo i visoko podigla je tenzije između Beograda i Prištine.

Bilans operacije za koju je tužilac rekao da je ona rezultat skoro jednogodišnje istrage Specijalnog tužilaštva Kosova i Policijskog inspektorata Kosova: Uhapšeno ukupno 30-oro (16 Albanaca, 11 Srba, 4 Bošnjaka), od čega 19 pripadnika Kosovske policije (11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka), među kojima je jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika, zaplenjeno oružje, tehnička oprema i novac, pripadnik Kosovske policije za kojim se traga; izbili su nemiri u Zubinom Potoku, sa povređenima, uništenom imovinom, i bezmalo je došlo do međunarodnog incidenta u vezi sa privođenjem ruskog državljanina, službenika UNMIK-a i nasilja prema njemu, zbog čega su najviši predstavnici i u Beogradu i Prištini reagovali, ali i najviši međunarodni zvaničnici.

U ranim jutarnjim časovima 28. maja, specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšeno je 20 policajaca i 10 civila osumnjičenih za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Pored toga, tokom akcije hapšenja privedeno je i 10 građana koji nisu povezani sa širom istragom Policijskog inspektorata Kosova i Specijalnog tužilaštva Kosova i koji se terete da su navodno sprečavali službena lica u obavljanju službene dužnosti. Akcija Kosovske policije se nastavila i naredna dva dana kada su uhapšena još dva policijska službenika  i jedna pripadnica Kosovske policije iz Zubinog Potoka.

Tokom ove policijske akcije, pričinjena je veća materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca, uglavnom na teritoriji Zubinog Potoka.

Operacija „Krijumčarenje“ nastavila se i u oktobru. Policijski inspektorat Kosova (PIK) i istražitelji Istražnog odeljenja, u saradnji sa kosovskom policijom, uhapsili su tri policajca u ranim jutarnjim časovima u Severnoj Mitrovici. Uhapšeni su Z.R., Lj.V. i N.G. Tako se broj uhapšenih policajaca za organizovani kriminal i zloupotrebu položaja popeo na 25.

Povezani članci:

Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“; I svedoci saradnici se izjasnili da nisu krivi

Miljković: Podignuta optužnica protiv još 33 lica uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“; Tužilac odustao od „učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi“

Podignuta optužnica protiv pet osoba iz opštine Leposavić

Godina za nama: Kad policija hapsi policijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.