Milionski tenderi preduzetnika sa severa Kosova kome su SAD uvele sankcije

Lazar Mitrovica KoSSev
Foto: KoSSev

Od avgusta 2018. do septembra 2021. godine, firma „RAD“, registrovana na dve različite adrese, čiji je vlasnik preduzetnik Radule Stević sa severa Kosova, dobila je ukupno 61 tender u vrednosti od 5,6 miliona evra. Radi se o projektima koji su finansirani iz budžeta Vlade Kosova.

Stević je među osobama koje je američko Ministarstvo finansija stavilo 8. decembra na listu sankcija.

Inače, u opštinama na severu Kosova su gradonačelnici Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ko je Radule Stević?

Radule Stević je jedan od srpskih preduzetnika sa severa Kosova, koji je poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte.

Tendere su uglavnom raspisivale opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Njegova firma „RAD“ je registrovana na dve različite adrese u Zvečanu, što se može videti na web stranici „Otvorena nabavka“, na kojoj se mogu pronaći sve informacije o javnim ugovorima na Kosovu od 2018. godine.

Firme su registrovane kao „RAD“ D.O.O i „RAD“ P.T.P.

Za koje projekte je ‘RAD’ dobijao novac?

Neki od projekata, koji su realizovani u periodu od 2018. godine do 2020. godine, a koje je realizovala firma „RAD“ P.T.P vrede i do 350 000 evra.

Tako je Stevićeva firma za „rekonstrukciju i proširenje zgrade Opštinske uprave u Leposaviću“ uzela oko 345.000 evra. Ovaj tender je dodeljen 23. avgusta 2018. godine.

Tu je onda i tender za „Rekonstrukciju trotoara i ulice Ivo Lola Ribar u Severnoj Mitrovici“, koji vredi skoro 330.000 evra, dok je za „Izgradnju Hale sportova u Severnoj Mitrovici – II faza“ izdvojeno oko 325.000 evra.

Neki od vrednijih projekta, koji su realizovani na severu Kosova, a za koje je tender dobila firma „RAD“ su „Izgradnja i rekonstrukcija javnih površina“, „Izgradnja i asfaltiranje puteva u opštini Leposavić“, „Izgradnja vatrogasne stanice u Severnoj Mitrovici“, „Rekonstrukcija Karađorđeve ulice u Zvečanu“.

Osim toga, firma „RAD“ P.T.P je dobijala i tendere za izgradnju stanova za socijalno ugrožene, za nabavku tehnologije, građevinskog materijala ili nameštaja.

Ova firma je dobila ukupno 40 tendera.

Istovremeno, ista firma sa istim vlasnikom, ali pod drugom adresom dobija i druge vredne tendere.

Tako je „RAD“ D.O.O za rekonstrukciju putne infrastrukture dela puta kralja Petra u Severnoj Mitrovici dobio 14. jula prošle godine 699.902 evra.

Prethodno je u junu prošle godine ova firma dobila 389.906 evra za izgradnju omladinskog centra u Zvečanu.

Pod nazivom „RAD“ D.O.O, firma Radule Stevića je dobila još 19 tendera.

Poslednji tender dobili su 16. septembra 2021. godine za dodatne radove na rekonstruciji i mreži kanalizacione mreže u Zvečanu.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je juče ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„) kojem su sada pridodata 16 lica, a od kojih 13 sa Kosova.

Među njima su i oni sa optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića, poput nekadašnjeg visokog zvaničnika Kosovske policije, Željka Bojića (na ovoj listi nalazi se čak i njegov sin) potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, srpskog biznismena Zvonka Veselinovića, njegovog brata –  Žarka, te više drugih biznismena sa Severa Kosova.

O detaljnom spisku pridodatih imena na listi sankcija SAD i reakciji predsednika Srbije pročitajte u posebnim vestima:

 SAD na listu sankcija dodale poznate Srbe sa Severa i njihove firme

Vučić o sankcijama SAD Veselinoviću i Radoičiću: SNS nikada ni dinar nije dobila od Veselinovića

SAD dale detalje o sankcionisanim Srbima sa Severa


O poslovanju firmi Zvonka Veselinovića, kao i Milana Radoičića u centralnoj Srbiji prethodno su pisali i srpski mediji.

Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra

KRIK: U popločavanju beogradskih ulica učestvuje firma u kojoj su vlasnici Veselinović i Radoičić

Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića novi vlasnik preduzeća za izgradnju puteva iz Novog PazaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.