Počelo suđenje uhapšenima u akciji „Krijumčarenje“; I svedoci saradnici se izjasnili da nisu krivi

Predrag Miljković
FOTO: KoSSev

Danas je u Prištini počelo suđenje u slučaju „Krijumčarenje“ u kom je okrivljeno 33 lica, uglavnom pripadnika Kosovske policije koji su uhapšeni u policijskim akcijama organizovanim maja i oktobra prošle godine.

Kako je za KoSSev potvrdio advokat jednog od okrivljenih, Predrag Miljković, svih 33 okrivljenih, uključujući i tri svedoka saradnika, izjasnili su se da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Trojica svedoka saradnika su policijski službenici.

Miljković dodaje i da je zahtev advokata okrivljenih da im se ukine pritvor odbijen, te da će oni ostati u pritvoru do daljnjeg.

Miljković navodi da očekuje dugo suđenje budući da se vodi protiv 33 osoba, a o ishodu i dokazima tužilaštva još je rano izvlačiti zaključke, navodi.

„Još uvek je rano da to ocenjujemo, tek ćemo podneti prigovor na optužnicu, neki dokazi nam nisu prevedeni, što je tehnička greška tužilaštva za koju nam je rečeno da će brzo biti ispravljena i te izjave dostavljene“, rekao je za KoSSev.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je 18. maja optužnicu protiv 33 lica uhapšenih u sklopu višemesečne akcije sprovedene maja i oktobra prošle godine. Okrivljeni se terete za primanje mita, davanje mita, zloupotrebu službenog položaja, krijumčarenje robe i u pojedinim slučajevima, nelegalno posedovanje oružja. Većina okrivljenih, tačnije 25 od 38 uhapšenih, su policijski službenici.

Iako su se isprva ove osobe teretile i za krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, tužilac je naknadno odustao od ovog dela u najnovijoj optužnici.

Krivično delo “učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi”, ostalo je međutim, deo optužnice podignute protiv pet osoba iz Leposavića, a čije je suđenje odloženo 9. juna zbog toga što advokatima okrivljenih nije dostavljen prevod, javila je Zakletva za pravdu. Troje od pet okrivljenih u ovom predmetu su pripadnici i pripadnice Kosovske policije.

Povezani članci:

Miljković: Podignuta optužnica protiv još 33 lica uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“; Tužilac odustao od „učešća u organizovanoj kriminalnoj grupi“

Podignuta optužnica protiv pet osoba iz opštine Leposavić

Godina za nama: Kad policija hapsi policijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.