Vučić o sankcijama SAD Veselinoviću i Radoičiću: SNS nikada ni dinar nije dobila od Veselinovića

Srpska napredna stranka nikada nije ni dinara dobila od Zvonka ili Žarka Veselinovića, a ko jeste – to ne znam, kazao je večeras srpski predsednik u zgradi Predsedništva Srbije, komentarišući navode američkog ministarstva finansija koje je danas objavilo ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„)

Među ažuriranim imenima je 16 lica, od kojih 13 sa Kosova, a među kojima su i oni sa optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića, poput nekadašnjeg visokog zvaničnika Kosovske policije, Željka Bojića (na ovoj listi nalazi se čak i njegov sin) potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, srpskog biznismena Zvonka Veselinovića, njegovog brata –  Žarka, te više drugih biznismena sa Severa Kosova.

Ovo ministarstvo SAD označilo je Zvonka Veselinovića kao vođu kriminalne grupe i kao jednu od „najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu“, a dok su Milana Radoičića definisali kao člana iste grupe.

Navodi se da je Zvonko sa svojim bratom Žarkom imao dogovore sa političarima da pomognu pobedu na izborima. Oni su navodno finansirali kandidate, a za uzvrat su im političari omogućavali da mogu da se bave nelegalnim aktivnosti bez mešanja srpskih vlasti i nagradili ih najboljim infrastrukturnim ugovorima.

U dokumentu se ujedno navodi da je Veselinović „uključen u šemu podmićivanja velikih razmera sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije“.

Predsednik Srbije je danas na konferenciji za medije, na kojoj je saopštio da je Narodnoj skupštini vratio Zakon o eksproprijaciji zbog „sumanuto kratkih rokova“, potvrdio da je dobio „neformalni“ izveštaj američke ambasade. Kazao je da će „morati da razočara SAD“.

„Ni dinara nam nisu dali, niko od Veselinovića, što se tiče naše stranke, a kome su (dali), ne znam“, kazao je Vučić.

Tvdi da SNS ima „više nego dovoljno novca i to zahvaljujući državnim sredstvima i članarini.

„To su naši osnovni izvori i nikakve potrebe nemamo za bilo kakvim dodacima i bilo kakvim novcem, na bilo koji način“, dodao je Vučić.

Tvrdi da je zapravo američko ministarstvo finansija optužilo Veselinovića i Radoičića pre svega za ilegalnu trgovinu.

„Na kraju će se ispostaviti da ih optužuju zbog toga što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar“, kazao je Vučić.

Tvrdi da neće u sve to da ulazi dok ne pročita „šta stvarno piše“. Ukoliko utvrdi da postoje „neke ozbiljne optužbe“ na račun Veselinovića i Radoičića, srpski državni organi će ih i te kako ispitati, tvrdi.

Međutim, Vučić se plaši da će „takakv papir“ uskoro da dobije za „neke druge u regionu na mnogo višim funkcijama“, te pita – „hoćemo li tako da reagujemo?“

U svakom slučaju, predsednik može da čeka.

„Sve što dobijemo sa bilo kojim pokazateljem da je neko izvršio bilo koje krivično delo, naši nadležni organi će biti spremni da istog sekunda i u potpunosti to provere“, precizirao je Vučić.

Predsednik je danas upitan od strane novinara Stefana Cvetkovića o nezvaničnim navodima – da „postoje ozbiljne indicije da će uslediti akcija hapšenja navodnih ratnih zločinaca – Srba, te da se radi o ljudima koji se trenutno nalaze na Severu Kosova“.

Vučić tvrdi da nema ovaka saznanja, niti bilo koja vredna alarmiranja javnosti.

„Imali smo neka pomeranja njihovih jedinica pre nekoliko dana, ali nije bilo ništa ozbiljno da bismo morali na bilo koji način da alarmiramo javnosti ili svetsku zajednicu“, kazao je predsednik.

Podsetio je na jučerašnji sastanak kosovskog premijera sa visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljem, i zahvalio mu se što je Kurtiju kazao da bi trebalo da se ispuni sve što je dogovoreno u Briselu, uključujući i formiranje ZSO.

„Iako mu je to posao, želim da mu se zahvalim zbog toga što je bio vrlo korektan i rekao da moraju da se poštuju dogovori, da mora da se poštuje sve što je potpisano u Briselu. To je za mene vrlo važno, to je za mene jedna od ključnih stvari“, poručio je srpski predsednik.

Ipak, nada se da će neko u Prištini to konačno razumeti.

Vučić je na kraju današnje konferencije podsetio na predstojeći samit u okviru Otvorenog Balkana u Tirani, kazavši da je reč o važnom sastanku „jer će se izaći sa velikim i važnim dogovorima koji su napravljeni“.

„Ti dogovori praviće razliku za naše zemlje u odnosu na sve druge na Zapadnom Balkanu“, poručio je Vučić i najavio da će sastanak biti održan 20. ili 21. decembra.

SAD dale detalje o sankcionisanim Srbima sa Severa

SAD na listu sankcija dodale poznate Srbe sa Severa i njihove firmePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.