Za ratovanje u Siriji pripadnik ISIS-a sa Kosova dobijao 100$ mesečno, 4. uhapšeni za 10 dana

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Samo 100 dolara mesečno je plata koju je Skender Ćerimi (Skënder Qerimi) iz Uroševca dobijao za sedam godina provedenih u ratnim zonama u Siriji.

Kosovske vlasti su uz pomoć FBI pronašle dokaze da se Skender Ćerimi džihadu pridružio 2014. godine, a dve godine kasnije je uspeo da se priključi i odredu snajperista brigade „Dabik“.

Skender Ćerimi, poznatiji pod nadimkom „Abu Dher“, ovog leta je vraćen na Kosovo, zajedno sa još 10 ljudi koji su držani u logorima u Siriji.

Po dolasku u rodni Uroševac, ovog tridesetogodišnjaka je uhapsila kosovska policija  i on će zbog sumnje da je počinio krivično delo „organizovanje i učešće u terorističkoj grupi“ biti suočen sa optužnicom kosovskog tužilaštva.

Zbog krivičnog dela za koji se osumnjičeni tereti, suočava se sa kaznom od 5 do 10 godina zatvora.

U optužnici se takođe navodi da je Ćerimi, koji je otputovao u Siriju 27. juna 2014. godine, zajedno sa svoja dva saborca, takođe iz Uroševca , proglašen mrtvim u tamošnjim borbama.

KoSSev: Ovo će biti četvrta optužnica za manje od 10 dana dana na Kosovu koja je podignuta protiv optuženih za učestvovanje u ratovima u Siriji

Podignuta optužnica protiv bivšeg pripadnika ISIS-a sa Kosova

Podignuta optužnica protiv još jednog bivšeg pripadnika ISIS-a sa Kosova

Treća optužnica za sedam dana protiv pripadnika ISIS-a sa KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.