Radule Stević o sankcijama SAD: Poslujem legalno; 20 godina se nisam video sa Veselinovićem

Rad stovarište Radule Stević
FOTO: Stovarište “RAD 028” Zvečan/FB

„To su stvarno sulude priče“, kazao je večeras za KoSSev Radule Stević, vlasnik firme „Rad“ komentarišući odluku ministarstva finansija SAD koje ga je stavilo na listu lica pod američkim sankcijama i povezalo ga sa „organizovanom kriminalnom grupom Zvonka Veselinovića“.

Stević kaže da ne razume zašto su njemu i njegovoj firmi uvedene sankcije. Tvrdi da posluje legalno.

Stević se u odluci ove američke institucije povezuje sa tri firme – „D.O.O RAD 028 ZVEČAN“ koja je registrovana u Srbiji, kao i „RAD D.O.O.“ i „RADULE STEVIĆ B.I., P.T.P. RAD“ koje su registrovane na Kosovu.

RSE je ovog jutra pisao o firmi „RAD“ navodeći da je ona od avgusta 2018. godine do septembra 2021. godine dobila ukupno 61 tender u vrednosti od 5.6 miliona evra i to na projektima koji su finansirani iz budžeta kosovske vlade.

„Sve što sam radio, radio sam, i iza svakog svog posla stojim. Ja imam firmu registrovanu u kosovskom sistemu, plaćam redovno porez, ispravan sam i sto odsto čist“, kazao je za KoSSev Stević.

Ujedno mu, kaže, nije jasno kako su ga i zašto povezali sa Zvonkom Veselinovićem, te tvrdi da je reč o „čaršijskim pričama i da ljudi pričaju sve i svašta“.

Na pitanje da li misli da je ministarstvo finansija SAD donelo odluku o uvođenju sankcija na osnovu čaršijske priče – kaže da se sa Veselinovićem nije video već 20 godina.

„Mogu da pričaju šta god hoće, ja se sa Zvonkom Veselinovićem nisam video 20 godina i nikada nisam imao nikakve dodirne tačke sa njim, tako da su to stvarno sulude priče“, dodao je Stević.

Stević koji ima građevinsku firmu a koja je čest dobitnik tendera na Severu Kosova, kaže da je samo danas imao stotinu poziva albanskih firmi sa kojima sarađuje, te da ne očekuje da će to da se promeni.

„Svi znaju ko sam i šta sam, kako radim. Iza svakog svog projekta stojim, nema nijedan moj projekat da je pogođen i da nije odrađen. S obzirom na to da znaju svi ko sam i šta sam, mislim da ova odluka neće da oteža moje poslovanje“, kazao je Stević.

Prethodno je za KoSSev govorio i jedan od najpoznatijih privrednika sa Severa Kosova, Siniša Nedeljković, a koji se takođe od juče nalazi na listi lica koje su pod sankcijama SAD.

Kazao je da je reč o „gluposti koja ne može biti veća“.

On se takođe povezuje sa Zvonkom Veselinovićem. Međutim, i on za KoSSev tvrdi da nema nikakve veze sa njim i da ništa nisu zajedno radili, i takođe naglašava da posluje legalno. Za razliku od Stevića, Nedeljković je isto izrazio bojazan za reputaciju svog poslovanja kod dugogodišnjih mušterija, nakon vesti iz SAD.

Podsetimo, američko ministarstvo finansija objavilo je juče ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je 16 lica, od kojih 13 sa Kosova i to poznatih ljudi, i troje iz Salvadora.

Među ovim licima se pored Stevića nalazi i biznismen iz Zvečana Siniša Nedeljković, kao i Zvonko Veselinović, njegov brat – Žarko, Milan Radoičić, ali i nekadašnji visoki zvaničnik Kosovske policije, Željko Bojić i drugi.

Takođe, uz njihova imena je i spisak od 24 firmi sa kojima se povezuju, a koje su, sa izuzetkom dve, registrovane u srpskom, odnosno kosovskom sistemu. Ostale dve registrovane su u Bugarskoj i Hrvatskoj i povezuju se sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Pročitajte još:

Milionski tenderi preduzetnika sa severa Kosova kome su SAD uvele sankcije

SAD na listu sankcija dodale poznate Srbe sa Severa i njihove firme

Vučić o sankcijama SAD Veselinoviću i Radoičiću: SNS nikada ni dinar nije dobila od Veselinovića

SAD dale detalje o sankcionisanim Srbima sa SeveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.