Vlasnik Metala o sankcijama SAD: Veću glupost nisam čuo, nikakve veze nemam sa Veselinovićem

MEtal robna kuća
Preuzeto sa: http://dynamictrade.rs/

„Glupost da ne može biti veća koju sam za svojih 50 godina doživeo“, ovako je za KoSSev jedan od najpoznatijih privrednika sa Severa Kosova, Siniša Nedeljković prokomentarisao odluku ministarstva finansija SAD koje ga je stavila na listu lica pod američkim sankcijama i povezalo ga sa „organizovanom kriminalnom grupom Zvonka Veselinovića“. Naglašava da posluje legalno, ali i da brine kako će se ova odluka odraziti na imidž koji godinama uživa kod svojih mušterija.

Nedeljković se u dokumentu ministarstva finansija dovodi u vezu sa sedam privrednih subjekata od kojih su dva registrovana u srpskom, a pet u kosovskom sistemu.

Nedeljković inače vlasnik prve robne kuće na Severu Kosova nakon 1999. – Metal u Zvečanu, kaže za KoSSev da zapravo ima samo jednu firmu, a da je druga – „Izvor“, kako kaže, zatvorena još 2017. i praktično nije ni poslovala.

Među firmama sa kojima se Nedeljković povezuje su „Farma Izvor B.I.“ – registrovane u kosovskom i „Markom Metal Commerce D.O.O. Zvečan“ koja je registrovana u srpskom sistemu.

Nedeljković se povezuje i sa „Metal – robna kuća“ – firmom registrovanom pri srpskom, a potom i „P.P. Robna kuća metal B. I“, registrovanom pri kosovskom sistemu i „Robna kuća metal D.O.O“ takođe registrovane pri kosovskom sistemu.

Na listi se nalazi i firma „Siniša Nedeljković B.I, P.T.P. Metal“ u Zvečanu, kao i „SINIŠA NEDELJKOVIĆ I.B.“ u Štrpcu, registrovana u kategoriji Restorani i pokretne delatnosti usluživanja hrane“ i obe pri kosovskom sistemu.

Sa druge strane, tvrdi da nema nikakve veze sa Zvonkom Veselinovićem, koji je u odluci Ministarstva finansija SAD označen kao vođa kriminalne grupe.

„S njima nikakve veze nemam i nisam ništa radio. Znamo se 20 godina i ne mogu da kažem da ih ne poznajem, ali što se tiče povezanosti, isto kao ja i vi“, kazao je Nedeljković novinaru KoSSev portala.

Tvrdi da ne zna otkud američkim vlastima takva informacija i da mu nije jasno kako je do toga došlo da se on nađe na listi ministarstva finansija SAD.

U međuvremenu za KoSSev je govorio i Radule Stević, vlasnik firme „Rad“, koji takođe tvrdi da posluje legalno i da ne razume zašto se on i njegova firma nalaze na listi SAD. Tvrdi da se sa Veselinovićem, sa kojim ga Amerika povezuje, nije video 20 godina.

Opširnije o tome u posebnoj vesti.

„Što se mene tiče i mojih firmi, to je najveća glupost koju sam čuo i demantujem po svakom osnovu. Stvarno nemam reči, kakva budalaština“, podcrtao je Nedeljković.

Ujedno dodaje da ni sa kim nije razgovarao, a niti želi da to učini, te podcrtava da posluje legalno i da ispunjava svoje obaveze.

„Niti me ko dira, niti ima potrebe. Knjige poreske sada sam radio, sad mi je robna kuća bila u kontroli, platio sam porez – sve je uredno. Firma posluje apsolutno legalno i to može da se proveri u poreskim knjigama“, poručio je Nedeljković.

Kazao je i da usled pandemije njegova firma slabije posluje, ali i da će to dodatno da se odrazi usled toga što će, kako kaže, „sada svaki čovek da se pita – šta je sada ovo“.

„Radi opstanka i ostanka još teži dani dolaze“, zaključio je Nedeljković.

Podsetimo, američko ministarstvo finansija objavilo je juče ažurirani spisak lica pod američkim sankcijama („OFAC’s SDN List„). Radi se o listi Kancelarije za kontrolu strane imovine. Među ažuriranim imenima je 16 lica, od kojih 13 sa Kosova i to poznatih ljudi, i troje iz Salvadora.

Među ovim licima se pored Siniše Nedeljkovića, Zvonka Veselinovića, njegovog brata -Žarka i Milana Radoičića, nalaze i nekadašnji visoki zvaničnik Kosovske policije, Željko Bojić, kao i biznismeni među kojima su braća Radisavljević, a od kojih se jedan nalazi na poternici Kosovske policije u vezi sa akcijom od 13. oktobra na Severu.

Takođe, uz njihova imena je i spisak od 24 firmi sa kojima se povezuju, a koje su, sa izuzetkom dve, registrovane u srpskom, odnosno kosovskom sistemu. Ostale dve registrovane su u Bugarskoj i Hrvatskoj i povezuju se sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Pročitajte još:

Milionski tenderi preduzetnika sa severa Kosova kome su SAD uvele sankcije

SAD na listu sankcija dodale poznate Srbe sa Severa i njihove firme

Vučić o sankcijama SAD Veselinoviću i Radoičiću: SNS nikada ni dinar nije dobila od Veselinovića

SAD dale detalje o sankcionisanim Srbima sa SeveraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.