Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Specijalizovano tužilaštvo Kosova uhapsilo je danas Saljiha Mustafu, civilnog zvaničnika Ministarstva odbrane i bivšeg šefa obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa, na osnovu naloga za hapšenje. Mustafi je potvrđena optužnica koju je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Mustafu u ovom trenutku prebacuju u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu gde će njegovo prvo pojavljivanje biti pred sudijom za prethodni postupak.

Nove informacije o ovom predmetu biće dostavljene u narednom periodu, stoji u saopštenju Tužilaštva. Međutim, nema drugih informacija u vezi sa čim je podignuta optužnica protiv njega.

Potom se oglasila i misija EULEX potovrdivši da je pružala logističku i opertivnu podršku prilikom hapšenja Mustafe.

„EULEX je pružio operativnu i logističku podršku SPO u skladu sa njegovim mandatom i u skladu sa kosovskim zakonodavstvom“, saopšteno je u kratkoj objavi EULEX-a na Tviteru.

Saljih Mustafa bio je starešina „OVK“ u operativnoj zoni Lab tokom rata. Sredinom oktobra prošle godine dobio je poziv Tužilaštva za saslušanje, ali tada nije saopšteno bilo kada će i u kom svojstvu biti ispitan.

Kako su ranije kosovski mediji pisali o njemu, „Pokretu za nacionalno oslobođenje“ pristupio je 1988. godine, a ovaj pokret vodili su Afrim Žitija, Fahri Fazlji i Fadilj Vata.

Srpske vlasti su ga uhapsile 1993. godine i osudile na pet godina zatvora, a po izlasku iz zatvora pridružio se OVK, i to tako što je organizovao i razmeštao ove jedinice u regionu Prištine, Kosovske Kamenice, Obilića, Gnjilana i Vitine.

Mustafa je bio saradnik Bahrija Fazljija, Agrona Rahmanija, Iljira Konuševca, Raifa Ćeljesa, Fatmira Humolija, Ise Kastratija i mnogih drugih ličnosti „OVK“.

Posle rata bio je šef obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa i bio je savetnik tadašnjem kosovskom premijeru i bivšem ministru KBS-a, Agimu Čekuu.

Javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“. Štaviše, od skora fajlove su počele da objavljuju i pojedini mediji. Tako je poznata albanska TV stanica TopChannel od skora počela da objavljuje dokumenta za koja navodi da su poverljiva i da su ovom mediju navodno dostavljena iz Specijalnog tužilaštva.

Za to vreme Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo do prekjuče, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

I dalje, međutim, nema potvrde da li je zaista došlo do curenja dokumenata iz ovog suda, i to u vreme kada se očekuje moguće podizanje prvih optužnica.

O ovim događajima više pročitajte u sledećim vestima:

Šest novih sudija u Hagu, navodni poverljivi haški spisi u medijima

„Udruženje OVK“: Dostavljeni predlozi optužnica protiv Veseljija i Tačija; U trenutku dostave prisutan bio i Nemački KFOR

Nasim Haradinaj: Specijalni sud – srpska kuhinja, doveli smo do toga da zamenik tužioca podnese ostavku

Haradinaj zabrinut zbog „zlonamernog spektakla u vezi sa dosijeima“

Istražitelji Specijalizovanog tužilaštva preuzeli drugu turu dokumenata dostavljenih Udruženju ratnih veterana „OVK“

Udruženje veterana „OVK“: „Munja 2“ dostavio nova dokumenta Specijalnog suda

Haradinaj: U dosijeima Specijalnog suda videli smo imena ljudi koji su radili sa Srbijom

Kosovsko tužilaštvo: Specijalno tužilaštvo u Hagu istražuje slučaj 4.000 dosijea

Vukčević smatra neverovatnim da su dosijei Specijalnog tužilaštva procureli

„Dosijei Specijalnog suda“: Nepoznata osoba donela, nepoznati „istražitelji“ odneli

Koljići sumnja u istinitost „datoteka“: Ukoliko bi one procurile iz Specijalnog suda, bio bi to skandal nezabeležen u svetu

Gazeta: Istražitelji EULEX-a odneli „fajlove Specijalnog suda“ iz sedišta „Udruženja ratnih veterana OVK“

Gucati: Osoba sa naočarima i kapom donela u našu kancelariju 4.000 dosijea Specijalnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.