Tahiri: Partije kažu da žele izbore, a zapravo nisu spremni, zašto ne raspuste skupštinu?

Foto: Koha

Kosovske političke partije tvrde da su spremne za izbore, ali nijednoj izbori ne odgovaraju sada inače bi već raspustili skupštinu, rekao je za Kohu analitičar Ramuš Tahiri.

Više od nedelju dana nakon ostavke kosovskog premijera, u Prištini nije jasno da li će i kada doći do vanrednih izbora.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, najavio je da će u skladu sa ustavnim nadležnostima i obavezama otpočeti proces konsultacija sa parlamentarnim partijama sledeće nedelje.

Inače je Hašim Tači bio oštro kritikovan ovih dana, pripisuje mu se to da odlaže konsultacije kako bi PDK tajnim dogovorima prikupila podršku za novog mandatara i time izbegli izbore.

Međutim, politički analitičar, Ramuš Tahiri deo krivice za odlaganje razrešenja situacije nastale ostavkom Ramuša Haradinaja vidi i u političkim partijama.

On tvrdi da nema spremnosti među političkim partijama da idu na izbore, jer da su na to spremni, već bi sazvali vanrednu sednicu skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – raspuštanjem skupštine. Pozvao je partije koje su pre ostavke Haradinaja prikupljale podršku za izglasavanje nepoverenja Haradinajevoj vladi da podnesu zahtev za sednicu za raspuštanje skupštine.

Za raspuštanje Skupštine Kosova potrebno je dve trećine glasova poslanika, odnosno 80 glasova, dok je za odobravanje novog mandatara i samim tim vlade, potreban 61 glas trenutnog saziva Skupštine Kosova.

Izuzev raspuštanja skupštine, do raspisivanja izbora može doći i ukoliko vladajuća koalicija preda mandate.

„Oni moraju reći da vladajuća koalicija nema predlog za drugog kandidata za premijera i zatražiti da zemlja ide na izbore“, objasnio je Tahiri za Kohu.

Za ovu, drugu opciju izlaska iz novonastale situacija postoji rok, upozorava analitičar Ramuš Tahiri. On navodi da između konsultacija vladajuće koalicije i kosovskog predsednika i ostavke premijera ne sme proći više od 15 dana.

„Predsednik je morao da ih pozove i oni su od roku od 15 dana morali da daju predlog. Ukoliko u roku od 15 dana ne podnesu predlog ili ih ne pozove predsednik onda je predsednik prekršio procedure. Ukoliko nema novih kandidata da zamene Haradinaja koji će biti izglasan u skupštini  jer treba da dobije 61 glas onda će predsednik raspisati nove  izbore“, kaže on, prenosi Koha.

Povezani članci:

Gazeta Blic: „Tajni“ plan Tačija i PDK da spreče nove izbore

RTK: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Kosovske partije se ubrzano spremaju za izbore, mnoge se izjasnile po pitanju mogućih koalicija

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog 

Tači najavio konsultacije sa političkim partijama za sledeću nedelju

Ramuš Haradinaj imenovao još dva savetnika i nastavlja da prisustvuje javnim događajima u svojstvu premijera

Haradinaj danas predsedavao vladom, brojne kritike na račun navodnog neustavnog delovanja kosovskog premijera u ostavci

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.