Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Foto: Koha

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, podneo je juče neopozivu ostavku na ovu funkciju. Kako tvrdi, na ovaj potez se odlučio nakon što je od Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu dobio poziv na ispitivanje i to u svojstvu osumnjičenog. Hoće li Tači odmah raspisati nove izbore ili pre toga ponuditi mandat drugoj osobi glavno je pitanje u ovom trenutku, a koje se može odraziti i na odluku o taksama, ali i na nastavak dijaloga, odnosno vremenskog okvira u kom bi do ovih razvoja moglo doći.

I informacija o ostavci, ali i vest da je kosovski premijer dobio poziv od Kancelarije specijalnog tužilaštva u Hagu šokirali su juče kosovsku javnost. U toku kasnog popodneva a nakon konferencije tokom koje je vidno uzrujani Haradinaj i zaplakao, pristigle su brojne reakcije političkih aktera na Kosovu koji su uglavnom slali poruke podrške kosovskom premijeru.

U objavi na svom Fejsbuk nalogu, Haradinaj je rekao i da je nepravedan pritisak međunarodne zajednice da plati cenu Srbije za priznanje.

„Podela Republike Dodik je preskupa za Kosovo i za stabilnost regiona“, napisao je.

Pored greške koju međunarodna zajednica pravi insistirajući na ceni za priznanje, tu je i greška kosovskih lidera koji „nisu podržali legitimnost odluke o taksama prema Srbiji“.

On ostaje pri stavu da je cena Kosova za „međusobno priznanje“ treba da bude slobodno tržište, ne „podela Republike Dodik“.

U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, kosovski predsednik, Hašim Tači, pre raspisivanja vanrednih izbora može u konsultaciji sa vladajućom koalicijom i vodećim parlamentarnim partijama predložiti novog mandatara, koji, ukoliko bude bio prihvaćen, može formirati novu vladu, ali bi u tom slučaju izbori bili izbegnuti, a sastav Skupštine ostao isti.

Upravo o ovakvoj opciji izmene vlade bez izbora govorilo se tokom prva dva meseca 2019. kada su pritisci na Haradinaja da ukina takse bili najveći, ipak, njegova se vlada održala do juče, iako je u trenutku kada je podneo ostavku kosovska opozicija bila blizu prikupljanja podrške za izglasavanje nepoverenja Haradinajevoj vladi.

Međutim, ova opcija za sada deluje manje izvesna. Mandat bi trebalo biti ponuđen koaliciji koja je na prethodnim izborima osvojila najviše glasova, što je u ovom slučaju PAN koalicija čiji je deo i partija Ramuša Haradinaja.

Ipak, na jučerašnjoj konferenciji za štampu, sada već bivši kosovski premijer, poručio je da se njegovom ostavkom „mandat vraća narodu“ čime je implicitno poručio da više nije član PAN koalicije, te da AAK želi da ide na izbore.

„Sada je odgovornost na predsedniku da otpočne konsultacije za nove izbore. Ponovo ću se ponuditi na poverenje narodu. Nisam optužen, ali ću biti ispitan. I ja i moja partija ćemo učestvovati na izborima. Ali nisam mogao da ostanem na mestu šefa vlade jer bih time naudio Kosovu“, rekao je na konferenciji, prenosi Koha.

Novi izbori u ovom trenutku svakako odgovaraju Haradinajevoj AAK. Haradinaj je trenutno na vrhuncu svoje popularnosti i na njega se gleda kao na osobu koja je izdržala pritisak i sedam meseci nije ukinuo odluku o taksama. Istovremeno, ono što se doživljava kao politička priroda poziva Specijalnog tužilaštva koji je primio u ovom trenutku će izvesno doprineti njegovoj popularnosti kao i hapšenje u Kolmaru po srpskoj poternici 4. januara 2017. Međutim, imajući u vidu ranije spekulacije kosovskih medija da ovo tužilaštvo istražuje i posle ratna ubistva Albanaca, moguće je da će se ovoga puta Haradinaj istraživati za zločine koji nemaju veze sa Radonjićkim jezerom. U prvom redu, tu su navodi o umešanosti porodice Haradinaj u ubistvo braće Musaj 1999. zbog čega je Haradinajev brat bio osuđen i proveo više godina u zatvoru.

Podršku novom mandataru bi mogle da pruže druge parlamentarne partije, međutim, već koliko sinoć, najveća među njima, opoziciona LDK se izjasnila da ne želi da bude deo tehničke vlade, već da želi nove izbore.

„Od današnjeg dana zemlja je u izborima. Tehnička vlada je uvreda za LDK“, rekao je lider ove partije, Isa Mustafa i zatražio od Tačija da otpočne proces konsultacija sa političkim partijama o datumu novih izbora.

I treća po veličini parlamentarna partija, Samoopredeljenje, poručuje da ne želi da „improvizuje“, već da želi nove izbore.

„Takve improvizacije (prim. red. tehnička vlada) nisu rešenje, već problem. Ne želimo probleme“, rekao je Kurti, javlja Gazeta Express. Kurti je najavio da će njegova partija nastaviti da koordiniše i komunicira sa LDK.

U korist izbora izjasnile su se i manje partije, poput PSD i NISMA-e.

Bez glasova LDK ili Samoopredeljenja, rekonstrukcija vlade je teško zamisliva.

U tom slučaju, dolazi do raspuštanja Skupštine i počinje da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik, Hašim Tači, mora da raspiše nove opšte izbore. Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.

Do nove konstitutivne sednice skupštine i formiranja vlade može proći i više meseci, a u tom periodu, ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH kao ni, posledično, nastavak dijaloga, nije izvestan.

Tako je i Haradinaj kao jednu od poslednjih poruka koje je juče poslao u funkciji premijera rekao da će takse i dalje biti na snazi. Pored toga, kako je nakon jučerašnjeg sastanka sa svojom partijom poručio Haradinaj, iza njegove vlade ostala je i „Vojska Kosova“ koja će se dalje razvijati, ali i Trepča koja je spremna za investicije.

Pročitajte još:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i vest o pozivu Specijalnog suda

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.