Džuda: Male su šanse da će se dijalog Beograda i Prištine obnoviti ove godine

Male su šanse da će se dijalog Beograda i Prištine obnoviti tokom ove godine, ocenio je britanski novinar i poznavalac prilika na Kosovu i u regionu Tim Džuda, prenosi Koha.

„Jednostavna matematika pokazuje da je veoma neverovatno da će se dijalog nastaviti pre iduće godine. Ako se izbori na Kosovu održe na jesen, biće potrebno verovatno nekoliko meseci da se formira nova vlada, a u to vreme i Srbija će ući u izborni period“, rekao je Džuda.

Zbog toga, čak i da se pitanje tarifa ukloni sa pregovaračkog stola, „ne vidim da bi nešto moglo da se dogodi u dužem vremenskom periodu“, dodao je on.

Džuda je ocenio da je gubljenje vremena loša vest i podsetio da je i posle 20 godina od kraja rata, Kosovo i dalje zarobljeno svojim nasleđem.

Odnosi Francuske i Nemačke u istom vremenskom periodu, 1965. godine, promenjeni su na neverovatan način za prethodne generacije, a to je, kako je istakao Džuda, u velikoj meri učinjeno zahvaljujući vizonarstvu njihovih lidera.

Ne mislim da to imamo i ovde, zaključio je Džuda.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.