Gazeta Blic: „Tajni“ plan Tačija i PDK da spreče nove izbore

Foto: Balkanplus.net

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj najavio je u petak da će podneti ostavku na mesto premijera, a u ponedeljak je pisma ostavke i zvanično prosledio kosovskoj skupštini i predsedniku. Ipak, Tači još uvek nije pozvao parlamentarne partije na konsultacije oko narednih koraka, a kako izveštava Gazeta Blic, do tog, kako oni vide, odlaganja, došlo je zbog tajnog plana Tačija i Kadrija Veseljija da spreče nove izbore.

Neimenovani izvori Gazete Blic tvrde da Veselji i Tači traže pravne i ustavne opcije da izbegnu izbore.

U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, kosovski predsednik, Hašim Tači, pre raspisivanja vanrednih izbora može u konsultaciji sa vladajućom koalicijom i vodećim parlamentarnim partijama predložiti novog mandatara, koji, ukoliko bude bio prihvaćen, može formirati novu vladu, ali bi u tom slučaju izbori bili izbegnuti, a sastav Skupštine ostao isti.

I Tači i Veselji imaju jake razloge da žele da izbegnu izbore, dalje tvrdi izvor. Tači pre svega želi da što pre nastavi pregovore sa Beogradom i ukine takse, a Veselji „plaši izbora“ jer su rezultati anketa o popularnosti stranaka u glasačkom telu „sve gore“ za PDK.

Hašim Tači je podršku za traženje novog mandatara za formiranje vlade već zatražio od partija koje predstavljaju nevećinske zajednice, a „preko svojih ljudi“ je prišao i drugim partijama. Rezervni plan kosovskog predsednika, ukoliko ne prikupi podršku za novog kandidata za premijera je da oformi tehničku vladu. Međutim, izvor Gazete Blic ne objašnjava kako bi PDK sprečio raspuštanje Skupštine Kosova.

Slično ovim navodima, i urednik prištinske Kohe, Agron Bajrami je u objavi na svom Tviter profilu tri dana nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku, na osnovu nezvaničnih izvora iz političkih krugova preneo sledeću informaciju – “zapadni ambasadori ne žele izbore, LDK se podstiče da se pridruži vladi i da da premijera, a predsedniku je neophodna vlada koja može da obavi prljav posao (dijalog i takse)”.

Velika većina partija na Kosovu, uključujući i PDK, javno se izjasnila da u korist novih izbora.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj najavio je u petak da podnosi ostavku zbog poziva Kancelarije specijalnog tužioca da u Hagu da iskaz u svojstvu osumnjičenog. On će danas biti ispitan.

Inače, prema takođe nezvaničnim izvorima RTK iz predsedništva, nove izbori su planirani za 8. septembar.

Povezani članci:

RTK: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Kosovske partije se ubrzano spremaju za izbore, mnoge se izjasnile po pitanju mogućih koalicija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.