Kosovske partije se ubrzano spremaju za izbore, mnoge se izjasnile po pitanju mogućih koalicija

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

Neposredno nakon nepotvrđene vesti RTK da će se sledeći parlamentarni izbori na Kosovu organizovati 8. septembra, kosovske parlamentarne partije ubrzano dovršavaju procese unutrašnjih izbora i razmišljaju o koalicijama.

AAK neće u koaliciju sa PDK, LDK i Samoopredeljenjem

Sada već bivši kosovski premijer, Ramauš Haradinaj, izjavio je sinoć u intervjuu za T7 da, za sada AAK ide sama na izbore. Ipak ne isključuje mogućnost saradnje sa PSD, prenosi Gazeta Express.

„Otvoreni smo za partnerstvo sa PSD na predstojećim izborima. Nismo zainteresovani za koaliciju sa PDK, LDK i Samoopredeljenjem“, rekao je Haradinaj.

Inače, ova partija je najoštrija u stavu protiv mogućnosti rekonstruisanja vlade u sklopu istog saziva Skupštine, odnosno izbegavanja izbora. Od dana kada je najavio svoju ostavku, Haradinaj insistira na raspisivanju izbora.

On navodi i da će se, ukoliko se iz Haga vrati bez optužnice, kandidovati za premijera na predstojećim izborima. Smatra da to ne bi predstavljalo „dupli standard“.

„Ukoliko ne podignu optužnicu, ja ću tražiti nazad svoje radno mesto zato što sam mandat vratio narodu i smatram da imam pravo da ga jednog dana ponovo zatražim“, naveo je Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

Haradinaja pojedini politički predstavnici u Prištini optužuju da je ostavku podneo kako bi „izigravao žrtvu pravosudnog sistema“ i ocenjuju da nije dosledno to što je uprkos ostavci, zbog, kako je sam objasnio, želje „da zaštiti državu Kosovo“, ipak nastavio da kampanjom i promocijom sebe i stranke.

„Njegova uključenost u kampanji pokazuje da on igra sopstvenu političku igru“, mišljenje je poslanika LDK, Dritona Seljmanaja.

Podsećamo, eventualni povratak Haradinaja iz Haga ove nedelje ne znači da protiv njega neće biti podignuta optužnica u narednom periodu.

PDK formira izborne štabove

Iako se još uvek čeka na sastanak kosovskog predsednika sa liderima parlamentarnih stranaka u vezi sa koracima koje treba preduzeti nakon Haradinajeve ostavke, aktivnosti većih parlamentarnih partija ukazuju na ubrzane pripreme za izbore.

Lider PDK, Kadri Veselji, sastao se juče sa šefovima ogranaka ove partije i poručio da je ova, druga po veličini parlamentarna partija, spremna za izbore i da u iste ulazi sa namerom da odnese pobedu.

„Datum izbora mora biti zakazan što je pre moguće. Mi smo završili proces unutrašnjih izbora koji je ojačao PDK, i spremni smo za izbore kao nikada do sada“, rekao je Veselji, prenosi RTK.

Malo informacija o namerama Srpske liste

Iz Srpske liste za sada nema informacija o planovima ove partije za predstojeće izbore. Do sada su samo dali ocenu da će predstojeća kampanja biti „borba između političkih predstavnika kosmetskih Albanaca ko će pokazati veću mržnju prema Srbima na KiM i Srbiji“.

Međutim, iz Srpske liste su saopštili i da su spremni „na još jaču borbu za opstanak i ostanak na svojim vekovnim ognjištima“ što se može protumačiti kao namera ove političke opcije da učestvuje na predstojećim izborima.

 

LDK i dalje bira novog lidera

Dok je PDK okončao proces unutrašnjih izbora, najveću parlamentarnu partiju na Kosovu, LDK, vest o ostavci premijera i najava mogućih izbora zatekla je u nezgodnijem trenutku, odnosno usred višemesečnih unutrašnjih izbora koji su u pojedinim opštinama doveli i do fizičkih sukoba partijskih kolega.

Stoga je tokom vikenda bilo brojnih spekulacija o ubrzanom završavanju ovog procesa, pa su mediji pisali da će se dosadašnji dugogodišnji lider LDK, Isa Mustafa povući iz trke za predsednika i to u korist Agima Velijua, a da će kandidat za premijera ove partije na predstojećim izborima biti Ljufti Haziri.

Upravo je Haziri komentarisao mogućnost formiranja koalicije sa Samoopredeljenjem.

„Kurti je zaključio da dve stranke treba da sarađuju na političkom i nivou parlamentarnih grupa. Međutim, organi LDK su politički organi koje će odlučiti o tome kako ćemo krenuti dalje. Saradnja između dve strane postoji, mi se koordinišemo po pitanjima koja nas ujedinjuju, a ne onima koji nas razdvajaju „, rekao je on, prenosi Insajderi.

Koalicija AKR i Samoopredeljanja?

Tokom jučerašnjeg dana i lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti je boravio u Južnoj Mitrovici gde je tražio podršku građana za predstojeće izbore. Tom prilikom se sastao i sa gradonačelnikom Južne Mitrovice i potpredsednikom Pacolijeve AKR, Agimom Bahtirijem, koji je od Kurtija zatražio da ove dve partije oforme predizbornu koaliciju, javlja Insajderi.

„Ja sam u AKR i snažan sam u AKR, nadam se da ćemo se kretati napred u pravcu stvaranja jedne političke sile koju mi istražujemo, nadam se da ćemo ponovo biti u vladi ali ne u ovoj vladi, kojoj se od početka protivim. Napravićemo jednu drugačiju vladu, koja će, nadam se, biti za dobrobit građana Kosova. Tražim koaliciju AKR-VV, siguran sam da će me svi poslušati, u suprotnom ja ću uzeti jedan deo AKR i krenuću u tom pravcu“, rekao je Bahtiri u Kancelariji za Žalbe RTV Dukađini.

PSD sama na izbore

Socijal-demokratska partija, s druge strane, najavila je da će na predstojeće izbore izaći sama.

„Sada ima već godinu dana kako je PSD intenzivno radila na formiranju ogranaka i pod-ogranaka na čitavoj teritoriji Kosova. Imamo izuzetne rezultate u poređenju sa većinom velikih partija na Kosovu“, tvrdi poslanik ove političke opcije Frešer Krasnići, prenosi Insajderi.

Kaže još i da je PSD odlučan da na predstojeće izbore ide sam, ali da „neće nikome zatvarati vrata“. Ipak, ova partija ima crvene linije, smatraju da PDK treba da ostane u opoziciji.

„PSD smatra da PDK treba da ode u opoziciju. Taj stav zasnivamo na činjenici da je PDK jedan od entiteta odgovornih za situaciju u kojoj se Kosovo sada nalazi“, rekao je.

PSD, koju inače predvodi gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti do sada nije imala prilike da učestvuje na parlamentarnim izborima. Iako njihova poslanička grupa ima 12 poslanika, ta grupa nastala je tek nakon poslednjih parlamentarnih izbora 2017, kada se 12 poslanika samoopredeljenja odvojilo od ove stranke i formiralo novu parlamentarnu grupu a potom i partiju.

Ipak, ovo će biti prvi put da ova partija izmeri svoj realni udeo u glasačkom telu.

Pročitajte još:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i vest o pozivu Specijalnog suda

RTK: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Kosovski mediji: Mustafa se povlači iz trke za predsednika LDK; Haziri kandidat za novog premijera?

Koha: Eskalacija sukoba u ograncima LDK

Gazeta Express: Tuča u ogranku LDK u MitroviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.