RTK: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Vlada Kosova
Vlada Kosova

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vanredni izbori održaće se 8. septembra, kažu izvori iz Predsedništva Kosova.

Prema njihovim rečima, predsednik Tači je odlučio, u skladu sa ustavnim i pravnim rokovima, da raspiše vanredne izbore 8. septembra, prenosi RTK.

KoSSev: Sa druge strane urednik prištinske Kohe, Agron Bajrami u objavi na svom Tviter profilu tri dana nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku, na osnovu nezvaničnih izvora iz političkih krugova  situaciju vidi sasvim drugačije – “zapadni ambasadori ne žele izbore, LDK se podstiče da se pridruži vladi i da da premijera, a predsedniku je neophodna vlada koja može da obavi prljav posao (dijalog i takse)”.

KoSSev: Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, podneo je u petak neopozivu ostavku na ovu funkciju. Kako je izjavio, na ovaj potez se odlučio nakon što je od Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu dobio poziv na ispitivanje i to u svojstvu osumnjičenog.

I informacija o ostavci, ali i vest da je kosovski premijer dobio poziv od Kancelarije specijalnog tužilaštva u Hagu šokirali su kosovsku javnost.

U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, kosovski predsednik, Hašim Tači, pre raspisivanja vanrednih izbora može u konsultaciji sa vladajućom koalicijom i vodećim parlamentarnim partijama predložiti novog mandatara, koji, ukoliko bude bio prihvaćen, može formirati novu vladu, ali bi u tom slučaju izbori bili izbegnuti, a sastav Skupštine ostao isti.

Mandat bi trebalo biti ponuđen koaliciji koja je na prethodnim izborima osvojila najviše glasova, što je u ovom slučaju PAN koalicija čiji je deo i partija Ramuša Haradinaja.

Ipak, na konferenciji za štampu održanoj u petak, sada već bivši kosovski premijer, poručio je da se njegovom ostavkom „mandat vraća narodu“ čime je implicitno poručio da više nije član PAN koalicije, te da AAK želi da ide na izbore.

Podršku novom mandataru bi mogle da pruže druge parlamentarne partije, međutim, najveća među njima, opoziciona LDK se izjasnila da ne želi da bude deo tehničke vlade, već da želi nove izbore.

„Od današnjeg dana zemlja je u izborima. Tehnička vlada je uvreda za LDK“, rekao je lider ove partije, Isa Mustafa i zatražio od Tačija da otpočne proces konsultacija sa političkim partijama o datumu novih izbora.

I treća po veličini parlamentarna partija, Samoopredeljenje, poručila je da ne želi da „improvizuje“, već da želi nove izbore.

„Takve improvizacije (prim. red. tehnička vlada) nisu rešenje, već problem. Ne želimo probleme“, rekao je Kurti. Kurti je najavio da će njegova partija nastaviti da koordiniše i komunicira sa LDK.

Bez glasova LDK ili Samoopredeljenja, rekonstrukcija vlade je teško zamisliva.

U tom slučaju, dolazi do raspuštanja Skupštine i počinje da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik, Hašim Tači, mora da raspiše nove opšte izbore. Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja Skupštine.

Do nove konstitutivne sednice skupštine i formiranja vlade može proći i više meseci, a u tom periodu, ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH kao ni, posledično, nastavak dijaloga, nije izvestan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.