Ramuš Haradinaj imenovao još dva savetnika i nastavlja da prisustvuje javnim događajima u svojstvu premijera

Ramuš Haradinaj
Foto KoSSev

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji je u petak posle podne najavio da daje ostavku na mesto premijera jer je pozvan od strane Specijalnog suda da svedoči u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine je dan pre iste najave imenovao još dva zamenika ministra, prenela je Koha.

U pitanju su Kadri Kastrati, koji je imenovan za zamenika ministra odbrane, i Muzijena Seljmanin, zamenica ministra poljoprivrede. Oni su bili predloženi pre nego što je Haradinaj podneo ostavku na sastanku vlade, saznaje Koha.

Podsetimo, vlada premijera Haradinaja je bila često na meti kritika zbog velikog broja savetnika i zamenika ministara. Svojevremeno je bivši kosovski ambasador u Londonu, Muhamet Hamiti regovao na vest da samo Haradinaj ima čak 35 savetnika, od kojih su 11 zamenici ministara i uporedio je Vladu Kosova sa Vladom koju je predvodio David Kameron.

Iako je kosovski premijer najavio ostavku u petak posle podne, vlada nastavlja neometano da funkcioniše u tehničkom mandatu, a Haradinaj i dalje obavlja svoje premijerske dužnosti. Međutim, tokom vikenda Haradinaj je učestvovao i na više javnih događaja i komemoracija, što pojedini u Prištini smatraju licemernim.

Haradinaja pojedini politički predstavnici u Prištini optužuju da je ostavku podneo kako bi „izigravao žrtvu pravosudnog sistema“ i ocenjuju da nije dosledno to što je uprkos ostavci, zbog kako je sam objasnio, želje „da zaštiti državu Kosovo“, ipak nastavio da kampanjom i promocijom sebe i stranke.

„Njegova uključenost u kampanju pokazuje da on igra sopstvenu političku igru“, mišljenje je poslanika LDK, Dritona Seljmanaja, prenosi Gazeta Express.

„To Haradinajeva propagandna manipulacija za jačanje njegove uloge“, tvrdi s druge strane analitičar Beljulj Bećaj i dodaje da dok njegova ostavka ne bude zvanično odobrena od strane parlamenta, on može koristiti ovaj vakuum za svoje svrhe, prenosi Koha.

Sam Haradinaj je optužbe da je njegova ostavka politička kalkulacija nazvao sramnim i rekao da mu je po „prvi put u životu drago što njegov otac, Himlji Haradinaj nije živ“, prenosi Gazeta Blic.

Inače, juče je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zvanično dostavio Skupštini pismo ostavke. Pismo ostavke je odmah prosleđeno članovima Predsedništva Skupštine i predsednicima parlamentarnih grupa, prenosi Gazeta Express.

Vidi još:

Vlada Velike Britanije ima ukupno 68 savetnika, a samo kosovski premijer ih ima 35

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.