Kljan: Tači stigao u Hag

Tači
Foto: KoSSev

Kosovski predsednik Hašim Tači već je stigao u Hag kao gost Specijalnog tužilaštva radi saslušanja, javio je upravo Kljan Kosova.

Najavu da će u ponedeljak, 13. jula, otputovati u Hag, Tači je prethodno objavio putem svoje Fejsbuk stranice.

Kljan Kosova iz svojih pouzdanih izvora saznaje da se on navodno već tamo nalazi.

Upravo je održan i sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kojim je predsedavao premijer Avdulah Hoti, na kome je razmatrana mogućnost proglašenja vanrednog stanja zbog širenja Covid-19, a na kojem Tači nije bio prisutan.

On je navodno već oko 15:00 napustio aerodrom u Tirani kako bi sutra bio saslušan u Hagu, gde će ga braniti britanski advokat Džefri Najs.

Tači je za poslednja dva meseca pet puta posetio Albaniju, a samo u junu bio je četiri, puta, navodeći da se uglavnom radi o privatnim posetama, kako su nedavno javili kosovski mediji.

Podsetimo, 24. juna 2020. Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je da se Tači i lider PDK Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su još krajem marta podneli Specijalnom sudu na potvrdu.

Tači, Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, prema optužnici, terete se za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Štaviše, ovaj sud je dva zvaničnika optužio tada da su sve vreme ometali i podrivali rad ovog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima.

Advokat: Dva moguća razloga zbog kojih je Tači sutra u Hagu

U izjavi za Kohu, prištinski advokat, Arianit Koci, kritikovao je netransparentnost kosovskog predsednika za kog kaže da je trebalo da iznese više detalja o tome zašto odlazi u Hag. Sam Koci smatra da za to postoje dva razloga – ili se odaziva pozivu sudije za prethodni postupak ili će biti saslušan zbog navoda o ometanju rada suda.

„Tači je možda pozvan na zahtev sudije za prethodni postupak da se izjasni o optužnici, što je predviđeno pravilom 86, ali postoji i druga opcija – da je g. Tači sada pozvan zbog krivičnog dela koje nema nikakve veze sa ratnim zločinima koji spadaju u nadležnost Specijalizovanih komora. To se direktno odnosi na javno saopštenje o optužnici, gde je tužilaštvo navelo tvrdnju da je g. Tači kontinuirano opstruisao i sabotirao rad Specijalizovanih veća. Naravno, ovo su navodi Tužilaštva u ovoj fazi i možda nisu tačni“, rekao je Koci, prenosi Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.