Tači: Daću ostavku ukoliko se optužnica i potvrdi

„Političke greške u miru sam mogao da počinim, ali ratne zločine, nikada!“, saopštio je večeras kosovski predsednik Hašim Tači na čije se pojavljivanje u javnosti čekalo od kada je prošle srede javnost iznenadila vest o tome da je Specijalno tužilaštvo pokrenulo optužnice za ratne zločine, protiv njega i njegovog najbližeg saborca, Kadrija Veseljija. 

„Srce mi je povređeno, ali nije slomljeno. Misle su mi teške, ali nisu sumorne. Krv mi je uzavrela, ali čista, i u krvi ujedinjena sa krvlju mojih prijatelja po oružju, koje sam izgubio u ratu“, kazao je u svom obraćanju večeras, spomenuvši da mu je „brat po krvi“ i Kadri Veselji, protiv kojeg je takođe pokrenuta optužnica.

Kako kaže, obratio se iz kancelarije u kojoj kao predsednik „slobodnog, nezavisnog i demokratskog Kosova“ sedi 1542 dana. Obratio se „narodu na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Preševskoj dolini i dijaspori“.

Danas, više nego ikad, osećam se potpuno rasterećen brige i težine političkih borbi

Tvrdi da vidi jasnije nego ikada to da su uprkos, kako kaže, manje više dobrim namerama kosovskih političkih lidera tokom 20 godina, oni dozvolili da politika „našteti velikom i zajedničkom cilju“.

Tači kaže da je „još rano razumeo da će borci OVK platiti veliku ljudsku, porodičnu i političku cenu“, jer je to cena za „slobodno Kosovo“. Za svoje „ratne drugove“ i sebe tvrdi da poseduju „veliku snagu istine“, da njihova „nevinost sija nad smetlištem monstruoznih optužbi“.

Čak i da se vratim u mračno doba Miloševića, učinio bih isto, odgovarajući na metak neprijatelja sa metkom žeđi za slobodom i ne čineći loše nijednom Srbinu, Romu ili Albancu

Umesto toga on hoće da „jednu stvar kaže vrlo jasno“:

„Više od dve decenije podržavam inicijative za uspostavljanje sudova sa međunarodnim uključivanjem ili nadgledanjem, i taj princip ostaje do danas, kada bih ja, Hašim Tači, mogao lično da se suočim sa sudom kojem sam dao moju potpunu političku podršku, svojom rečju i svojim glasom“.

Za one koji ga vide kao prepreku ili kao onoga ko sabotira rad suda, kaže da su u najmanju ruku loše obavešteni, a u najgorem slučaju tendenciozni.

Podcrtao je blisko savezništvo sa SAD-om i Evropskom Unijom, opisavši da je to put u koji veruje do danas.

Sa druge strane, međutim, postoji drugi put, a to je da „ovo pitanje bude ostavljeno u ruke Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, gde postoje zemlje koje se protive nezavisnosti Kosova, a koje imaju moćan uticaj“.

„Bio bih najsrećniji čovek ukoliko bih video da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde za Kosovo i Srbiju, u bavljenju ratnim zločinima“, kazao je dalje, ali i istakao:

„Nažalost, ne samo da ne vidim ove standarde i proporcionalnost, već vidim suprotno, i zato smo danas ovde.“

A to „ovde danas“ Tači vidi tako da Srbija, prema njegovim rečima, hita putem pregovora za evropsko članstvo, dok Kosovo nema čak ni pravo slobode kretanja. Tači ipak kaže da zbog toga ne vidi da postoji zavera protiv Kosova.

I u večerašnjem govoru, više puta je spomenuo Slobodana Miloševića i „ratne zločine Srbije protiv Albanaca“, nazvavši bivši režim „Miloševićevom mašinom za ubijanje“.

„Da li treba da očekujemo dan kada će nam reći da se mi Srbiji moramo izviniti za naše nestale, za naše silovane majke i ćerke, za etničko čišćenje i genocid koji je sproveden protiv nas“, rekao je.

Tači tvrdi, ipak, da je 20 godina radio na pomirenju sa Srbima i celim Balkanom. Nabrojao je ono što vidi kao svoja dostignuća.

I Tači je u svom govoru, takođe postavio pitanje, „kakvo je to pravosuđe bilo zainteresovano sa žurbom i flagrantnim kršenjem pravosudnog procesa jednog nezavisnog sudstva“, ali je i sam dao, kako on to vidi, svoj odgovor. „Ovakva izjava (obelodanjivanje optužnice pre potvrđivanja, pri.red) uništila je i učinila nemogućim vrlo važan sastanak u Beloj kući, čime je nanela jak udarac mogućnosti da se između Kosova i Srbije postigne mir.“

U zaključku svog govora, Tači je naglasio da ne postoji ni najmanji delić dokaza protiv njega, te da će ostavku podneti ukoliko optužnica bude i potvrđena.

„Jedna stvar je jasna, ne postoji niti ga može biti, čak ni delić dokaza za Hašima Tačija, za kršenje bilo kakvog zakona, jedini zakon koji sam gazio je onaj Miloševićev“, istakao je on. Dodao je da, sa druge strane, nije pao s Marsa i nije ni svetac.

„Ukoliko se optužbe budu potvrdile, ja ću se odmah povući sa mesta vašeg predsednika i suočiću se sa optužbama.“

Još jednom kažem NE osveti, i DA međuetničkoj toleranciji

 

Tači se osim kratkog saopštenja da neće prisustvovati sastanku u Vašingtonu 27. juna, gde je trebalo da se na poziv izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, sastane sa delegacijom iz Beograda predvođenom predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, od prošle srede nije javno oglašavao.

Sastanak u Vašingtonu je potom i odložen, a nakon što je i kosovski premijer, Avdulah Hoti, koji je takođe trebalo da prisustvuje sastanku, odbio da ode u Vašington.

Kako se spekulisalo, Tačija je vest o optužnicama dočekala u Frankfurtu, nakon čega je otkazao svoj put u Vašington i vratio se u Tiranu odakle je obraćanje najavio u nedelju, a potom odložio do večeras, po povratku u Prištinu.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.