Bez talasa reakcija političara u Prištini na Tačija, oglasili se Kurti, Haradinaj, Cakaj

Tači
Foto: KoSSev

Kosovski predsednik, Hašim Tači, saslušan je juče u Hagu, a ispitivanje će se, kako je sam najavio, nastaviti i danas. Reakcije političkih aktera na Kosovu su za sada retke, dok međunarodni zvaničnici odbijaju da komentarišu sudske procese.  Oglasili su se mahom advokati, ali i dve političke figure, obojica bivši premijeri Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj.

Kurti: Tači poslao stolicu predsednika pred tužilaštvo u Hag

Lider Samoopredeljenja Tačiju je zamerio na tome što je, kako je kazao, „predsedničku stolicu“ Kosova odneo u Hag, postavivši je pred Specijalizovano Tužilaštvo.

U video poruci u kojoj je pre svega govorio o situaciji sa pandemijom, upoređujući sve vlade, objasnio je da je u republici suveren država, a izvor suvereniteta je narod“, istovremeno naglasivši da predsednik nije suveren.

Takođe je optužio svog naslednika na premijerskoj poziciji Avdulaha Hotija, kojeg je nazvao „glupim premijerom“ i Tačijevim „sredstvom“ da pod uticajem Hašima Tačija hoće da proglasi vanredno stanje.

„Kosovo je u ozbiljnom stanju danas, jer je kriza trostruka: Zdravstvo naše zemlje, demokratija i ekonomija su u ozbiljnoj krizi“, poručio je.

Haradinaj: Ukoliko se potvrdi da su dela počinjena, biće loša računica za Kosovo

Bivši kosovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, uz Kurtija, jedan je od retkih koji je juče reagovao. U intervjuu za TV Syri poručio je da ukoliko se potvrdi da su dela počinjena, Kosovu može da se nanese ozbiljna šteta.

„Ne želim da branim Tačija ili Veseljija, ali ukoliko se potvrdi da su dela počinjena, biće loša računica za Albance i Kosovo“, rekao je Haradinaj.

Za optužbe protiv pripadnika „OVK“ krivi Srbiju.

„Teška je situacija za Kosovo, jer optužbe protiv OVK imaju svoj prvi izvor u Beogradu i Srbiji“, rekao je bivši kosovski premijer.

Dodaje da svi moraju biti oprezni „kako bi Kosovo ostalo čisto na kraju procesa“.

Haradinaj je pre gotovo tačno godinu dana podneo ostavku na funkciju premijera kada je po treći put trebalo da bude ispitan u Hagu i to ponovo u svojstvu osumnjičenog.

Ostavku sa premijerske pozicije podneo je i 2005. kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu gde je bio optužen za ratne zločine. Sedam godina kasnije, 2012. je oslobođen svih optužbi. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Cakaj: Kada su u pitanju vrednosti OVK ne reagujemo kao dve države već kao jedan narod

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije, Gent Cakaj, inače poreklom s Kosova, još jednom je iskazao podršku Albanije Kosovu u ovom procesu, što je između ostalog, učinio i premijer Albanije Edi Rama, koji je Kosovo posetio odmah nakon objave specijalizovanog tužioca.

„Kada su vrednosti OVK u pitanju, moramo reagovati ne kao dve države, već kao jedan narod. To treba da bude tako da bi se sačuvale vrednosti OVK. Drugi razlog je kako bi skinuli ljagu sa imena. Sada vidimo da se teret odgovornosti u potpunosti premešta sa Kosova. Posle 20 godina, na Srbiju se više ne gleda kao na agresora. I treće, zbog političkih posledica. Ne samo da će Specijalni sud ukloniti neke političke predstavnike, već će ostati i vakuum,“ rekao je Cakaj, prenosi Gazeta Express.

Cakaj dalje kaže da je objavljivanje optužnice bilo politički motivisano, odnosno trenutak u kom je vest o podnošenju optužnice saopštena.

„Imamo čvrstu osnovu da je to politički motivisano. To iz dva razloga. Prvo, trenutak objavljivanja je bio dva dana pre sastanka u Beloj kući. Drugo, samo saopštenje specijalizovanog tužioca. Njegovo saopštenje, koje navodi da se Veselji i Tači, navodno, stavljaju ispred države i pokušavaju da ugase sud. To je jezik za unutrašnje političke svrhe, a sud koji je treća strana nema pravo da se politički meša sa takvim izjavama“, zaključuje on.

Kosovski predsednik Hašim Tači ispitan je juče u Hagu, nakon saslušanja koje je trajalo šest sati, Tači je kazao da je slušao o tehničkim detaljima o kojima su razgovarali advokat i tužilac i najavio da se razgovori nastavljaju i danas.

Tači se pojavio juče u Hagu na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca nešto manje od tri nedelje nakon što je KST objavilo da je 24. aprila podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači i Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava identifikovanih žrtava među kojima su Albanci, Srbi i Romi.

Povezani članci:

Tači ispitan u Hagu, ispitivanje se nastavlja i sutra

Kljan: Tači stigao u Hag

Tači u ponedeljak u Hagu

Tači: Daću ostavku ukoliko se optužnica i potvrdi

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.