ZA Krov nad glavom se i zvanično pridružila zahtevima za smenu Rebića

Foto: Tanjug

Protesti ispred Doma narodne skupštine svedeni su na svega nekoliko desetina učesnika, javljaju beogradski mediji, ali se svakog dana ističu nove grupacije sa listom zahteva prema vlastima. Najveći broj zahteva uperen je protiv policije, odnosno direktora policije, Vladimira Rebića i pojedinačnih službenika koji se optužuju za brutalnost.

Danas je zvaničnu listu zahteva Vladi Srbije ispostavila Združena akcija „Krov nad glavom“ i Socijaldemokratska unija.

Aktivisti ovih udruženja deo su grupe koja je već danima protestovala ispred Centralnog zatvora, a danas su došli i do zgrade Vlade Srbije. Njih oko dvadesetak traže oslobađanje „političkih zatvorenika“, odnosno građana uhapšenih na protestima prethodnih nedelju dana.

Uz to, oni traže krivičnu odgovornost za sve policajce koji su direktno sprovodili nasilje, kao i smenu direktora policije Vladimira Rebića i drugih koji su donosili odluke, javlja Beta.

Sinoćnjem, devetom po redu protestu ispred Narodne skupštine prisustvovalo je svega nekoliko desetina demonstranata. Jedna grupa bila je okupljena oko nekadašnjeg poslanika Srđana Noga, dok, kao i poslednjih par večeri Saša Radulović i Hana Adrović iz Pokreta Dosta je bilo razgovaraju sa drugom grupom okupljenih građana, javio je N1.

Protest je protekao mirno, a takođe manja grupa građana protestovala je i u Nišu i Čačku.

Takođe zahtevaju da počne da se više ulaže u zdravstveni sistem, jer smatraju da je to direktno izazvalo demonstracije do kojih je došlo prošle nedelje.

Aktivististkinja ZA Krov nad glavom, Ivana Anđelković, izjavila je za Betu da su članovi ZA Krov nad glavom koji su uhapšeni, pre nego što su odvedeni u policiju zatvoreni u zgradu Skupštine i tamo „prebijani“.

„Zato oni danas nisu sa nama. Oni žive u strahu, ne smeju da izađu na ulicu, sanjaju đonove i pendreke i ne postoji ništa što bi to moglo da izbriše“, rekla je aktivistkinja.

Dva člana ZA Krov nad glavom, sociolog i član Instituta društvenih nauka, Vladimir Mentus i student ETF-a, Igor Šljapić, najpre su bili uhapšeni i osuđeni na 30 dana zatvora da bi im Apelacioni sud u utorak ukinuo presude, nakon čega su pušteni na slobodu.

Ta dva slučaja hapšenja izazvala su najveću pažnju javnosti, koja je osudila njihovo hapšenje navodeći da su protestovali mirno što je viđeno na snimcima.

Do sada je zahteve iznelo više grupa koje su učestvovale na protestima poslednjih dana, među njima je Savez za Srbiju, Srđan Nogo, Dosta je bilo i Skupština slobodne Srbije.

Prethodno su smenu direktora policije tražili i iz Saveza za Srbiju i CRTA, dok je Beogradski centar za ljudska prava podneo krivične prijave protiv policajaca, a Udruženje „Autizam – pravo na život“ tražilo da se ispita slučaj prebijanja mladića sa autizmom iz Novog Sada. Istragu je tražila i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Grupa organizacija civilnog društva dokumentovala je trinaest primera kako je policija postupala prema učesnicima protesta koji su počeli 7. jula i uputila hitan apel specijalnom izvestiocu Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture.

Pored domaćih, reagovale su i međunarodne nevladine organizacije, poput Amnesti Internešnala (Amnesty International) koji je od vlasti u Srbiji zatražio da garantuju sigurnost na protestima i obezbede građanima ostvarivanje prava na mirno demonstriranje bez straha od represije.

Oglasila se i Evropska komisija sa porukom da restriktivne mere zbog pandemije korona virusa ne treba da ugrožavaju pravo na mirno okupljanje.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, negirao je izjave o navodnom „ruskom tragu“ u organizaciji protesta u Beogradu, a Ambasada SAD u Beogradu je osudila svaku vrstu nasilja

S druge strane, institucija Zaštitnika građana je saopštila da je utvrđeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana prošle srede u centru Beograda da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima, ali da je prekomerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je pokrenut postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Povezani članci:

Posle sedam dana protesta, kristališu se zahtevi, ali sve manje učesnika

RSE: Optužbe na račun policije Srbije i pred UN

Rebić: Policija reagovala uzdržano; Posmatrači se ne slažu, podnete krivične prijave protiv policajacaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.