Vizionari Srbije pretvaraju ronilačku opremu u maske za neinvazivnu ventilaciju


Vizionari Srbije, neformalna grupa mladih ljudi koja okuplja zaljubljenike u tehnologiju, javnosti je postala poznata na samom početku epidemije koronavirusa, kada su krenuli sa izradom zaštitnih vizira pomoću 3D štampača, koje su zatim donirali brojnim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Popularni “mejkeri“, kako sebe opisuju, sada pred sobom imaju nove izazove u borbi protiv opakog virusa.

“Videli smo da interesovanje za vizire opada, jer smo podmirili tržište, a i koronavirus je u jednom trenutku počeo da jenjava. Da bismo zadržali ekipu na okupu, prešli smo na sledeći nivo. Dok smo delili vizire, medicinari su nam pričali šta im je još problem, pa smo tako pokrenuli proizvodnju maski za neinvazivnu ventilaciju, uređaja za smanjivanje koncentracije patogena u operacionim salama i takozvane dezinfekcione kapije, kaže za portal N1 Svetozar Kolesar Rare, jedan od inicijatora humane akcije.

Naš sagovornik objašnjava da je ideja o modifikaciji ronilačkih maski došla iz inostranstva, a Vizionari Srbije su je, kako kaže, samo prilagodili potrebama i mogućnostima.

“Italijanski model, na primer, podrazumeva stavljanje dva filtera na jednu masku, a mi smo malo štedljiviji, pa smo prepravili model da ide jedan filter na masku“, navodi Rare.

Prema njegovim rečima, za pravljenje maske za neinvazivnu ventilaciju pacijenata obolelih od koronavirusa koriste se skuba dajving maske koje služe za ronjenje tik ispod površine vode, takozvani snorkeling.

“Te regularne maske mi modifikujemo, ili kako volimo da kažemo – hakujemo, za drugu namenu. To podrazumeva ugradnju sedam dodataka, a da bi se oni isprintali potrebno je 24 sata. Zatim se sve to temeljno očisti, pa se tek onda spaja. Trenutno na zalihama imamo 88 modifikovanih maski, a još 220 ronilačkih maski čeka u carinskom magacinu i one nisu plaćene. Ukoliko bude potrebe, aktiviraćamo još volontera da bismo mogli da završimo sve u kratkom roku“, ističe Rare, dodajući da sve što je uključeno u izradu jedne takve maske košta oko deset evra.

Proizvodi koje su Vizionari izradili u okviru projekta “Srbija hakuje koronu“ trenutno su u fazi testiranja, a cilj organizacije je da svi oni nađu i praktičnu primenu.

“Za nedelju do dve trebalo bi da dobijemo potvrdu iz Kliničkog centra Srbije da uređaj za smanjivanje patogena u operacionim salama funkcioniše, pa onda možemo da krenemo u sledeću fazu proizvodnje. Inače, cena izrade tog uređaja je oko 500 evra, tu mislim samo na materijal poput motora, filtera i lampi, koliko otprilike košta i sve što se ugradi u dezinfekcionu kapiju“, napominje sagovornik N1 i naglašava da donacije mogu biti usmerene i na konkretnu zdravstvenu ustanovu, kojoj zatim Vizionari isporučuju gotove proizvode u vrednosti koju je odredio donator.

Kako kaže, zbog pogoršanja epidemiološke situacije svakodnevno raste broj zahteva za isporuku zaštitnih vizira, ali i maski, koje Vizionari Srbije treba da isporuče Kliničkom centru u Beogradu, kao i zdravstvenim ustanovama u Pančevu i Kragujevcu.

“Za donacije smo dobili nezvaničnu saglasnost iz Vlade Srbije, jer zvanično to nije moguće. U praksi to izgleda ovako: mi donesemo kutiju ispred bolnice, pozvonimo na vrata i damo onome ko nam otvori. Kažemo im da je to donacija, a kad nas pitaju za papir, odgovorimo im da je u kutiji. Nekad jeste, nekad nije, pa ako im se ne sviđa neka vrate“, otkriva naš sagovornik i dodaje da Vizionari Srbije ne preuzimaju odgovornost za te proizvode i da je na samim zdravstvenim ustanovama odluka o tome da li će ih koristiti.

S ponosom ističe da su Vizionari Srbije donirali i deset hiljada vizira medicinarima u Bosni i Hercegovini, kao i pet hiljada u Crnoj Gori, jer je ova priča, kako kaže, u tim zemljama na nižem nivou nego u Srbiji.

“Humanost ne poznaje granice, zato ćemo, koliko god možemo, nastaviti da pomažemo svima kojima je pomoć neophodna“, obećava sagovornik N1.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.